Giro: največja zmaga Sama Bennetta (VIDEO)

Najboljši šprinter letošnje kolesarske dirke po Italiji Elia Viviani je priznal prvi poraz, Simon Yates je ostal v rožnatem.
Fotografija: Sam Bennett je bil navdušen nad največjo zmago v karieri. Foto Luk Benies/AFP
Odpri galerijo
Sam Bennett je bil navdušen nad največjo zmago v karieri. Foto Luk Benies/AFP

Praia a Mare – Pod streho je prva tretjina 101. izvedbe slovite kolesarske dirke po Italiji, ene od treh največjih večetapnih na svetu. Rožnato majico vodilnega od včerajšnjega vzpona na Etno drži Mitcheltonov Britanec Simon Yates, ki jo je brez težav zadržal tudi po današnji sedmi etapi na 159 kilometrov dolgi progi med Pizzom in Praio, na kateri je najboljši šprinter letošnjega Gira Elia Viviani (QuickStep-Floors) vpisal prvi poraz. Potem ko si je v drugi in tretji etapi v zadnjih metrih pokoril vso konkurenco, je imel danes od njega nekoliko močnejše noge Borin Irec Sam Bennett.

Prva letošnja zmaga

Zanj je bila to sploh prva etapna zmaga na eni od treh velikih večetapnih dirk (Tour, Giro, Vuelta), v prejšnjih dveh šprinterskih izzivih na začetku letošnje »italijanske pentlje« je bil obakrat tretji. Irec je zdaj že pri 23. zmagah v karieri, uspešen je bil prvič letos. »Bržčas je to moja največja zmaga doslej. Lahko si oddahnem, mnogokrat sem bil blizu, a se mi ni nikdar posrečilo. Viviani je v šprintu zahteven zalogaj, pravočasno je bilo treba napasti, nekaj časa sem vztrajal za njim v zavetrju, nato pa po desni švignil mimo njega,« je strnil vtise najhitrejši v dveh etapah lanske dirke po Sloveniji.



Mohorič in Polanc v glavnini

Domen Novak (Bahrain Merida), ki je delal za tretjeuvrščenega Niccola Bonifazia, je ciljno črto prečkal kot zadnji, njegov moštveni kolega Matej Mohorič in Jan Polanc (UAE Emirates) pa v glavnini v času zmagovalca. Pred dvema zahtevnima gorskima etapama, jutrišnja bo karavano vodila po 209 kilometrov dolgi poti od Praie do Montevergineja, je v rožnatem torej ostal Yates: »V zadnjih kilometrih, kar ni redko, je bilo nekaj nervoze, resda pa pretirano garali danes nismo. Prihodnje etape bodo težje. Naša ekipa računa na enotnost, ki bo ključ do uspeha.«

IZIDI SEDME ETAPE

1. Sam Bennett (Irs, Bora-Hansgrohe) 3;45:27
2. Elia Viviani (Ita, QuickStep-Floors)
3. Niccolo Bonifazio (Ita, Bahrain Merida)
4. Sacha Modolo (Ita,EF-Drapac Cannondale)
5. Danny van Poppel (Niz, LottoNL-Jumbo)
22. Matej Mohorič (Slo, Bahrain Merida) 
54. Jan Polanc (Slo, UAE Emirates) – vsi v času zmagovalca
171. Domen Novak (Slo, Bahrain Merida) + 10:23


SKUPNO (7/21)

1. (1.) Simon Yates (VB, Mitchelton-Scott) 26;31:30
2. (2.) Tom Dumoulin (Niz, Sunweb) 0:16
3. (3.) Johan Esteban Chaves (Kol, Mitchelton-Scott) 0:26
4. (4.) Domenico Pozzovivo (Ita, Bahrain Merida) 0:43
5. (5.) Thibaut Pinot (Fra, Groupama-FDJ) 0:45
37. (39.) Jan Polanc 8:16
55. (58.) Matej Mohorič 16:21
148. (118.) Domen Novak 45:40

Komentarji: