Finkšt najboljši Slovenec na otvoritveni dirki v Izoli

S 7. veliko nagrado Slovenske Istre se je začela sezona mednarodnih dirk na slovenskih tleh. Na prvi preizkušnji v Izoili je slavil Italijan Mirco Maestri.
Fotografija: Po sedmih krogih v okolici Izole je bil odločilen ciljni sprint na Cankarjevem drevoredu. FOTO: Aleš Fevžer
Odpri galerijo
Po sedmih krogih v okolici Izole je bil odločilen ciljni sprint na Cankarjevem drevoredu. FOTO: Aleš Fevžer

Kljub slabi epidemiološki sliki na slovenski obali je Kolesarska zveza Slovenije organizirala in izvedla 7. Veliko nagrado Slovenske Istre. Prva slovenska preizkušnja na naših cestah je sodila v najnižji razred profesionalnih enodnevnih dirk Mednarodne kolesarske zveze (1.2). Na startu je bilo pet slovenskih ekip.

Po poročanju Kolesarske zveze Slovenije je prvo preizkušnjo v Izoli na 156,5 kilometra dolgi krožni trasi dobil Italijan Mirco Maestri (Bardiani-CSF-Faizane). Najboljši Slovenec je bil Tilen Finkšt (Ljubljana Gusto Santic) na desetem mestu.

Po sedmih krogih v okolici Izole je bil odločilen ciljni sprint na Cankarjevem drevoredu. Najhitrejši je bil po treh urah in 56 minutah 29-letni Maestri, ki je ugnal dva rojaka, Leonarda Marchiorija (Androni Giocattoli – Sidermec) in Daniela Smarzara (D’Amico-UM Tools). Na dirki so organizatorji podelili tudi majici za najboljša na gorskih in letečih ciljih.
Najhitrejši je bil po treh urah in 56 minutah 29-letni Maestri, ki je ugnal dva rojaka,<strong> </strong>Leonarda Marchiorija (Androni Giocattoli – Sidermec) in Daniela Smarzara (D’Amico-UM Tools). FOTO: Gusto Santic
Najhitrejši je bil po treh urah in 56 minutah 29-letni Maestri, ki je ugnal dva rojaka, Leonarda Marchiorija (Androni Giocattoli – Sidermec) in Daniela Smarzara (D’Amico-UM Tools). FOTO: Gusto Santic

Majici sta ostali doma, prvo je osvojil Kristjan Hočevar, drugo pa David Per (oba Adria Mobil).
Maestri je postal tretji Italijan z zmago na tej dirki po Christianu Delle Stelli (2014) in Filippu Fortinu (2017). Preostali zmagovalci te preizkušnje so Avstrijec Gregor Mühlberger (2015) in Srb Dušan Rajović (2018) med tujimi kolesarji, od Slovencev pa je poleg Marka Kumpa (2019) slavil še Jure Golčer leta 2016.

Preizkušnja v Izoli je bila prva na slovenskih tleh po VN Kranja 26. julija lani. V zadnji sezoni, ki jo je zaznamovala pandemija novega koronavirusa, je odpadla večina domačih dirk, vključno z najbolj pomembno, dirko po Sloveniji, ki sodi v drugi rang profesionalnih tekmovanj Ucija (2. Pro).

Prihodnji konec tedna, 28. marca, bo na vrsti VN Adrije Mobil. Nato konec maja sledi VN Slovenije (30. maj), dirka po Sloveniji pa bo predvidoma na sporedu med 9. in 13. junijem. Za konec mednarodne sezone na slovenskih tleh bo 25. julija na sporedu še VN Kranja.
Vmes bo na vrsti še državno prvenstvo 18. in 20. junija, a za zdaj še ni potrjenega gostitelja.
FOTO: Gusto Santic
FOTO: Gusto Santic

Komentarji: