​Drama na Vuelti, Roglič je padel

Roglič je padel, Evenepoel je počila zračnica, a je še vedno v rdeči majici.
Fotografija: Evenepoelova prednost se topi.  FOTO: Jorge Guerrero Afp
Odpri galerijo
Evenepoelova prednost se topi.  FOTO: Jorge Guerrero Afp

Ravninsko etapo dolgo 189 kilometrov od Sanlucarja de Barrameda do Tomaresa si bomo zapomnili za vselej. Primož Roglič je spet nesrečno padel, potem, ko je izvedel mojstrsko samostojno akcijo na zadnjem klancu tri kilometre pred ciljem. 

Danes se je šlo Rogliču za bonifikacijske sekunde v cilju. Že pet kilometrov pred ciljem so se jumbovci organizirali v napadu. Roglič je napadel na drugem, zadnjem klančku na etapi, v tistem trenutku pa je Remco Evenepoel staknil gumi defekt. Ker pa na ravninskih etapah velja pravilo zadnjih treh kilometrov, ne bi proti Rogliču izgubil niti sekunde razen bonifikacijskih, ki jih dobijo prvi trije. Vendar Primož je naredil večjo škodo v glavnini in bi, če ne bi padel pridobil nekaj sekund pred Remcom.

Še zdaj ne vemo ali velja pravilo treh minut. Trenutno je Roglič v rdeči majici, Remco je tretji z zaostankom 1:36 ...

Še vedno ne vemo kako je s skupnim seštevkom ...
Roglič je zapel v zadnje kolo Freda Wrighta, tudi z rameni sta se zaletela. Ne vemo še v kakem stanju je.

Vse kaže, da so se sodniki odločili, da ne bo pravila zadnjih treh kilometrov. Primož Roglič bo oblekel rdečo majico. 

Ne, ne, sodniki so se spet odločili drugače, Roglič je še vedno drugi, le za nekaj sekund je zmanjšal zaostanek, zdaj zaostaja za 1:26. Enric Mas je še vedno tretji, za rdečo majico zaostaja 2:01.

Spremljali smo v živo

17:52
Roglič
sedi na pločniku, krvavo koleno desno, rama tudi krvava, sedi in še ne ve kaj se je zgodilo ...

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo)
2. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates)
3. Danny van Poppel (Bora-Hansgrohe)
4. Fred Wright (Bahrain Victorious)
5. Quentin Pacher (Groupama-FDJ), +8 sekund

17:49
Roglič
je padel 150 metrov pred ciljem ... nočna mora ...

17:47
Roglič
proti cilju vleče še 4 kolesarje, Ackermann je vmes ... Remco je staknil defekt vendar velja pravilo zadnjih treh kilometrov na ravninskih etapah.

17:44
Roglič
je napadel, Remco je staknil defekt! Drama ....

17:43
Roglič
popravlja položaj na skrajnem desnem robu ceste. Zadnji klanček je pred njimi!

17:42
Groves
je staknil defekt! Jumbovci napadajo!

17:41
Moštva Alpecin-Deceuninck, Ineos Grenadiers in Quick-Step Alpha Vinyl so v prvih vrstah pelotona, jumbovci za njimi.

17:40
Ibai Azurmendi
(Euskaltel-Euskadi) je poskusil z begom, a mu ni danes ni usojen. Še 10 km.

17:35
Če se ne motim bo Luis Angel Maté (Euskatel-Euskadi) moral posaditi 175 dreves!

17:30
Še 15 km do cilja, povprečna hitrost na današnji etapi je komaj 39 km/h. Ni bila vetrovna etapa, samo vroče je 33 stopinj je danes na dirki. Na takih etapah pogosto pride do padca koncentracije, kar pomeni, da se zgodi hujši padec. Upajmo, da se danes tega zavedajo vsi v pelotonu. Ubežnika imata samo še nekaj metrov prednosti ... Nič več, konec bega za Ander Okamika (Burgos-BH) in Luis Angel Maté (Euskatel-Euskadi).

17:25
20 km pred ciljem, 38 sekund prednosti za ubežnika. Metri so jima šteti ... Remcu gre na smeh, Roglič malica ...

17:20
24 km pred ciljem. Še vedno minuta za ubežnike ...

17:15
Edini leteči cilj za točke in denarno nagrado. Uganite kdo je zmagal? Luis Angel Maté (Euskatel-Euskadi) že zbira denar za 170 dreves?

17:10
Remco
in Primož sta danes že celo etapo v varnem zavetrju svojih pomagačev. Mogoče pretegneta nogi na klancih, ki ju čakata v zadnjih 10 km 16. etape.

17:05
Še 30 km do cilja, ubežnika Ander Okamika (Burgos-BH) in Luis Angel Maté (Euskatel-Euskadi) imata še 50 sekund prednosti. Glavnina nalašč noče še ujeti Luisa Angela?

17:00
Kolesarji Cofidisa so stopili na pedale in prednost dveh ubežnikov se je stopila na slabo minuto.

16:55
Remco je danes neviden.

16:50

16:45
Luis Angel Maté (Euskaltel-Euskadi) bo imel veliko dela po Vuelti. Že pred letošnjo Vuelto je obljubil, da bo za vsak kilometer, ki ga bo prekolesaril v begu zasadil eno drevo v Sierri Bermeji. Baroudeur iz Andaluzije želi opozoriti na učinke podnebnih sprememb, ki so privedle do resnih gozdnih požarov v njegovi regiji: »Mislim, da se je treba zavedati, da se soočamo s krizo brez primere v naši zgodovini in mi kot kolesarji imamo posebno odgovornost. Imamo najboljše vozilo za vodenje sprememb v družbi, to je kolo. Kot vedno pravim, imamo najlepši stadion na svetu. Kolesa bodo spremenila svet.« Luis beži že 150 km!

16:40

16:35
Še 50 km do cilja, ubežnika Ander Okamika (Burgos-BH) in Luis Angel Maté (Euskatel-Euskadi) imata še vedno 2 minuti prednosti pred glavnino.

16:30
Ander Okamika (Burgos-BH)
na letošnji Vuelti že četrtič beži. Baskovski baroudeur iz Lekeitia, je bežal že na Nizozemskem, med 3. etapo okoli Brede. Kose je dirka preselila v Španijo, je bil četrti dan spet na med ubežniki. Okamika je več kot 150 km bežal tudi v 13. etapi, od Ronde do Montille. Pri 29 letih še ni dosegel profesionalne zmage.

16:25
Kjer se prepirata dva … Nadaljevanje poznate in v boju za rdečo majico na Vuelti, v katerem sta bila doslej v ospredju Remco Evenepoel (Quick Step) in Primož Roglič (Jumbo Visma), številni opozarjajo na tretjega kandidata za končno zmago v Madridu. Španski adut Enric Mas (Movistar) v zadnji teden dirke vstopa v položaju, ki mu omogoča tudi sanje o prvi zmagi na največji domači dirki. Po drugi strani pa Roglič lovi že četrto zaporedno in ve, da nima več česa izgubiti.

image_alt
Roglič ve, da nima več česa izgubiti

16:20
Glavnina zaostaja samo še 2 minuti. Ubežnika se ne predata. Bežita že 110 km.

16:15

16:10
Luis Angel Maté
(Euskaltel-Euskadi) danes beži z razlogom. Že pred letošnjo Vuelto je oblubil, da bo za vsak kilometer, ki ga bo prekolesaril v begu zasadil eno drevo v Sierri Bermeji. Baroudeur iz Andaluzije želi opozoriti na učinke podnebnih sprememb, ki so privedle do resnih gozdnih požarov v njegovi regiji: »Mislim, da se je treba zavedati, da se soočamo s krizo brez primere v naši zgodovini in mi kot kolesarji imamo posebno odgovornost. Imamo najboljše vozilo za vodenje sprememb v družbi, to je kolo. Kot vedno pravim, imamo najlepši stadion na svetu. Kolesa bodo spremenila svet.«

16:05
Ander Okamika (Burgos-BH) in Luis Angel Maté (Euskatel-Euskadi) imata še 2:11 prednosti pred glavnino 75 km pred ciljem. 

16:00
Na Sierri Nevadi noge Primoža Rogliča niso bile tako močne kot dan poprej, Remca Evenepoela pa mora poskusiti streti v vsaki etapi, drugega mu ne preostane. To tudi počne in v naslednjem tednu bomo videli, kako se bo razpletlo. Forma gre v pravo smer, zato ocenjujem, da ima še vedno lepe možnosti za zmago. V zadnjem tednu je samo 16. etapa bolj kot ne ravninska, nato bo na vrsti še toliko hribov, da se lahko še marsikaj zaplete.

image_alt
Roglič mora napadati vsak dan

15:55
Roglič
nima več pomočnikov, ki bi mu lahko pomagali do zadnjega klanca. Če gre po Ineosovi taktirki potem so hitro izgubljeni. Movistar ima še vse kolesarje na voljo in storili bodo vse, da Mas napade tudi rdečo majico, ne samo Rogliča. Evenepoel je v še slabšem položaju, ampak on je letos drugačen, on je letos vesoljski.

15:50
Jumbovci so se zavili v molk. Nobenih izjav ni iz njihovega tabora. Športni direktorji pravijo, da bodo šli iz dneva v dan, da ne bodo nehali napadati. To smo slišali že na Sierri Nevadi. Kaj lahko Roglič še stori?

15:43
Večina športnih belgijskih medijev piše, da je Remco najhujše preživel in da bomo v zadnjem tednu videli njegovo pravo moč. Remco sam ni dal nobene izjave, ki bi govorila o njegovi utrujenosti, ampak zgolj, da ima zelo dober občutek za naprej. Videli smo, da je na krajših klancih, ki ne dosegajo višine 2000 metrov nad morjem zelo napredoval. Do konca Vuelete sta še dve gorski in dve hriboviti etapi. Tri od štirih se končajo na vrhu klanca. Vendar je vprašanje, ali so ti klanci prehudi za Remca? 

15:38

15:35

15:30
Ubežnika se ne data, še vedno imata več kot 3 minute prednosti. 

Andaluzijski hribi so za Primoža Rogliča (Jumbo Visma) domač teren, saj se je na njih že ničkolikokrat pripravljal za velike dirke. Po pričakovanjih se je na njih znašel bolje od Remca Evenepoela (Quick Step), ki ostaja v rdeči majici, je pa proti slovenskemu tekmecu v dveh dneh izgubil dobro minuto. Dovolj, da je boj za zmago na 77. Vuelti pred odločilnim zadnjim tednom še vedno odprt – 32-letni Kisovčan bo lovil 94 rdečih sekund.

image_alt
Roglič bo v zadnjem tednu lovil rdečih 94 sekund

15:25
Glavnina se je odločila za lov na ubežnika, ki sta nekoliko povečala prednost na 3:22. Še 100 km. Bežita Ander Okamika (Burgos-BH) in Luis Angel Maté (Euskatel-Euskadi). Kolesarjem piha veter s strani, ne premočan, 7 km/h. Povprečna hitrost je 38 km/h.

15:20

15:15
Nedeljska 15. etapa je bila ena izmed najbolj zanimivih:

image_alt
Rogličev »poker face« je deloval

15:10
Po dnevu počitka na Vuelti je danes na vrsti že 16. etapa. Ravninska, dolga 189 kilometrov od Sanlucar de Barrameda do Tomaresa. Na papirju je ravninska, na cesti pa ne bo ravno biljardna miza. V zadnjih desetih kilometrih ima dve pasti za klasične šprinterje. Do cilja je še 110 km, ubežnika imata 3:05 prednosti.

15:05
Kolesarji taki etapi kot je današnja pravijo, da je ravna kot palačinka. No, današnja je na papirju res rezervirana za šprinterje, ampak na koncu ima dve ovirici. Dva klančka, ki niti v kategorijo ne sodita, a sta za šprinterje nebodigatreba. Prvi je dolg 1,5 kilometra, povprečen naklon je 6,6-odstoten, drugi je še krajši, samo kilometer dolg, ampak strmejši in je samo 3 kilometre pred ciljem. Ravno toliko, da šprinterji ne pridejo do sape, če izpustijo stik z glavnino na klancu.

15:00
Danes smo na izletniški vožnji. 116 km pred ciljem imata dva kolesarja Ander Okamika (Burgos-BH) in Luis Angel Maté (Euskatel-Euskadi)  3:06 prednosti. Povprečna hitrost na ravninski etapi pa je komaj 37 km/h! Danes bo dolg dan za vse. 


16. etapa, ravninska z dvema klančkoma na zaključku. FOTO: Arhiv Delo/Gm Igd
16. etapa, ravninska z dvema klančkoma na zaključku. FOTO: Arhiv Delo/Gm Igd

***

Za nekatere glavne favorite na tritedenskih dirkah, kot je Vuelta je najtežji prvi teden, nekateri najbolj trpijo v drugem tednu, a skoraj vsi v tretjem.

image_alt
Primož Roglič kot tuba majoneze

V prvem tednu trpijo tisti, ki so svojo pripravo, formo, tempirali za zadnji, tretji teden, ker so prepričani, da se bo dirka odločila takrat. Veliko kolesarjev doživi največjo krizo ali se zaleti v zid, kot temu pravijo maratonci, po 10. etapi.

Zato, ker etapne dirke, ki niso tritedenski grand touri, nikoli ne trajajo več kot 10 etap. Torej, kolesarji, sploh tisti, ki prvič pridejo na tritedensko dirko, imajo takrat največ težav. Zakaj pa imajo vsi težave v zadnjem tednu, pa ni potrebno razlagati. 

Ampak obstajajo tudi kolesarji, ki jim pravimo, da so kot tuba majoneze. Bolj, ko je tuba proti koncu, vsebine ne zmanjka. 

Po dnevu počitka na Vuelti je danes na vrsti že 16. etapa. Ravninska, dolga 189 kilometrov od Sanlucar de Barrameda do Tomaresa. Na papirju je ravninska, na cesti pa ne bo ravno biljardna miza. V zadnjih desetih kilometrih ima dve pasti za klasične šprinterje. Dva klančka, ki niti v kategorijo ne sodita, a sta za šprinterje nebodigatreba. Prvi je dolg 1,5 kilometra, povprečen naklon je 6,6-odstoten, drugi je še krajši, samo kilometer dolg, ampak strmejši in je samo 3 kilometre pred ciljem. Ravno toliko, da šprinterji ne pridejo do sape, če izpustijo stik z glavnino na klancu.

Navajeni smo že, da na tritedenskih dirkah gledamo dve dirki na etapi. Na eni dirki se merijo ubežniki ali šprinterji, na tisti drugi pa favoriti za skupni seštevek. Primož Roglič je na drugem mestu. Napadal bo rdečo majico, zagotovo ne bo kar odnehal. Danes ne najbrž, ampak potem na vseh etapah do nedeljske paradne. Priložnosti bo še veliko.

image_alt
Roglič mora napadati vsak dan

Na tretjem mestu je kolesar, ki je videti, da je še najbolj svež izmed vseh, Španec Enric Mas. Je končno prišel njegov čas za zmago na domačem grand touru? Samo 27 sekund zaostaja za Rogličem, ki za rdečo majico zaostaja 1:34. Upajmo, da se ne zgodi rek, kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Ne bi se smel, ker Mas nima pomočnikov na klancih, vendar, kar je prikazal na Sierri Nevadi, je za Rogliča skrbi vredno.

Remco Evenepoel slovi kot kolesar, ki se najhitreje regenerira. Torej, mu je dan počitka prišel še kako prav, ker je bilo videti, da se ga je utrujenost že resno lotila. 

image_alt
Roglič ve, da nima več česa izgubiti

Na četrtem mestu pa je fenomen številka ena na svetu! Španec Juan Ayuso Pesquera. Čudežni deček med čudeži. Šestnajstega septembra bo star 20 let, trenutno pa je na Vuelti na 3. mestu, 4:49 za rdečo majico. Ko je bil Tadej Pogačar 3. na Vuelti leta 2019, je bil ravno leto starejši. Imamo novega serijskega zmagovalca tritedenskih dirk? Počakajmo še ta teden, potem ga bomo kovali med zvezde. Jan Polanc je na 13. mestu, do deseterice ga ločijo slabe 4 minute.

 

Komentarji: