Mohorič proti Mezgecu v šprintu, Pogačar se veseli San Sebastiana

Na klasiki v San Sebastianu v ospredju Pogačar in Polanc. Peterica Slovencev začenja dirko po Poljski, Mezgec bo pilil formo pred Vuelto, Mohorič pa ob šprintih cilja tudi na skupni seštevek. 
Fotografija: Tadej Pogačar si je dirko v San Sebastianu podčrtal že spomladi. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Tadej Pogačar si je dirko v San Sebastianu podčrtal že spomladi. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Krakov – S koncem dirke po Franciji se dogajanje v kolesarskem svetu ni umirilo, po manj kot tednu dni sta na sporedu novi dve preizkušnji svetovne serije. Na klasiki v San Sebastianu se bodo junaki Toura pomerili s kolesarji, ki šele začenjajo drugi del sezone, dirka po Poljski pa bo za Mateja Mohoriča priložnost, da izkoristi dobro formo z zaključka rumene pentlje za viden rezultat.
 
»Na dirki po Poljski si želim dobiti vsaj eno etapo in če bodo noge še dovolj dobre, potem se bom potegoval tudi za visoka mesta v skupnem seštevku, kjer bo naš kapetan Domenico Pozzovivo. O tem se bomo odločali sproti, etapna zmaga bo moja prioriteta,« je že pred Tourom taktiko za enotedensko poljsko preizkušnjo razkril Mohorič. Na francoski pentlji je potihem upal na uspeh v eni od etap, a je v dveh ključnih dneh zamudil odločilna pobega, zato je ostal praznih rok, čeprav je, kot je dejal, etapno slavje imel v nogah. 
 

Najprej v šprint, nato po skupni seštevek


Matej Mohorič je lani eksplodiral v drugem delu sezone. Bo podobno tudi letos? FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Matej Mohorič je lani eksplodiral v drugem delu sezone. Bo podobno tudi letos? FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 
Priložnosti bo imel Mohorič kar nekaj, prve tri etape so šprinterske, do zaključka pa bi v boju lahko ostal tudi v razgibani peti in sedmi etapi. Bolj podrobno je taktiko Bahrain Meride, v njenih barvah bodo na Poljskem dirkali tudi Luka Pibernik, Jan Tratnik in državni prvak Domen Novak, pojasnil športni direktor Vladimir Miholjević: »Dirka po Poljski je vedno zelo nepredvidljiva, za kar poskrbijo krogi v zaključkih etap. Imamo zelo dobro in motivirano ekipo, Jan Tratnik in Matej Mohorič sta v zaključku Toura pokazala dobro formo, ostali fantje pa prihajajo na dirko po uspešnih pripravah, zato izgovorov ne sme biti. V prvih treh šprinterskih etapah bomo pripravili teren za Mohoriča in mu omogočili, da se bori za vrh, v naslednji etapah se bomo podredili Pozzovivu in upamo, da bo končal med prvimi tremi v skupnem seštevku. Matej bo prav tako dirkal na lasten rezultat, veliko v vlogi pomočnikov pričakujemo tudi od Tratnika in Novaka.« 
 
Močno slovensko zasedbo na Poljskem bo v dresu Mitchelton Scotta dopolnil Luka Mezgec, ki se je v zadnjih dneh pripravljal v Livignu, danes pa začenja zanj zelo pomemben drugi del sezone. Športni direktor Gene Bates je potrdil, da bodo v šprintih delali za Luka, ki pa ni povsem prepričan, v kako dobri formi je prišel na Poljsko: »V Livignu sem zelo dobro treniral in mislim, da sem v dobri formi, a ne vem, kaj lahko pričakujem takoj po višinskih pripravah. Moj prvi cilj je, da ujamem tekmovalni ritem pred Vuelto, bo pa nekaj priložnosti tudi v šprintih in upam, da bom čim bližje vrhu. Na dirki po Sloveniji sem dobil potrditev, da sem po težkih etapah v šprintu še vedno lahko najboljši in to mi daje samozavest za nadaljevanje sezone.« 

Luka Mezgec je na dirki po Sloveniji dobil potrditev, da je še vedno zelo hiter. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Luka Mezgec je na dirki po Sloveniji dobil potrditev, da je še vedno zelo hiter. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Pogačar upa, da mu bo Baskija ustrezala

 
Na klasiki v San Sebastianu se bo po premoru na dirke vrnil Tadej Pogačar, ki bo kapetan ekipe UAE Emirates. Še pred aprilskimi klasikami v Ardenih je Pogačar razkril, da ga najbolj zanima dirka v San Sebastianu in da bo tam zagotovo dobro pripravljen. »San Sebastian bo moja prva dirka po pripravah, v zadnjih tednih sem zelo trdo delal, da bi bil v dobri formi. Sem samozavesten in pripravljen, da se vnovič pomerim z najboljšimi, upam, da mi bo dirka ustrezala,« pravi Pogačar, ki bo imel ob sebi tudi Jana Polanca, ki je v minulih dneh dobro dirkal na Adriatici Ionici. Dirkal bo tudi Grega Bole, ki bo pri Bahrain Meridi pomočnik skupnega zmagovalca omenjene dirke Marka Paduna.

Komentarji: