Giro s Slovencema tudi z etapo po slovenskih cestah

V petek se bo v Budimpešti z etapo do Višegrada začela 105. kolesarska dirka po Italiji.
Fotografija: Prizor v Gornjem Cerovu med lansko dirko po Italiji, ki je obiskala Goriška Brda. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Prizor v Gornjem Cerovu med lansko dirko po Italiji, ki je obiskala Goriška Brda. FOTO: Jure Eržen/Delo

Na njej bosta nastopila dva Slovenca, oba v dresu moštva Bahrain Victorious. To bosta Domen Novak in Jan Tratnik, ki že z nestrpnostjo pogledujeta proti 19. etapi 27. maja, ko bo rožnata pentlja za natanko 37,6 km zavila tudi v Slovenijo. Že leta 2021 so Goriška Brda gostila del 15. etape na Giru in se vtisnila v spomin po množicah navijačev ob cestah. Podobno organizatorji ob sproščenih ukrepih proti novemu koronavirusu pričakujejo tudi v eni zadnjih etap letošnje preizkušnje. Zadnji teden namreč prinaša največ priložnosti najboljšim v boju za skupno zmago, med njimi tudi deloma slovensko 19. etapo od Marano Lagunareja do cilja v Castelmonteju oziroma pri svetišču Stara gora nad Čedadom (177 km) tik ob slovenski meji.

V njej bodo morali kolesarji premagati kar 3230 višinskih metrov. Med 101. in 138. km bo trasa potekala po Sloveniji in se prek Trnovega ob Soči spustila do Kobarida, od koder bo sledil zahteven desetkilometrski vzpon na Kolovrat s povprečnim naklonom skoraj deset odstotkov.

Tratnik upa na ponovitev Gira 2020

To etapo si je med ubežniki v koledarju podčrtal tudi Tratnik. Idrijčan je specialist za pobege, na dirki po Italiji pa je že slavil etapno zmago, ko je bil najboljši v neposredni bližini slovenske meje v Benečiji v 16. etapi dirke pred dvema letoma. Tratnik ima za sabo odlično sezono, tudi z nekaj vidnimi uvrstitvami, četudi ponavadi deluje v vlogi pomočnika. Tako je na dirki Milano–Sanremo zasedel deveto mesto, deveti je bil tudi v Belgiji na dirki Dwars door Vlaanderen, 12. pa nato na največji belgijski klasiki, dirki po Flandriji ter nato še na največji nizozemski preizkušnji Amstel Gold. Dvaintridesetletnik ne skriva ambicij na Giru, na katerega se pripravlja zadnje tri tedne.

»Srečen in vesel sem, da bo del trase potekal po Sloveniji in da bom lahko nastopil tam, kjer sem doma. Neverjetno je, da se bo karavana Gira že drugič v dveh letih zapeljala po Sloveniji, a obenem nič nenavadnega, saj je Slovenija v zadnjih letih postala zibelka najboljših kolesarjev na svetu,« je za RTV Slovenija pred časom dejal Tratnik.

Štart 19. etape bo ob Jadranski obali v Marano Lagunareju. V Slovenijo bodo kolesarji vstopili na mejnem prehodu Učja, se spustili do Žage, ter nato pot nadaljevali do Srpenice proti Trnovemu ob Soči do Kobarida. Takoj zatem se bo pri vasi Idrsko začel najzanimivejši del slovenske etape kot tudi eden najzahtevnejših vzponov celotne italijanske pentlje. Kolesarji se bodo povzpeli na Kolovrat, v 10,3 km pa bodo morali premagati kar 950 višinskih metrov. Slovenijo bodo nato zapustili pri Solarjih in dirko nadaljevali v Italiji vse do cilja etape pri svetišču Stara gora.

Ob odsotnosti Pogačarja, Rogliča in Bernala dirka povsem odprta

Poleg zanimive slovenske etape se bo odvijal še ogorčen boj za skupno zmago. Izrazitih favoritov tako rekoč ni, ob odsotnosti v zadnjih letih najboljših kolesarjev na tritedenskih dirkah, Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča in lanskega zmagovalca Gira Kolumbijca Egana Bernala, je dirka povsem odprta.

Stavnice največ možnosti pripisujejo širokemu krogu kolesarjev, med njimi so Ekvadorec Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), Španci Pello Bilbao, Mikel Landa (oba Bahrain Victorious) in Alejandro Valverde (Movistar), Nizozemec Tom Dumoulin (Jumbo Visma), Britanca Hugh Carthy (EF Education EasyPost) in Simon Yates (BikeExchange Jayco) ter Portugalec João Almeida (UAE Team Emirates).

Nastopili bodo še številni drugi, ki bodo ob odsotnosti obeh najboljših Slovencev Pogačarja in Rogliča iskali pot do zmage. Šestindvajsetletni Domen Novak bo po solidnih predstavah v prvem delu sezone, v katerem je zbral 25 tekmovalni dni, skušal pomagati Landi in Bilbau do čim boljše uvrstitve, na kakšni od etap pa bo dobil priložnost med ubežniki, če jo bo seveda zgrabil.

Veliko pozornosti bo deležen tudi Britanec Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl), ki je v karieri dobil 15 etap na Giru. Sorekorder po etapnih zmagah na dirki po Franciji (34) pa bo bržčas zaradi nastopa na Giru nato julija ostal brez dirkanja na Touru.

Zahteven zadnji teden z zaključnim kronometrom

105. izdaja dirke po Italiji se bo začela s tridnevnim sporedom na Madžarskem, kjer bodo po nekaj letih prestavitev zaradi pandemije novega koronavirusa vendarle dočakali tako imenovani »grande partenza« oziroma štart. Dvanajstič se bo ta začel na tujem, če iz te statistike izpadeta San Marino (leta 1965) in Vatikan (1974).

Na Madžarskem bo v drugi etpi na vrsti eden od dveh kronometrov, zadnji bo prav zadnji dan dirke v Veroni (17,4 km). Vmes se bodo kolesarji podali na Etno v četrti etapi po prvem prostem dnevu, po dveh razgibanih etapah 13. in 14. maja v deveti etapi sledi zahteven vzpon na Blockhaus, po nekaj dneh za ubežnike pa sledi brutalen zaključek Gira. Med 14. etapo in zaključnim kronometrom bo le ena ravninska etapa, vmes pa si bodo vzponi sledili kot po tekočem traku. Odločilen utegne biti vzpon na Marmolado predzadnji dan Gira.

Lani je rožnato majico osvojil Bernal, ki je letos zaradi grde nesreče v domovini med pripravami najverjetneje ostal tudi brez nastopa na Touru. Za svojo drugo zmago na tritedenskih dirkah je lani ugnal domačina Damiana Carusa in Yatesa. Od Slovencev sta nastopila Tratnik in Matej Mohorič v dresu Bahrain Victoriousa. Drugi si je lanski Giro zapomnil predvsem po grdem padcu v deveti etapi, zaradi česar je pristal v bolnišnici in posledično zapustil preizkušnjo, Tratnik pa je bil v skupnem seštevku 70., najbolj pa se je izkazal v 14. etapi na sloviti Zoncolan, kjer je končal kot drugi.

Preberite še:

Komentarji: