Lahko bi postal manjkajoči kamenček v mozaiku

Matej Mohorič bi v prihodnjih letih lahko postal adut za enodnevne klasike v Belgiji in na Nizozemskem.
Fotografija: FOTO: Bahrain Merida
Odpri galerijo
FOTO: Bahrain Merida

Slavje na kolesarski dirki Po Beneluksu je bilo že tretje slovensko v tej sezoni na enotedenskih dirkah svetovne serije in prvo za Mateja Mohoriča, ki je v minulem tednu dni potrdil svojo raznovrstnost. Še posebej navdušujoča je bila nedeljska predstava na tlakovcih Flandrije, na katerih je bil kos vsem specialistom za severne klasike.

Binck Bank Tour, kot se zdaj imenuje dirka Po Beneluksu, je zelo nepredvidljiva preizkušnja, pri kateri razplet krojijo veter, dež, vzponi in tlakovci. Z razmerami na prestižnih spomladanskih severnih klasikah Mohorič izkušenj iz članskih kategorij še nima, a se mu to v nedeljo ni prav nič poznalo. V zaključku je tudi brez pomoči ekipe dosegel skoraj nemogoče in pokril kopico napadov, se prerinil v ospredje in tam tudi zdržal, čeprav kratki, a ekstremno strmi vzponi, kot je zid v Geraardsbergnu, ustrezajo bolj eksplozivnim kolesarjem, kot je Mohorič.

Mohorič z napadi navdušuje navijače. FOTO: AFP
Mohorič z napadi navdušuje navijače. FOTO: AFP

 

Blestijo na vseh terenih


Člani zlate generacije slovenskih kolesarjev blestijo na praktično vseh terenih – Primož Roglič je na Touru dokazal, da bo v prihodnjih sezonah nevaren tudi za zmago, že zdaj je med najboljšimi na enotedenskih dirkah. Za krajše etapne preizkušnje je pravi specialist tudi Simon Špilak, Jan Tratnik je izjemen kronometrist in kolesar, ki prisega na agresivno dirkanje, Jan Polanc blesti na vzponih, Luka Mezgec v šprintih in še bi lahko naštevali ...

Matej Mohorič je prava mešanica vseh naštetih, je hiter, ko je to potrebno, izjemno spreten na kolesu in napadalen v zaključkih. Lahko bi postal manjkajoči člen v slovenski kolesarski verigi, saj pravega specialista za enodnevne spomladanske klasike v Belgiji in na Nizozemskem še nimamo.


 

Najbolj ga mika severni pekel


Že ob koncu lanske sezone je v pogovoru za Delo dejal: »Verjamem, da sem lahko dober tudi na kockah, sem pravilno grajen za te dirke, v prihodnosti se želim preizkusiti predvsem na dirki Paris–Roubaix, na kateri sem bil dober že med mladinci.« Leta 2011 je mladinsko izvedbo severnega pekla končal na 14. mestu, letos priložnosti med člani še ni dobil, ker se je osredotočil na priprave za Giro, glede na prikazano v nedeljski etapi pa tudi na članski premierni nastop ne bo čakal prav dolgo. Na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) zasedajo izjemno deseto mesto, za njimi so tudi velesile Nemčija, Norveška in Švica. Z 10. mestom so si zagotovili tudi kvoto osmih kolesarjev za cestno dirko na svetovnem prvenstvu, Slovenci bodo v Innsbrucku prvič tam, kamor po prikazanem nedvomno sodijo – med elito.


 

Komentarji: