Letos brez dvoma sodi med najboljšo peterico

Na svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu v  Lenzerheide odhaja deseterica Slovencev, med kandidati za odličja je tudi Monika Hrastnik.
Fotografija: Monika Hrastnik ima za seboj odlično sezono, v kateri je postala tudi evropska prvakinja. FOTO: Rick Schubert
Odpri galerijo
Monika Hrastnik ima za seboj odlično sezono, v kateri je postala tudi evropska prvakinja. FOTO: Rick Schubert

Vrhunec sezone gorskih kolesarjev bo tokrat v švicarski Lenzerheide, kjer bo pozornost slovenske javnosti usmerjena predvsem v boj za naslov svetovne prvakinje v spustu. Kandidatka za odličja je Monika Hrastnik, a tudi Tanja Žakelj je v vse boljši formi.

Hrastnikova ima za seboj daleč najboljšo sezono v karieri, v svetovnem pokalu je večkrat stopila na stopničke in v skupnem seštevku končala na petem mestu. Na zadnji postaji v francoskem La Bressu si je ob padcu nekoliko poškodovala ramo, a bo v Lenzerheide stisnila zobe. »S sezono sem zelo zadovoljna, le v zadnjem času imam težave z ramo, ampak upam, da bo do nedeljske dirke že bolje in da me poškodba ne bo preveč ovirala. Vem, da sem sposobna priti med najboljših pet, čeprav se mi po dolgi sezoni že nekoliko pozna utrujenost, a bom morala zdržati in zbrati moči še za to zelo pomembno dirko,« pravi Hrastnikova, ki je letos postala tudi evropska prvakinja v spustu. Zadnjo potrditev dobre forme pa je dobila na tekmi evropskega pokala minuli konec tedna, ko je z drugim mestom potrdila skupno zmago.


 

Sezono mu je pokvarila poškodba


Selektor reprezentance za spust Miha Jakopič računa tudi na Jureta Žabjeka, ki se vrača po poškodbi: »Jure je imel letos nekoliko slabšo sezono, a se počasi vrača in mislim, da je sposoben narediti dober rezultat. Zadovoljen bi bil, če bo končal med 20. in 30. mestom, z res dobro vožnjo lahko pride tudi med prvih 15.« V spustu bo nastopil še Miran Vauh, Luka Berginc je zaenkrat rezerva, med mladinci se bo preizkusil Žak Gomilšek.

V krosu glavnino bremena še vedno nosi Tanja Žakelj, ki ima za seboj solidno sezono. Formo je stopnjevala in prav na zadnji postaji svetovnega pokala v Franciji je z desetim mestom dosegla najboljši rezultat. »V Švico odhajam zelo samozavestno, vem, da lahko dobro začnem dirko in ostanem v ospredju. Imela bom dovolj moči tudi za zaključek, zdaj se dirka na polno od štarta do cilja in to mi je všeč. Bomo videli, kaj se bo zgodilo,« pravi Žakljeva. Selektor Matjaž Budin je bil vesel njenega vzpona forme: »V zadnjem obdobju je Tanja pokazala, da napreduje, verjamem, da bo dobro formo zadržala tudi do svetovnega prvenstva. Če ji bo v Lenzerheide uspelo pokazati še nekaj več in se uvrstiti v deseterico, bom zelo zadovoljen.«

Tanja Žakelj si želi deseterice. FOTO: AP
Tanja Žakelj si želi deseterice. FOTO: AP

 

Ob koncu dirke na EP med najhitrejšimi


Slovenija bo lahko računala tudi na Roka Nagliča, ki se je letos v kategoriji do 23 let uveljavil kot eden najbolj obetavnih kolesarjev v krosu. »Naglič je bil izvrsten na evropskem prvenstvu, v drugi polovici dirke je bil med najhitrejšimi. Upam, da se je dobro spočil in pripravil za SP, če bi se uvrstil med prvih 20, bi bil to zelo dober rezultat,« še pravi selektor Budin.
Razgibana proga s kratkimi vzponi in spusti bi morala ustrezati predvsem slovenskim mladincem, v krosu bodo na štartu Matevž Govekar, Miha Klemenčič in Vita Movrin. Prvenstvo v Švici se bo začelo v četrtek, kolajne v članskih kategorijah bodo podelili v soboto in nedeljo.

Komentarji: