Mohoriču ni uspel podvig, Stuyvenu prvi spomenik

Matej Mohorič je odlično taktiziral do zadnjega kilometra, vendar mu je za stopničke zmanjkalo moči. Zmagal je Belgijec Stuyven.
Fotografija: Jasper Stuyven je dosegel svojo največjo zmago v karieri. FOTO: Tommaso Pelagalli/Afp
Odpri galerijo
Jasper Stuyven je dosegel svojo največjo zmago v karieri. FOTO: Tommaso Pelagalli/Afp

Izmed treh Slovencev, ki so danes štartali na 112. dirki Milano–Sanremo, smo največ pričakovali od Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious). Dirko je, tako kot se to največkrat zgodi na Primaveri, odločil zadnji klanec na Poggio. Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) je bil prvi, ki je napadel, sledili so mu vsi glavni favoriti za zmago, med njimi tudi Mohorič. 
image_alt
Čas je, da zablesti še Matej Mohorič

Na vrhu klanca, pet kilometrov pred ciljem je Mohorič nekoliko zaostal, vendar je na spustu v Sanremo ujel peščico ubežnikov, med katerimi so bili tudi Wout van Aert (Jumbo Visma), Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix), Peter Sagan (Bora Hansgrohe), Michael Matthews (Bike Excange) in današnji zmagovalec Jasper Stuyven (Trek Segafredo). Videti je bilo, da sta se Matej Mohorič in moštveni kolega Sonny Colbrelli malce prepozno priključila skupinici vodilnih in nista imela časa za oddih. Napadi so si sledili drug za drugim. V zadnjih dveh kilometrih sta napadla še Jasper Stuyven (Trek Segafredo) in Søren Kragh Andersen (Team DSM).

Favoriti za njima so se spogledali. Niso se mogli odločiti, kdo se bo lotil lova. Sekunde in metri so izginjali proti cilju prvega letošnjega kolesarskega spomenika na ulici Via Roma. Tristo metrov pred ciljem se je začel šprint. Kragh Andersen ni imel sreče. Ujeli so ga tik pred ciljno črto. Stuyvenu pa je z zadnjimi močmi le uspelo osvojiti največjo zmago v karieri. Drugo mesto je osvojil danes odlični Caleb Ewan (Lotto Soudal), lanski zmagovalec van Aert je bil tretji. Matej Mohorič je zasedel 11. mesto, Luka Mezgec 49. mesto in Jan Tratnik je končal na 135. mestu.

Dirka Milano–Sanremo, dolga 299 kilometrov, je minila v znamenju šestih ubežnikov, ki so vztrajali vse do predzadnjega klanca na Cipresso. Nicola Conci (Trek-Segafredo), Andrea Peron, Charles Planet (Team Novo Nordisk), Mattia Viel in Filippo Tagliani (Androni-Sidermec), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè), Taco Van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) in Mathias Norsgaard (Movistar) so pobegnili že po devetih kilometrih dirke. Njihova največja prednost je bila sedem minut. Potem so jih začeli loviti kolesarji favoriziranih moštev. 


Rezultati:

1. Jasper Stuyven ( Trek-Segafredo) 6:38:06
2. Caleb Ewan (Lotto Soudal)
3. Wout Van Aert (Jumbo-Visma)
4. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
5. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)  
Zmagovalni šprint manjše skupine na ulici Via Roma. FOTO: Tommaso Pelagalli/Afp
Zmagovalni šprint manjše skupine na ulici Via Roma. FOTO: Tommaso Pelagalli/Afp

Komentarji: