Pogačar zunaj deseterice, zmaga romala v Švico

Zmagovalec dirke po Franciji v vožnji na čas 12., v naslednjih dneh še cestne dirke.
Fotografija: Zmagovalec je postal švicarski kolesar Stefan Küng. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Odpri galerijo
Zmagovalec je postal švicarski kolesar Stefan Küng. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je na evropskem prvenstvu v italijanskem Trentu osvojil 12. mesto v vožnji na čas (22,4 km). Na koncu je bil 22-letnik s Klanca pri Komendi 1:21 minute počasnejši od evropskega prvaka Švicarja Stefana Künga. Srebro je pripadlo domačinu Filippu Ganni, bron pa Belgijcu Remcu Evenepoelu. Pogačar je bil v povsem ravninski vožnji na čas nemočen proti specialistom za to disciplino, ki so med seboj obračunali za najvišja mesta.

Pogačar je bil na edinem vmesnem času po polovici trase deveti z zaostankom 33 sekund za vodilnim, do konca pa je izgubil še več časa, na cesti pa ga je nekaj kilometrov pred ciljem prehitel svetovni prvak Ganna. Prvo od dveh preizkušenj na EP je zmagovalec Toura Pogačar zaključil na 12. mestu. Švicar Küng je ubranil naslov iz Plouayja 2020, potem ko je v drugem delu pridobil 11 sekund v primerjavi s svetovnim prvakom in ciljno črto prečkal 7,7 sekunde pred Ganno. Dobrih 14 sekund je zaostal Evenepoel.


V zelo močni konkurenci manjkali Roglič, Dumoulin in Van Aert


V zelo močni konkurenci so manjkali predvsem zmagovalec dirke po Španiji, olimpijski prvak v kronometru, Slovenec Primož Roglič, ter njegova moštvena kolega pri nizozemski ekipi Jumbo-Visma, Nizozemec Tom Dumoulin in Belgijec Wout Van Aert.

Tadej Pogačar si je želel bolj zahtevnega kronometra. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Tadej Pogačar si je želel bolj zahtevnega kronometra. FOTO: Marco Bertorello/AFP


Pri mlajših članih sta nastopila dva Slovenca. Nik Čemažar je bil z zaostankom 1:44 minute 18., Anže Skok pa je med 49 nastopajočimi zasedel 40. mesto (+3:16). Naslov evropskega prvaka je slavil Danec Johan Price Pejtersen. Srebro je pripadlo Norvežanu Soerenu Waerenskjoldu (+0:33), bron pa Nizozemcu Daanu Hoolu (+0:34). V petek, soboto in nedeljo bodo v Trentu na vrsti še cestne preizkušnje.

Vožnja na čas, Trento (22,4 km), člani:
1. Stefan Küng (Švica) 24:29, 2. Filippo Ganna (Italija) + 0:07, 3. Remco Evenepoel (Belgija) 0:14, 4. Stefan Bissegger (Švica) 0:23, 5. Maximilian Walscheid (Nemčija) 0:38, 6. Edoardo Affini (Italija) isti čas, 7. Kasper Asgreen (Danska) 0:51, 8. Maciej Bodnar (Poljska) 1:04, 9. Remi Cavagna (Francija) 1:05, 10. Joao Almeida (Portugalska) 1:16, 11. Jos van Emden (Nizozemska) 1:17, 12. Tadej Pogačar (Slovenija) 1:21.

Preberite še:

Komentarji: