Koren se bo lahko vrnil 14. maja leta 2021

Krovna svetovna kolesarska zveza objavila seznam kaznovanih kolesarjev.
Fotografija: Avstrijska policija je na SP v nordijskem smučanju v Seefeldu razkrila dopinško afero, ki je preko glavnega osumljenca zdravnika Marka Schmidta segala tudi do kolesarjev. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Avstrijska policija je na SP v nordijskem smučanju v Seefeldu razkrila dopinško afero, ki je preko glavnega osumljenca zdravnika Marka Schmidta segala tudi do kolesarjev. FOTO: AFP

Krovna kolesarska zveza (Uci) je slovenska kolesarja Boruta Božiča in Kristijana Korena, ki ju je spomladi začasno suspendirala zaradi suma jemanja prepovedanih sredstev, kaznovala s prepovedjo nastopanja za dve leti. Kazen se bo iztekla 14. maja 2021.

Prepoved je za Božiča bolj simboličnega pomena, saj je konec lanske sezone kariero že končal, zdaj je eden športnih direktorjev ekipe Bahrain Merida.

Oba slovenska kolesarja sta bila na seznamu tistih, ki ju je spomladi med dirko po Italiji krovna veza začasno suspendirala zaradi vpletenosti v afero Aderlass oziroma Seefeld.

Poleg Korena in Božiča so takrat pri Uciju začasno prepovedali nastope še Italijanu Alessandru Petacchiju in Hrvatu Kristijanu Đuraseku. Koren, Božič in Petacchi naj bi uporabljali prepovedane metode v obdobju 2012-13, Đurasek pa leta 2017, so takrat sporočili iz Ucija. Koren je bil, ko ga je doletel suspenz, sicer član ekipe Bahrain-Merida in je bil del moštva na dirki po Italiji, v moštvu so ga takoj suspendirali.

Prepoved je za Božiča bolj simboličnega pomena, saj je konec lanske sezone kariero že končal. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prepoved je za Božiča bolj simboličnega pomena, saj je konec lanske sezone kariero že končal. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Odločitev še ni dokončna


Uci je danes na svoji spletni strani objavila zadnji posodobljen seznam kolesarjev, ki so kaznovani s prepovedjo nastopanja. Na njem sta na vrhu oba Slovenca, ob tem je Uci sicer še sporočila, da gre za ukrep, ki ga izreka krovna kolesarska zveza in ni nujno povezan z morebitnimi ukrepi drugih protidopinških organov. Obenem še dodajajo, da odločitve niso nujno dokončne, saj je še možna pritožba.

Med prepovedjo nastopanja Uci kaznovanim ne dovoljuje udeležbe na nobenem tekmovanju pod svojim okriljem, tako na klubski kot na državni ravni, prav tako pa ne smejo nastopati na nacionalnih tekmovanjih.

Kristijan Koren se bo lahko vrnil 14. maja leta 2021. FOTO: Leon Vidic/Delo
Kristijan Koren se bo lahko vrnil 14. maja leta 2021. FOTO: Leon Vidic/Delo


Ucijeva odločitev je povezana z razvejano protidopinško akcijo, ki je dobila ime operacija Aderlass. V sodelovanju z avstrijskimi protiodopinškimi oblastmi so jo izvedli med letošnjim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Seefeldu, v njenem osrčju je bil nemški zdravnik Mark Schmidt iz Erfurta. Osumljeni zdravnik naj bi športnikom pomagal s transfuzijami krvi oziroma krvnim dopingom v obdobju med letoma 2011 in 2019. Na seznamu domnevnih strank se je spomladi znašlo 21 športnikov iz več športnih panog.

Komentarji: