Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Če bo Roglič cel in zdrav, bo do Madrida ostal v sedlu (VIDEO)

Slovenski zvezdnik brez težav prestal prvi dan v rdeči majici, odkljukati pa mora še 10 etap, od teh še pet gorskih.
Primož Roglič je v 11. etapi brez težav ubranil rdečo majico, vendar je bilo to le zatišje pred nevihto v drugi polovici dirke. FOTO: AFP
Primož Roglič je v 11. etapi brez težav ubranil rdečo majico, vendar je bilo to le zatišje pred nevihto v drugi polovici dirke. FOTO: AFP
5. 9. 2019 | 06:50
5. 9. 2019 | 08:47
6:05
Lahko Primožu Rogliču še kdo sleče rdečo majico? To je poglavitno vprašanje na 74. dirki po Španiji, ki se je prevesila v drugo polovico. Sicer nič ne kaže, da bi lahko kdo vrgel iz sedla slovenskega zvezdnika, vendar se končne zmage ne gre veseliti preuranjeno. Roglič se je gotovo ne bo, dobro ve, da ga od zmagoslavja 15. t. m. v Madridu loči še dolga pot – 1683,9 kilometra španskih cest in kar 30 kategoriziranih vzponov, na katerih se ga bodo tekmeci lotili ob vsaki priložnosti.

»Na letošnjem Giru nisem imel sreče, upam, da bom tu ostal zdrav in v enem kosu,« si je po izjemni zmagi v vožnji na kronometer v 10. etapi zaželel Roglič, za katerega je bila mirna 11. etapa, v kateri so se za zmago udarili ubežniki (zmagal je Bask Mikel Iturria), kot naročena. Brez večje porabe moči je lahko odkljukal še en dan, po katerem njegova prednost pred najbližjim zasledovalcem Alejandrom Valverdejem znaša 1:52, naslednji v vrsti še nevarnih tekmecev v skupnem seštevku pa ostajajo Miguel Angel Lopez (2:11), Nairo Quintana (3:00) in Tadej Pogačar (3:05).

Na dirki po Italiji je bil »Rogla« po 11 etapah v podobnem položaju, sicer ni nosil majice vodilnega, je imel pa pred na papirju najnevarnejšim tekmecem Vincenzom Nibalijem 1:44 prednosti. Na videz nenevarni Richard Carapaz, ki je deset dni pozneje slavil zgodovinsko prvo ekvadorsko zmago na tritedenskih dirkah, je za njim zaostajal že 3:16.

Mikel Iturria je slavil zmago v 11. etapi, v kateri so si ubežniki prikolesarili več kot 18 minut prednosti, favoriti za končno zmago pa so imeli aktivni dan počitka. FOTO: AFP
Mikel Iturria je slavil zmago v 11. etapi, v kateri so si ubežniki prikolesarili več kot 18 minut prednosti, favoriti za končno zmago pa so imeli aktivni dan počitka. FOTO: AFP


V gorskih etapah je nato prišlo do preobrata, predvsem, ker so Rogliča zaustavile želodčne težave in padec v 15. etapi. Z zadnjimi vati moči si je v Veroni prikolesaril 3. mesto, prvo slovensko uvrstitev na oder za zmagovalce na »grand touru«. Zato je njegova želja o nedotaknjenem zdravju še kako razumljiva. Če se mu bo uresničila, se ga bodo tekmeci stežka otresli, če sodimo po videnem doslej.
 

Lopez: Začenja se vojna


Priložnosti za napad jim sicer zlepa ne bo zmanjkalo. Med desetimi preostalimi etapami je še pet gorskih, štiri se bodo končale s ciljnimi vzponi. Prva od teh (13.) bo na sporedu v petek, ko bodo morali kolesarji premagati tudi »zid« na Los Machucos. Dolg je 6,8 km, s povprečnim naklonom 9,2 odstotka in strminami, ki segajo do 25-odstotnega naklona. »Rogliča bomo napadali vsakič, ko se nam bo ponudila priložnost. Tu se začne vojna za vsako sekundo,« je Lopez, ki mu stavnice pripisujejo največ možnosti, da bi premagal Rogliča, bojevito nastrojen, četudi je v »uri resnice« v Pauju izgubil okrogli dve minuti.

Primoža Rogliča (desno) čakajo številni napadi tekmecev, predvsem Alejandra Valverdeja (v sredini) in Miguela Angela Lopeza (levo). FOTO: AFP
Primoža Rogliča (desno) čakajo številni napadi tekmecev, predvsem Alejandra Valverdeja (v sredini) in Miguela Angela Lopeza (levo). FOTO: AFP


»V vožnji na kronometer sem izgubil toliko časa, kot sem načrtoval. Dirka je še dovolj dolga, da jo lahko zasukamo v naš prid. Dovolj pa imam vprašanj o tem, kdo je vodja naše ekipe, Quintana ali jaz. Oba bova delala v dobro Movistara, tisti, ki se bo bolje počutil, bo poskušal Rogliču izmakniti prvo nagrado,« pa je povedal Valverde.
 

Nizozemci ne bodo ponovili napak


Vsekakor je lahko Roglič najbolj miren, tekmeci so tisti, ki morajo poskusiti nekaj novega, če si želijo na vrh. »Primož se je na Giru veliko naučil. Še vedno je isti kolesar, vendar ima za seboj izkušnjo, kako je nositi majico vodilnega, kako se spoprijeti z bremenom prvega favorita. To veliko šteje. V primerjavi z Girom je tudi bolj svež, pred štartom je dirkal precej manj kot spomladi,« je optimističen športni direktor pri Jumbu Vismi Addy Engels, ki bržkone ne bo ponovil napake z Gira, na katerem je v 15. etapi opravljal malo biološko potrebo ob cesti, medtem ko je kapetan njegove ekipe zaradi okvare menjalnika potreboval rezervno kolo …Nizozemska zasedba deluje precej bolje, kot je v Italiji, Sepp Kuss, George Bennett in Robert Gesink imajo, kot kaže, še dovolj moči, da Rogliča varno pripeljejo do Madrida. Na poti v špansko prestolnico bi lahko presenetil še Pogačar, čigar izjemni napredek pri le 20 letih pozorno spremlja domala ves kolesarski svet.

Tadej Pogačar je tudi v vožnji na čas pokazal svojo razkošno nadarjenost. FOTO: AFP
Tadej Pogačar je tudi v vožnji na čas pokazal svojo razkošno nadarjenost. FOTO: AFP


V prvem odseku vožnje na kronometer, v katerem je zaostal le za Rogličem, je spet osupnil, na koncu pa se je moral sprijazniti s še vedno vrhunskim 11. mestom. »V prvih kilometrih sem ga moral nekoliko miriti, bil je izjemno hiter. Kasneje je imel manjšo krizo, vendar sem zelo zadovoljen s tem, kar je pokazal. Videli smo, da lahko razvije takšno hitrost kot najboljši kronometristi, meni to med tekmovalno kariero nikoli ni uspelo. Pri 20 letih ima dovolj moči za 10 km v tem ritmu, čez nekaj let ga bo lahko narekoval 30 km,« je Andrej Hauptman, slovenski selektor in športni direktor pri ekipi UAE, ocenil napredek »čudežnega dečka« iz Komende.

Roglič je zanj letos bržkone še premočen, če pa bo Pogačar tudi drugo polovico dirke prestal tako dobro, kot je prvo, je zanj v Madridu dosegljiv oder za zmagovalce in bela majica najboljšega mladega kolesarja, ki jo mora sleči bojevitemu Lopezu.

Profil 12. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo
Profil 12. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo


Jutri bodo pekle noge


Roglič in Pogačar bosta morala biti v 12. etapi bolj na preži kot danes. Baskovska preizkušnja od Circuita de Navarra do Bilbaa bo zelo razgibana predvsem v zadnjem delu, v katerem si bodo sledili trije vzponi tretje kategorije, vsi kratki, vendar strmi. Po zadnjem v cilj vodi le kratek spust. Sodeč po napovedih tekmecev, da bodo šli v boj za vsako sekundo, je pričakovati, da bo moral Roglič odgovarjati na napade.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine