Po Sloveniji: Groenewegen do etapne zmage, Hill v majici vodilnega (VIDEO)

Najboljši slovenski kolesar na drugi etapi je bil Rok Korošec, ki je znova končal v deseterici, tokrat na devetem mestu.
Fotografija: Dylan Groenewegen je bil v ciljnem šprintu najmočnejše noge. Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Dylan Groenewegen je bil v ciljnem šprintu najmočnejše noge. Foto Tadej Regent/Delo

Rogaška Slatina – Nizozemski kolesarski as Dylan Groenewegen, moštveni sotekmovalec Primoža Rogliča pri LottoNL-Jumbu, je bil najhitrejši v drugi etapi jubilejne 25. izvedbe dirke Po Sloveniji. V ciljnem šprintu 152,7 kilometra dolge proge med Mariborom in Rogaško Slatino je imel močnejše noge od Italijana Mattea Pelucchija (Bora-Hansgrohe), ki je tako ponovil včerajšnje drugo mesto, in Avstralca Caleba Ewana (Mitchelton-Scott), v deseterici pa je – tako kot včeraj – končal tudi devetouvrščeni Rok Korošec (My Bike-Stevens). Drugih slovenskih kolesarjev podobno visoko ni bilo, je pa sedmo mesto zasedel Srb pri Adrii Mobilu Dušan Rajović.


Beg trojice


Etapo je, kot poroča STA, zaznamoval beg trojice – Gašperja Katrašnika (Adria Mobil), Čeha Vojtecha Kočeckyja (Elkov Author) in Avstralca Benjamina Hilla (Ljubljana Gust Xaurum), ki je po zmagi na zadnjem letečem cilju 25 kilometrov pred koncem popustil in počakal glavnino, beg preostalih dveh pa se je končal deset kilometrov pred ciljem, ko so začele ekipe sestavljati šprinterske vlake in dvigati ritem. Luka Mezgec je v zaključne metre odlično pripeljal Ewana, ki se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, je pa za seboj zadržal včerajšnjega zmagovalca, Italijana Simoneja Consonnija. Eden šprinterskih favoritov, Britanec Mark Cavendish (Dimension Data) je bil šesti, zaradi tehnične okvare je 14 kilometrov do cilja sestopil s kolesa, nov poraz pa je s 27. mestom doživel Nemec Marcel Kittel.


Slovenska trojica med 14. in 16. mestom


»Opravili smo odličen posel. V šprintu sem šel svojo pot, pomembna je zmaga. Šprintal sem, čeprav nisem bil v dobrem položaju, nogi sta bili pravi,« je poudaril Groenewegen, najboljši Slovenec Korošec pa je za STA povedal: »Vse je bilo mirneje kot včeraj, cesta je bila širša. Pred zaključnim šprintom sem štel položaj, bil sem okrog desetega mesta. Rezultat je za našo ekipo dober. Nimamo vlaka kot zasedbe iz svetovne serije. Ko vidiš, da si zraven in lahko kaj narediš, si morda malce razočaran, vseeno sem iztržil maksimum.« V beg si bo želel predvsem v soboto, ko se bo etapa končala v njegovem Kamniku. Med 14. in 16. mestom so končali Borut Božič (Bahrain Merida), Mezgec (Mizchelton-Scott) in Marko Kump (CCC Sprandi Polkowice).


Jutri gre zares


Smejalo se je tudi Hillu, ki je oblekel majico vodilnega na račun bonifikacijskih sekund z vmesnimi šprinti, obenem je zadržal modro majico za najboljšega na gorskih ciljih (belo majico za najboljšega mladega kolesarja je oblekel Adriin Jon Božič, rdečo za najboljšega šprinterja pa Pelucchi). »Bil sem utrujen še od prve etape, vseeno sem poskusil in prišel v beg. Noge so bile iz kilometra v kilometer močnejše. V šprintih sem bil močan,« je poudaril Avstralec. Jutri čaka karavano prvi resnejši preizkus. Tretja etapa med Slovenskimi Konjicami in Celjem bo dolga 175,7 kilometra, v zadnjih 24 kilometrih pa bodo morali udeleženci opraviti vzpon druge kategorije na Celjsko kočo in zaključni vzpon na Celjski grad.
 

Komentarji: