Bardet je zmagal, Roglič še bližje rdeči majici

Romain Bardet je slavil v velikem slogu. V solo vožnji je zmagal na 14. gorski etapi. Roglič je vse bližje rdeči majici.
Fotografija: Romain Bardet je slavil v velikem slogu - s solo vožnjo. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Odpri galerijo
Romain Bardet je slavil v velikem slogu - s solo vožnjo. FOTO: Jorge Guerrero Afp

Jan Tratnik je bil v skupini 18 kolesarjev, ki se je oblikovala že na začetku 14. etape od Don Benita do vrha Pica Villuercasa. Dolga je bila 165.5 kilometrov, imela je tri gorske cilje, enega 3. kategorije in dva 1., ter en leteči cilj in 3448 višinskih metrov. 

Ubežniška skupina je imela že 13 minut prednosti, preden se je glavnina podvizala na lov. Šele na zadnjem klancu je bilo jasno, da bomo gledali dirko na dirki. Janu je na dveh od treh klancev kazalo odlično, potem pa so mu pošle moči, zaostal je na sredini zadnjega 14 kilometrov dolgega zaključnega klanca. Vseeno je današnjo etapo končal na odličnem 10. mestu. Romain Bardet je napadel 5 kilometrov pred ciljem in zdržal do konca. Hkrati z etapno zmago je oblekel tudi pikčasto majico.

V glavnini je bilo mirno vse do zadnjih treh kilometrov pred ciljem, ko je napadel Miguel Angel Lopez. Pred njim je z manjšim preizkusom Eikingevega pulza poskusil tudi Guillaume Martin, ki v skupnem seštevku zaostaja samo 58 sekund, vendar mu ni uspelo. Jumbo Visma je v zaključku spet dirko vzela pod nadzor, Roglič je skoraj ujel Lopeza, hkrati pa se je otresel Martina in Eikinga. V cilj je prišel 20 sekund pred obema in tako še zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku.

Jan Tratnik je slovenski junak dneva. FOTO: Luca Bettini Afp
Jan Tratnik je slovenski junak dneva. FOTO: Luca Bettini Afp

 

Prvih 5 v 14. etapi:

1. Romain Bardet (Team DSM)
2. Jesus Herrada (Cofidis), +44''
3. Jay Vine (Alpecin-Fenix), s.t.
4. Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), +1'12''
5. Clément Champoussin (AG2R-Citroën Team), +1'14''
 

Skupni seštevek po 14. etapi:

1. Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux)
2. Guillaume Martin (Cofidis) +54''
3. Primož Roglič (Jumbo-Visma), +1'36''
4. Enric Mas (Movistar Team), +2'11''
5. Miguel Angel Lopez (Movistar Team), +3'04''
 



Spremljali smo v živo


17:44
Eiking
popušča, vendar, mogoče bo obdržal majico. Roglič je skoraj ujel Lopeza. Bernal je bil zraven.Nekaj sekund je pridobil proti Eikingu. 

17:43
Roglič
in Kuss navijata ritem, Eiking se z zobmi drži kolesa Martina! Odpadel bo, zagotovo bo ...

17:42
Kuss
in Roglič vlečeta glavnino oz. kar je od nje ostalo, Lopez ima nekaj sekund prednosti. 

17:40
Lopez
je napadel glavnino!

17:36
Jumbo Visma spet vleče glavnino, Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) je zraven, Guillaume Martin (Cofidis) tudi, torej vrstni red v skupnem seštevku se ne spreminja ... še 3 km klanca do cilja za glavnino.

 17:33
Romain Bardet (Team DSM) je zmagovalec 14. etape! Herrada je drugi, Vine tretji.

17:31
Cofidis
hoče rdečo majico! Mogoče jim bo uspelo, kajti rdeča majica popušča. Drama v glavnini, ki za vodilnim Bardetom zaostaja 12 minut. Dirka na dirki!

17:30
Vine
in Herrada sta 45 sekund za Bardetom, potem še ostali zasledovalci. Cofidis je na čelu glavnine, ki zaostaja 12 minut!

17:28
Niti enega poskusa napada v glavnini! Je Roglič že vse pokoril? Še 3 km do cilja za Bardeta, ki solira proti cilju.

17:25
Romain Bardet (Team DSM) ima že pol minute prednosti pred zasledovalcem in 12:47 pred glavnino v kateri so tudi Roglič, Polanc, Mezgec, Tratnik je nekje vmes.

17:22
Romain Bardet
(Team DSM) gre solo!

17:20
Andrey Zeits
(Team BikeExchange) in Romain Bardet (Team DSM) sta ujela ubežnika Nicolasa Prodhomma (AG2R-Citroën Team)

17:16
Zeits je tik za Prodhommejem, Pidcock spet odpada, kaže kot bi izstrelil zadnji naboj, ampak ... še 6 km klanca do cilja.

17:15
Ne vem kaj je trener iz avta dejal Prodhommeju, ampak ta zdaj leti po klancu navzgor proti cilju, trenutno ima spet minuto prednosti pred zasledovalci. Pidcock se je podal v lov! 

17:10
Glavnina zaostaja že 14 minut in nič ne kaže, da bi se jim kam mudilo. Med ubežniki gre na nož, Pidcock je videti super, čeprav je spet na repu skupinice. Na sumu ga imamo, da je že pred startom načrtoval današnjo zmago.

17:07
Jan Tratnik
je popusti. Ni ga med zasledovalci Prodhommeja. Žal ...

17:05
Pidcock je oživel. Trikrat je odpadel, zdaj pa se spogleduje z zmago v etapi. Tako kot sem napisal, pri njem, nikoli ne veš, kdaj blefira in kdaj ne. Nicolas Prodhomme (AG2R-Citroën Team) je dobil navodila iz klubskega vozila in videti je, da mu gre bolje.

17:03
Ravno, ko sem pohvalil Prodhommeja, ga je zabilo, da na kvadrat obrača pedale. Samo še pol minute ima prednosti pred zasledovalci. Kako tanka črta je do popolne blokade ... Bardet je zavohal kri, napada v velikem slogu. Tratnik ne sledi.

17:00
Nicolas Prodhomme
(AG2R-Citroën Team) je odlično na poti proti vrhu in cilju, minuto ima prednosti pred zasledovalci med katerimi je tudi Tratnik.

16:56
Samo še zaključni klanec je pred kolesarji. Zaključni klanec je dolg 14.5 kilometrov, povprečen naklon je 6.5-odstoten, drugi del je težji od prvega, v drugem delu je povprečen naklon tudi 10-odstoten. 

16:55

16:52
Prodhomme
ima že minuto prednosti pred Tratnikom in ostalimi iz ubežniške skupine, glavnina zaostaja že 13 minut, 17 km pred ciljem.

16:48
Samo še štirje kilometri ločijo ubežnika Prodhommeja do začetka zaključnega klanca. Glavnina prispe čez 12 minut.

16:45
V glavnini je vse mirno, Jumbo Visma vleče glavnino, za njimi so kolesarji Ineosa ...

16:42
Padec med ubežniki! Navarro ni zvozil ovinka in je zbil Sepa Vanmarckeje, oba sta padla, a sta se pobrala in nadaljujeta.

16:40
Dirka na dirki se je začela, ubežniki obračunavajo med sabo, najbolj napadalen je Nicolas Prodhomme (AG2R-Citroën Team). Med napadom je še v usta stisnil gel. Česa podobnega tudi ne vidimo pogosto.

16:35
Pidcock
spet popušča, vendar pri njem nikoli ne vemo ali to dela nalašč ali ne. Tratnik je videti zelo v redu, vendar se še ni odločil za selitev do ubežne četvorke Holmes, Vanmarcke, Navarro in Prodhomme. Malce manj kot minuta ga loči do njih.

16:30
Trenutno stanje na dirki; imamo dva ubežnika Navarro in Prodhomme sta 14 sekund pred Homesom, ki je staknil defekt, za njim je še 15 ubežnikov, med katerimi je tudi Tratnik, glavnina zaostaja 12 minut, do cilja je 30 km.

16:25
Prednost ubežnikov je še narasla na 11:37. Da, danes bomo gledali dirko na dirki. Do cilja je 33 km. 

16:20


16:15
Med ubežniki nihče ni nevaren za rdečo majico niti za Rogliča, zato jih ne lovijo na vso moč. Najbrž bomo v zaključku gledali dirko na dirki. Preveč dobrih kolesarjev je med ubežniki, da bi se še pustili ujeti.

16:10
Navarro in Prodhomme sta sama, nesrečni Holmes je staknil defekt. Glavnina je spet 10 minut zadaj. Pravkar sta vodilna prečkala edini leteči cilj na današnji etapi.

16:05
Jumbo Visma ima načrt. Vseskozi so na čelu glavnine, čeprav nimajo rdeče majice. Kaže, da so odločeni, da jo danes Roglič spet obleče.

16:04
Navarro, Holmes
in Prodhomme so napadli sotrpine iz ubežniške skupine.

16:03


16:00
Kolesarji so na 13 km dolgem spustu. Potem sledi 40 kilometrov hribovitega terena, na katerem ni niti malo ravnino, vseskozi se cesta dviga ali spušča. Zaključek je spet vzpon proti Colladu de Ballesterosu in še naprej do vrha Pica Villuercasa.

15:55
Do cilja je 51 km, prednost ubežnikov je 9:33. 

15:53
Ubežniki so izgubili tri kolesarje. Bagües in Keukeleire imata 20 sekund zaostanka, Demare 1:20. 

15:50
Rezultati na drugem klancu na 14. etapi, 1. kategorije:
Alto Collado de Ballesteros
1. Romain Bardet (Team DSM), 10 točk
2. Matthew Holmes (Lotto Soudal), 6 
3. Andrey Zeits (Team BikeExchange), 4 
4. Clément Champoussin (AG2R-Citroën Team), 2 
5. Nicolas Prodhomme (AG2R-Citroën Team), 1

15:45
Na takih strminah se najhitreje ločijo tisti, ki so v formi od tistih, ki niso (razen Froomea v najboljših časih). Drža, položaj na kolesu marsikaj pove o kolesarjevem počutju. Tega ne morejo prikriti, razen, če to počnejo nalašč.

15:44
Užitek je gledati Rogliča ... kot, da ne bi niti malo trpel, strmina pa je 20-odstotna, mirno sedi na sedežu, drugi se premetavajo na kolesu. 

15:42
Nič se ne bo zgodilo v glavnini. Nihče ne upa nikogar napasti, Roglič se odlično drži, tudi Polanc ni daleč. Caruso je spredaj.

15:40
Bardet
prvi čez gorski cilj 1. kategorije. Tratnik kmalu za njim. 

15:38
Tratnik
brez težav, Pidcock pa popušča ... no, kaj vse bomo še videli v kolesarstvu? Bardet napada oz. navija ritem.

15:37
Tratnik
se odlično drži med ubežniki. Srbijo ga podplati, vidi se, da hoče več ...

15:36
Jumbovci so prvi zavili na klanec. Čez celo cesto so, ki je zelo ozka, Roglič je čisto v ospredju, vendar ne kaže, da bo kdo napadel. Ubežniki so 500 metrov pod vrhom.

15:35
Glavnina še ni na strmem delu klanca. Med ubežniki ni napadov. 

15:30
Ubežniki gredo že proti Colladu de Ballesterosu, ki je dolg le 2.8 kilometra, ampak je zelo strm, njegov povprečni naklon je kar 14-odstoten.Na vrhu celo 20-odstoten. Demare ni samo šprinter!

15:25
Rezultati prvega gorskega cilja:
Puerto Berzocana
1. Romain Bardet (Team DSM), 3 točke
2. Ryan Gibbons (UAE Team Emirates), 2 
3. Arnaud Démare (Groupama-FDJ), 1

15:20
Potem, ko bodo dosegli vrh, se ne bodo spuščali, ampak takoj sledi nadaljevanje proti Colladu de Ballesterosu, ki je dolg le 2.8 kilometra, ampak je zelo strm, njegov povprečni naklon je kar 14-odstoten.

15:15
Pred drugim dnevom odmora na Vuelti bodo kolesarji morali premagati dve težki gorski etapi. Danes jih čaka 3448 višinskih metrov.

15:10
Do vrha prvega kategoriziranega klanca so še trije kilometri. Moštvo rdeče majice Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux vleče glavnino, ki zaostaja 10 minut za 18. ubežniki. 
Klanec na Puerto Berzacona je dolg 7.7 kilometra, povprečen naklon je 5.2-odstoten. Potem, ko bodo dosegli vrh, se ne bodo spuščali, ampak takoj sledi nadaljevanje proti Colladu de Ballesterosu, ki je dolg le 2.8 kilometra, ampak je zelo strm, njegov povprečni naklon je kar 14-odstoten. Sledi 13 kilometrov dolg spust po cesti, po kateri se bodo vzpenjali v cilj, le da bodo še podaljšali klanec za dober kilometer.

Potem sledi 40 kilometrov hribovitega terena, na katerem ni niti malo ravnino, vseskozi se cesta dviga ali spušča. Zaključek je spet vzpon proti Colladu de Ballesterosu in še naprej do vrha Pica Villuercasa.

Zaključni klanec je dolg 14.5 kilometrov, povprečen naklon je 6.5-odstoten, drugi del je težji od prvega, v drugem delu je povprečen naklon tudi 10-odstoten. Dan, ko ne smeš imeti slabega dneva. 

15:05
V begu so: Clément Champoussin, Nicolas Prodhomme (AG2R-Citroën Team), Jay Vine (Alpecin-Fenix), Jan Tratnik (Bahrain Victorious), Dani Navarro (Burgos-BH), Aritz Bagües (Caja Rural-Seguros RGA), Jesus Herrada (Cofidis), Jens Keukeleire (EF Education Nippo), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), Arnaud Démare, Kevin Geniets (Groupama-FDJ), Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation), Matthew Holmes (Lotto Soudal), Andrey Zeits (Team BikeExchange), Romain Bardet (Team DSM), Dylan Sunderland (Team Qhubeka NextHash) and Ryan Gibbons (UAE Team Emirates), 84 km do cilja, prednost pred glavnino je 10:09.

15:00
Današnja 14. etapa od Don Benita do vrha Pica Villuercasa je dolga 165.5 kilometrov, ima tri gorske cilje, enega 3. kategorije in dva 1., ter en leteči cilj in 3448 višinskih metrov. Prvi klanec je na 79. kilometru etape, je stopničast, tak, ki ga imajo kolesarji najmanj radi. Na begu je 18 kolesarjev, ki imajo že 10 minut prednosti, med njimi je tudi Jan Tratnik. 
 

Komentarji: