Giacomo Nizzolo po 11 drugih mestih vendarle do etapne zmage na Giru

Italijanski kolesar je bil najhitrejši na 13. etapi od Ravenne do Verone.
Fotografija: Giacomo Nizzolo se je na cilju zelo razveselil uspeha. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Odpri galerijo
Giacomo Nizzolo se je na cilju zelo razveselil uspeha. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters

Italijan Giacomo Nizzolo je zmagovalec 13. etape kolesarske dirke po Italiji. Na povsem ravni trasi od Ravenne do Verone (198 km) je v ciljnem šprintu glavnine domačin, ki je v karieri kar 11-krat osvojil drugo mesto v etapah Gira, ugnal še enega Italijana Edoarda Affinija in Slovaka Petra Sagana.

V skupnem seštevku pred 14. etapo in vzponom na sloviti Zoncolan ni prišlo do sprememb. Vodilni je še naprej Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki ima 45 sekund naskoka pred Rusom Aleksandrom Vlasovom (Astana-Premier Tech). Tretji je z zaostankom 1:12 minute Italijan Damiano Caruso (Bahrain Victorious).
 

Tratnik z glavnino


Jan Tratnik, Carusov moštveni sotekmovalec in edini preostali Slovenec na Giru, je v cilj pripeljal skupaj z glavnino na 21. mestu. V skupnem seštevku je ob vlogi pomočnika v moštvu daleč zadaj z zaostankom 1:41:57 ure.

»Končno. Danes sem se šalil, da je cilj biti drugi v etapi. Morda je bila to ukana za tekmece. Zelo sem zadovoljen. Edina želja je bila, da bi normalno šprintal in da se ne ujel v gnečo. Čeprav je kar močno pihalo, sem začel šprintati dokaj hitro, a imel sem močne noge in izšlo se je,« je po 27. zmagi v karieri dejal Nizzolo, ki se je približal Saganu (Bora-Hansgrohe) v boju za majico najboljšega šprinterja. Po tretjem mestu ima Sagan zdaj le še devet točk naskoka pred Nizzolom (135:126).

V soboto bo na sporedu zelo zahtevna etapa od Citadelle do ciljnega vzpona na Zoncolan (205 km). Čeprav ga bodo morali kolesarji prepeljati z lažje strani, gre kljub temu za 14,1 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 8,5 odstotka. Najtežji so zadnji trije kilometri, ko se cesta postavi pokonci s povprečno 13-odstotnim naklonom.
 

Komentarji: