Roglič je popolnoma zmlel konkurenco

Primož Roglič je prišel v cilj 17. etape več kot minuto pred vsemi!
Fotografija: Rogličev bojni krik v cilju! FOTO: Miguel Riopa Afp
Odpri galerijo
Rogličev bojni krik v cilju! FOTO: Miguel Riopa Afp

Gorska 17. etapa je minila po pričakovanjih, Primož Roglič je novi nosilec rdeče majice in novi vodilni v skupnem seštevku dirke po Španiji. 

Današnja predstava Primoža Rogliča je bila pravzaprav učna kolesarska ura. Že dolgo nismo videli take dominacije na tako pomembni dirki. Samo še nesreča ga loči od tretje zaporedne zmage na Vuelti.

Sedemnajsta gorska etapa od Unquere do vrha Lagos de Cavadonge je bila dolga 185.5 kilometra. Etapa s štirimi gorskimi cilji. Premagati so morali 4437 višinskih metrov, drugi del dirke je minil v dežju, kar je samo še otežilo že tako težko etapo. 

Egan Bernal je napadel na začetku predzadnjega klanca. Njegov tempo je zmogel le Roglič. Sledil mu je do vrha, na spustu je bilo tokrat vse srečno. Hitro sta si pridobila minuto in pol prednosti, vse je kazalo, da bosta sama obračunala za končno zmago v 17. etapi. 

Na zadnjem klancu na Lagos de Cavadongo je bilo kmalu videti, da je Roglič precej močnejši od Bernala, ki je tudi kmalu popustil. Roglič je sam nadaljeval do vrha, v cilju si je prikolesaril 1:35 pred zasledovalci, ki so pred ciljem dohiteli tudi odpadlega Bernala.

Sepp Kuss je z drugim mestom še dodal k popolnemu uspehu jumbovcev. FOTO: Miguel Riopa Afp
Sepp Kuss je z drugim mestom še dodal k popolnemu uspehu jumbovcev. FOTO: Miguel Riopa Afp

 

Rezultati 17. etape:


1. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
2. Sepp Kuss (Jumbo-Visma), +1'35''
3. Miguel Angel Lopez (Movistar Team), 
4. Adam Yates (Ineos Grenadiers), 
5. Jack Haig (Bahrain Victorious)
 

Skupni vrstni red po 17. etapi:


1. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
2. Enric Mas (Movistar Team), +2'22''
3. Miguel Angel Lopez (Movistar Team), +3'11''
4. Jack Haig (Bahrain Victorious), +3'46''
5. Guillaume Martin (Cofidis), +4'16''
 

Spremljali smo v živo


17:06
Sepp Kuss
je drugi, Roglič prvi! Popoln dan za Jumbo Vismo! Roglič je v rdeči majici.

17:05
Zasledovalci so ujeli Bernala, Rogliča pa ne bodo, ker je 1:40 pred vsemi. Kuss je skočil! Roglič je zmagovalec 17. etape!

17:02
Roglič
ima že 1:30 prednosti pred Bernalom in 1:40 pred zasledovalci. V cilju bo lahko malical, preden pridejo zasledovalci ...

17:00
Tudi robocop Roglič se muči ... to je zdaj videti. Na vso moč gre, do zadnjega vata moči. Še dolge 3 km ima do cilja. Kuss dela red med zasledovalci. Mas je popustil. Nekaj ravnine pod vrhom ... 

16:57
Mas
se je podal v lov na Rogliča. Zadnji naboj?

16:55
Bo Roglič prišel več kot minuto pred vsemi v cilj? Tega nismo že dolgo videli na tako pomembnih dirkah? bernal zaostaja že minuto.

16:53
Roglič
ima že 45 sekund prednosti pred Bernalom in 1:48 pred zasledovalci. Nihče mu ne seže do zavetrja. Lopez popušča.

16:50
Lopez
se je podal v lov za Rogličem. Bernal je že pol minute za Rogličem. Roglič pa suvereno, na vso moč gre. Še 6 km do cilja, Roglič pa je sam! Masa ni nikjer. Yates in Kuss sta ujela Lopeza.

16:47
Bernal je odpadel! Bernal je spustil Rogliča! Roglič je sam! Roglič solira proti vrhu.

16:45
Bernal
se zvija v mukah za Rogličem. Še vedno Bernal ne daje izmenjav Rogliču. Roglič pa se sploh ne ozira ...

16:43
Prednost Rogliča in Bernala se je ustalila na 1:30. Bernal komaj drži zavetrje Rogliča. Še 8 km do cilja na vrhu klanca XC kategorije.

16:40
Na zadnjem klancu je slika obrnjena, vseskozi vleče Roglič, Bernal ne menja. Bo Roglič sam prišel v cilj?

16:36
Guillaume Martin (Cofidis) popušča! Tega pa nismo pričakovali. Oziroma smo, res je nezanesljive forme ... skoraj na vsaki dirki. 

16:33
Roglič
in Bernal sta 1:23 pred zasledovalci Guillaume Martin (Cofidis), Enric Mas, Miguel Angel López (Movistar), Adam Yates (Ineos Grenadiers), Jack Haig (Bahrain Victorious), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Felix Großschartner (Bora-Hansgrohe), ... še 11 km do cilja.

16:30
Roglič
in Bernal sta že na zadnjem klancu. Vzpon na Lagos de Cavadongo je dolg 12.4 kilometra. Bernal je spredaj, Roglič sledi ...

16:26
Prednost Rogliča in Bernala je padla na 1:44, 15 km pred ciljem, 3 km pred zadnjim klancem, še vedno dežuje.

16:24
Roglič
je videti veliko bolje kot Bernal. Ne dela grimas, miren je na kolesu, Bernal je videti kot na križu in ne na kolesu ...

16:21
Bernal
je že na virtualnem 3. mestu v skupnem seštevku. Felix Großschartner (Bora-Hansgrohe) ima tehnične težave.

16:20
Guillaume Martin
(Cofidis), Enric Mas, Miguel Angel López (Movistar), Adam Yates (Ineos Grenadiers), Jack Haig (Bahrain Victorious), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Felix Großschartner (Bora-Hansgrohe), ... so že 2:21 za Rogličem in Bernalom.

16:14
Zanimivo, Movistar sploh ne sodeluje v lovu na dvojec Roglič Bernal. Njuna prednost je 2:05, 24 km pred ciljem. Samo kolesarji Bahraina lovijo. Rdeča majica je že 4:08 zadaj. Mas? Varčuje moči za zadnji klanec? Lopez?

16:10
Roglič
in Bernal povečujeta prednost, še 14 km do zadnjega klanca.

16:06
Trenutni virtualni vrsti red v skupnem seštevku.
1. Roglič
2. Martin 0:00:58
3. Eiking 0:01:57
4. Mas 0:02:15
5. Bernal 0:02:44

16:05
Bernal
in Roglič imata že 2:03 prednosti pred zasledovalci, 32 km pred ciljem.

16:00
Med zasledovalci sta tudi dva jumbovca, tako, da ima Roglič še vedno na voljo pomočnika, če bo to potrebno. Upajmo da ne bo. Roglič je videti odlično v Bernalovem zavetrju. 
Zadnji klanec je pasji, ampak Roglič je že dokazal, da je najmočnejši na dirki. Vzpon na Lagos de Cavadongo je dolg 12.4 kilometra.

15:55
Rdeča majica za Rogličem zaostaja 3:24. Martin pa 1:34. Roglič je v rdeči majici. 40 km do cilja.

15:52
Trije kolesarji iz ekipe Bahrain ne morejo ujeti Rogliča in Bernala. Nasprotno, dvojec še povečuje prednost, 1:21 imata že prednosti.

15:50
Roglič
menja Bernalu! Torej je odločen iti do konca. 1:15 pred zasledovalci sta.

15:46
Bernal
in Roglič imata minuto prednosti pred zasledovalci. Jack Haig lovi na vso moč. Rdeča majica zaostaja že 2 minuti, Martin je nekje vmes ... Rdeča majica je na tleh! Hud padec! Vlasov je padel še huje! Pa smo že mislili, da so vsi srečno v dolini.

15:44
Dobro je, odleglo nam je, sta že v dolini. Nihče ni padel.

15:40
Težko gledam tale spust. Spolzko je, dežuje, zelo previdni so vsi ... Bernal malo manj, Roglič mu še sledi. Dobro jima gre zaenkrat. Bernal bi kmalu padel! Uh... tole je shrljivka.

15:37
Roglič Bernala niti enkrat ni zamenjal na čelu. No, po eni strani je prav tako, do cilja je še daleč. Diši mi po Rogličevi solo zmagi v današnji etapi. Bernal s takim tempom ne bo mogel nadaljevati na zadnjem klancu, ki je extra kategorije. Sta že na spustu. Glavnina zaostaja 45 sekund.

15:35
Še malo pa sta na vrhu predzadnjega klanca, še 500 m, potem pa dolg spust v dolino. Še vedno dežuje. Zelo nevarno bo. Držimo pesti za srečen spust Rogla!

15:33
Roglič
se dobro drži, vseskozi je za Bernalom, ne daje izmenjav ... Bernal je videti odločen.

15:30


15:25
Rdeča majica popušča, Roglič in Bernal imata že 1:02 prednosti pred njim. Guillaume Martin komaj drži glavnino.

15:22
Bernal
je pred Rogličem ... začenja se boj. Bernal in Roglič sta sama spredaj! Imata že lepo prednost.

15:20
Ineos je prevzel vajeti glavnine. Pidcock je v službi Bernala in Yatesa. Polanc trpi, zelo trpi.

15:17
Kolesarji so že na predzadnjem klancu. Selekcija že poteka ... tole bo hud osip ...

15:15
Vidi se, da ima Jumbo Visma danes resen namen prevzeti rdečo majico. Vseskozi vlečejo glavnino. Roglič je pred startom izjavil, da se bodo med dirko na podlagi počutja odločili ali bodo napadli ali ne rdečo majico.

15:10
Dežuje! Takega vremena si je želel Bernal. Jumbo Visma vleče glavnino, lovijo edinega ubežnika na cesti, ki ima še vedno 45 sekund prednosti. Še dva kilometra in začel se bo predzadnji klanec, še drugič se bodo povzpeli na Collado Llomeno. Klanec je dolg 7.6 km. Polanc ima težave, čisto na repu skupine je.

15:05
Trenutno stanje na cesti: ubežniška skupina: David de la Cruz, Matteo Trentin (UAE Team Emirates), Diego Camargo (EF Education-Nippo), Dylan Van Baarle (Ineos Grenadiers), Mikel Nieve (BikeExchange), Jesus Herrada (Cofidis), Jan Tratnik, Mikel Landa (Bahrain Victorious), Jay Vine (Alpecin-Fenix), Sergio Henao, Dmitri Claeys (Qhubeka NextHash), Nico Denz, Michael Storer (Team DSM), Jefferson Cepeda, Jonathan Lastra, Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Angel Madrazo, Oscar Cabedo (Burgos-BH), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Oliver Le Gac (Groupama-FDJ), Mikael Cherel (AG2R Citroën), Nelson Oliveira (Movistar) se je pravkar spet združila z glavnino. Olivier Le Gac (Groupama-FDJ) pa solira 45 sekund pred vsemi, še 70 km so cilja.

15:00
Sedemnajsta gorska etapa od Unquere do vrha Lagos de Cavadonge je dolga 185.5 kilometra. Etapa s štirimi gorskimi cilji. Premagati bodo morali 4437 višinskih metrov.

image_alt
Roglič je Jakobsenu privoščil rojstnodnevno darilo


Prvi gorski cilj na Alto de Ortiguero sodi v 3. kategorijo, dolg je 5.3 kilometrov. Drugi že sodi v 1. kategorijo, Collada Llomena je dolg 7.6 kilometra, na sredini klanca je 2-kilometrski odsek, ki presega 11 odstotkov. Potem sledi kar 23 kilometrov spusta in se vrnejo na Collado Llomeno. Po ponovnem spustu sledi leteči cilj in potem zadnji vzpon na Lagos de Cavadongo, ki je dolg 12.4 kilometra.

Če vsi ugibajo, ugibajmo še mi; bo Roglič po današnji etapi spet oblekel rdečo majico? Večina jih meni, da Norvežan Odd Christian Eiking danes ne bo zdržal niti prvega vzpona na Collado Llomena. Po tistem, kar smo videli v nedeljo, bo že držalo, kajti na zadnjem ciljnem klancu je bil res že na koncu elastike. Večja neznanka je Francoz Guillaume Martin, klančar, ki pa nikoli ni zanesljiv. Na klancih je popustil tudi takrat, ko so še sprinterji držali glavnino, je pa tudi na lanski Vuelti osvojil pikčasto majico v skupnem seštevku in bil tretji na dirki po Dafineji, kjer je Roglič zaradi padca moral odstopiti v rumeni majici. In vendar, če Martin zdrži čez vse klance, naj ne bi bil konkurenčen Rogliču na kronometru, ki jih čaka v nedeljo.

Komentarji: