Kolesarji ostali brez avstralske turneje

Ekipe svetovne serije so se odločile, da do izboljšanja razmer tudi v letu 2021 ne bodo zapuščale Evrope.
Fotografija: Pandemija še naprej spreminja koledar svetovne serije, v kateri sta letos blestela Tadej Pogačar (levo) in Primož Roglič. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Odpri galerijo
Pandemija še naprej spreminja koledar svetovne serije, v kateri sta letos blestela Tadej Pogačar (levo) in Primož Roglič. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP

Pandemija koronavirusa je že posegla v tekmovalni koledar kolesarske svetovne serije v letu 2021. Prireditelji so odpovedali tradicionalno odprtje sezone v Avstraliji.

Letos spremljamo neobičajno kolesarsko sezono, v kateri so si v spremenjenem vrstnem redu drug za drugim sledili Tour, Giro in Vuelta, na kateri teden dni pred koncem rdečo majico vodilnega nosi Primož Roglič.

Upati je bilo, da se bo za leto 2021 tekmovalni koledar vrnil v običajne tirnice, vendar je že zdaj jasno, da je usoda številnih dirk negotova. V vodo sta že padli uvodni dirki svetovne serije za ženske in moške. Dekleta bi morala sezono odpreti s 1. etapo dirke po Avstraliji 14. januarja, 19. januarja bi morali enotedensko preizkušnjo začeti še moški. Dirki so odpovedali, tako kot prvi enodnevni preizkušnji, dirko Cadela Evansa, na kateri bi se morale kolesarke pomeriti 30. januarja, kolesarji pa dan kasneje.

Primož Roglič nosi rdečo majico na Vuelti, zadnji dirki sezone 2020. FOTO: Miguel Riopa/AFP
Primož Roglič nosi rdečo majico na Vuelti, zadnji dirki sezone 2020. FOTO: Miguel Riopa/AFP


Odpovedim so botrovale omejitve pri potovanjih, saj bi vse udeležence pred dirko čakala dvotedenska karantena v Avstraliji, nato pa še dvotedenska karantena po vrnitvi v Evropo. Pod temi pogoji so se ekipe svetovne serije odločile, da ne bodo potovale v Avstralijo.

Po teh odpovedih je kot prva preizkušnja svetovne serije na sporedu dirka po Združenih arabskih emiratih od 21. do 27. februarja. Glede na trenutno epidemiološko stanje po svetu je vprašljiva tudi ta dirka. Po ponovnem zagonu kolesarske karavane konec julija so odpovedali vse dirke svetovne serije zunaj celinske Evrope, kjer pa so morali prečrtati tudi nekaj najbolj tradicionalnih dirk, nazadnje tudi Pariz–Roubaix, ki bi morala biti na sporedu pred tednom dni. Prva evropska dirka svetovne serije 2021 je sicer Omloop Het Nieuwsblad v Belgiji 27. februarja.
 

Preberite še:

Komentarji: