»Novi Voeckler« razveselil Francoze, Roglič odličen

Alaphilippe slavil prvo etapno zmago na rumeni pentlji, Van Avermaet zadržal rumeno majico, Roglič že v deseterici.
Fotografija: Julian Alaphilippe pred množico navdušenih francoskih navijačev. FOTO: AP
Odpri galerijo
Julian Alaphilippe pred množico navdušenih francoskih navijačev. FOTO: AP

Le Grand-Bornard – Prva etapa v Alpah bi morala razgrniti sliko v skupnem seštevku, a se nihče od favoritov ni želel zoperstaviti še eni odlični vožnji ekipe Sky. Prvič na letošnjem Touru so možnost za etapno slavje dobili ubežniki, prvo francosko zmago je slavil Julian Alaphilippe.

Od prve alpske etape smo pričakovali kakšen napad tudi iz skupine favoritov, a smo morali na akcijo počakati vse do zadnjih kilometrov vzpona prve kategorije na La Colombiere. Zadržan tempo na začetku etape je izkoristil nosilec rumene majice Greg van Avermaet in ujel pobeg dneva, ki mu je prinesel še en dan v najbolj prestižni majici kolesarstva.

Belgijec na dolgih vzponih ponavadi ni kos tempu najboljših, tokrat pa mu je maillot jaune dala novih moči. Med vodilnimi je zdržal do vzpona na Col de Romme, kjer je imel čakanja v zavetrju dovolj Julian Alaphilippe, ki je do vrha vzpona opravil s konkurenco in si zagotovil pikčasto majico najboljšega hribolazca, nato pa odšel še v lov za etapno zmago.


Danes užival, jutri se dirka nadaljuje


Z vratolomnim spustom je povečal prednost na več kot minuto, tudi na Colombieru se je izognil krizi in v zadnjem kilometru že slavil svojo prvo zmago na Touru in tudi prvo francosko na letošnji rumeni pentlji. »Na Touru je zelo težko zmagati, dve leti nazaj sem bil zelo blizu, upal sem, da bom letos uspel na Mur de Bretagne, a nisem bil dovolj močan, danes pa tega nisem pričakoval ... Danes bom le užival v tem dnevu, potem pridejo na vrsto druge stvari,« je od veselja razganjalo 26-letnika, enega največjih francoskih talentov zadnjih let.

Francija je tako dobila pravega naslednika »šovmena« Thomasa Voecklerja, tudi Alaphilippe se namesto za taktiziranje vedno raje odloči za napad. Mnogo manj kot Alaphilippe so bili živahni favoriti v glavnini, kjer je tempo narekovala ekipa Sky, ki očitno tudi letos nima prave konkurence na dirki. Davek na nedeljski padec je plačal Rigoberto Uran, ki je odpadel na Colombieru in izgubil skoraj tri minute, ponovitev drugega mesta se zdaj zdi skoraj nemogoča. Tik pod vrhom je z napadom poizkusil le Dan Martin, a pravih možnosti po besedah Toma Dumoulina ni imel: »Danes je bilo kar nekaj kolesarjev, ki so želeli napasti, tudi jaz sem imel takšne načrte, a je bilo zaradi močnega nasprotnega vetra nemogoče. Dan se je opekel in jasno mi je bilo, da bi bil vsak napad le nesmiselno trošenje energije, ki jo lahko prihranim za kakšno od naslednjih etap.«

Makadamski vrh prvega vzpona je bil raj za fotografe. FOTO: AFP
Makadamski vrh prvega vzpona je bil raj za fotografe. FOTO: AFP


Spet je odlično dirkal tudi Primož Roglič, ki je etapo končal na čelu glavnine, ciljno črto je prečkal kot osmi, v skupnem seštevku pa se je že prebil v prvo deseterico, čeprav je v prvem tednu le varčeval z močmi in še zdaleč ni pokazal vsega, kar zna.


Roglič je podčrtal 11. etapo


Če se je danes večina favoritov izognila neposrednemu spopadu v Alpah, bi bilo že jutri lahko povsem drugače, čaka jih ena najbolj zanimivih etap letošnjega Toura. Od štarta v olimpijskem Albertvillu do cilja na La Rosieru jih loči le 108 kilometrov, zato bo tempo hud od štarta dalje. Do prvega vzpona, ki bo tudi najtežji v etapi, karavano loči le 11 kilometrov, nato sledi peklenskih 13 do vrha vzpona ekstra kategorije na Montee de Bisanne. Po spustu se bodo kolesarji takoj zaleteli v še en vzpon najvišje kategorije na Col du Pre, ki se po kratkem spustu nadaljuje v Cormet de Roselend, o zmagovalcu pa bo odločal skoraj 18 kilometrov dolg ciljni vzpon na La Rosiere.



Etapa je pisana na kožo Romainu Bardetu, ki vedno blesti na kratkih etapah z dolgimi vzponi in nevarnimi spusti v Alpah. Francoz mora nadoknaditi nekaj v prvem tednu izgubljenega časa, etapo pa si je posebej podčrtal tudi Roglič, ko si je ogledoval teren v Alpah. Glede na dosedanje odlične vožnje slovenskega asa na Touru lahko zelo optimistično pričakujemo konec 11. etape, v kateri se bo rumena pentlja prevesila v drugo polovico.

Komentarji: