Naslov evropske prvakinje van Dijkovi, Bujakova 13.

Nizozemska kolesarka Ellen van Dijk je po samostojnem napadu na cestni dirki postala evropska prvakinja.
Fotografija: Eugenia Bujak je bila najboljša Slovenka na cestni dirki. FOTO: Eugenia Bujak
Odpri galerijo
Eugenia Bujak je bila najboljša Slovenka na cestni dirki. FOTO: Eugenia Bujak

Nizozemska kolesarka Ellen van Dijk je po samostojnem napadu na cestni dirki premagala vse tekmice in postala evropska prvakinja. Na krožni trasi v okolici italijanskega Trenta (107,2 km) je srebro osvojila Nemka Liane Lippert, bron pa Litovka Raso Leleivite. Najboljši slovenski izid je dosegla Eugenia Bujak, ki je bila 13. Bujakova je v cilj prišla v tretji skupini tekmovalk, 2:28 minute za zmagovalko. Urška Žigart je preizkušnjo prav tako končala v tretji skupini na 23. mestu. Urška Bravec cestne dirke ni končala.


V nedeljo še cestna dirka članov

 
Za van Dijkovo je to druga kolajna na tem prvenstvu, potem ko je srebro osvojila že v vožnji na čas. Izkušena 34-letnica je bila sprva del ubežne skupine štirih tekmovalk, ki so zbežale v prvi polovici dirke. Nato je imela največ moči in sama nadaljevala na poti do naslova evropske prvakinje. To je že peti naslov za Nizozemsko, vse odkar so leta 2016 začeli organizirati tudi dirke v članski konkurenci. Le leta 2018 je prevlado tekmovalk iz dežele tulipanov prekinila Italijanka Marta Bastianelli.
 
V nedeljo se bo EP zaključilo s cestno dirko članov. Ob 12.45 se bo na 179,2 km dolgo pot podalo tudi pet Slovencev, in sicer Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Domen Novak, Žiga Jerman in David Per.
 
EP v kolesarstvu, cestna dirka članic, Trento (107,2 km):
1. Ellen van Dijk (Nizozemska) 2:50:35
2. Liane Lippert (Nemčija) 1:18
3. Rasa Leleivite (Litva) isti čas
13. Eugenia Bujak (Slovenija) 2:28
23. Urška Žigart (Slovenija)

Preberite še:

Komentarji: