Medijski magnet postaja persona 
non grata

Chris Froome je z zmago na Giru za nekatere postal junak, prirediteljem Toura pa še večji trn v peti.
Fotografija: Chris Froome je z zmago na Giru navdušil kolesarsko javnost, kljub temu pa polemike glede njegove pravice do nastopanja ne potihnejo. Zdaj tudi prireditelji Toura razmišljajo, da bi ga označili za »nezaželeno« osebo. Foto: Luk Benies/AFP
Odpri galerijo
Chris Froome je z zmago na Giru navdušil kolesarsko javnost, kljub temu pa polemike glede njegove pravice do nastopanja ne potihnejo. Zdaj tudi prireditelji Toura razmišljajo, da bi ga označili za »nezaželeno« osebo. Foto: Luk Benies/AFP

Zapleteni dopinški primer Chrisa Frooma je potekal približno takole: v zadnjem tednu lanske Vuelte, ki jo je na koncu Froome tudi dobil, je tekmovalec oddal vzorec urina, v katerem je bila previsoka vrednost salbutamola, ki lajša simptome astme. Froome je za rezultate testiranja izvedel na svetovnem prvenstvu, a kljub temu dosegel bronasto odličje v vožnji na čas.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) in mednarodna protidopinška organizacija (WADA) sta Frooma pozvali, naj pojasni, kako je do previsoke vrednosti prišlo, primer pa je nekdo posredoval v javnost, čeprav še vedno nihče izmed nas ne bi smel vedeti, da se v ozadju karkoli dogaja, saj primer še ni zaključen.

Froome diplomatsko vztraja pri tem, da bo več povedal po končni odločitvi: »Prepričan sem, da nisem storil nič narobe, morda mi boste verjeli, ko bo znana končna odločitev in ko bom lahko povedal več, zdaj pa primer še teče.« Britancu mnogi očitajo, da do končne odločitve ne bi smel dirkati, saj bi ob morebitnem suspenzu in odvzeti zmagi na Giru kolesarstvo spet pahnil v črno obdobje izpred desetih let, iz katerega se je mukoma izkopalo.
 

Za »jazbeca« je prevarant


Če za zdaj pustimo ob strani sodbe o tem, ali je bila previsoka vrednost salbutamola v njegovi krvi res zgolj splet nesrečnih naključij, se poraja logično vprašanje, kaj se bo v najslabšem primeru za Frooma in za kolesarstvo zgodilo z njegovimi rezultati. Če bo dobil dveletno prepoved nastopanja, mu bodo odvzeli vse letošnje rezultate, vključno z rožnato majico z Gira, s katero je dopolnil svoj komplet zmag na tritedenskih dirkah.

V Rimu je bil po koncu dirke nanj besen tudi eden največjih vseh časov Bernard Hinault: »Dirk se ne bi smel udeleževati, dokler ne reši vprašanj okrog dopinga. Zame ni legenda tega športa, ampak prevarant, ki bo uničil dobro podobo kolesarstva. Zakaj še ni suspendiran? Alessandro Pettachi in Diego Ulissi sta imela enak primer in sta bila takoj kaznovana, Froomov primer pa kar traja in traja. Je to zato, ker ima Sky toliko denarja? To je pravi škandal, nikoli ne bi smel biti na startu Gira, ampak suspendiran.« Besedam slavnega »jazbeca« prikimavajo tudi v Franciji, kjer Froome tako ali tako nikoli ni bil priljubljen.


 

Kot Boonen leta 2009?


Direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme ima vzvod, s katerim Froomu lahko prepreči, da bi julija v Vendeeju stal na startni črti Toura. Lahko mu odvzamejo pravico do nastopa, ker bi »nepopravljivo uničil ugled in javno podobo dirke po Franciji«. Do zdaj se je Tour tega poslužil le leta 2009, ko so prepovedali nastop Tomu Boonenu, ki je imel takrat težave s kokainom, a je francosko razsodišče njihovo odločitev označilo za neutemeljeno, Boonen pa je na koncu vendarle začel Tour.

Čeprav si prireditelji Toura nočejo mazati rok s Froomom, je težko verjeti, da mu bodo prepovedali nastop, saj bi lahko sledile megalomanske tožbe ekipe Sky, ki bi bile na koncu najbrž tudi uspešne. Froome (vsaj na papirju) namreč še vedno ni storil nič narobe. Predsednik UCI David Lappartient je posredno že priznal, da primer do julija ne bo rešen, zato bo aktualni zmagovalec dirke po Franciji julija zelo verjetno začel obrambo rumene majice in lov na slovitega dvojčka Giro - Tour v istem letu, ki je nazadnje uspel Marcu Pantaniju leta 1998.

Ob Petru Saganu zagotovo najbolj izpostavljen kolesar na svetu se zagotovo ne bo uklonil pritiskom, na neki način bi s tem Francozom priznal poraz, a hkrati dobro ve, da ga julija ob cestah čaka pravi pekel. Že v prejšnjih letih, ko nad njegovim imenom še ni bilo sence dvoma, so vanj metali urin in ga obkladali z vsemi mogočimi zmerljivkami, ki si jih najboljši kolesar na etapnih dirkah tega desetletja v nobenem primeru ne zasluži. Kdo ve, kaj vse mu Francozi, ki že (pre)dolgo čakajo na svojega kolesarja v rumeni majici, pripravljajo letos.

Komentarji: