Pogačar v slogu Frooma dobil Dirko miru

Slovenski kolesarski up Tadej Pogačar je v reprezentančnem dresu zmagal na Dirki miru na Češkem.
Fotografija: Slavje Tadeja Pogačarja na cilju zadnje etape. Foto: Dirka miru/Facebook
Odpri galerijo
Slavje Tadeja Pogačarja na cilju zadnje etape. Foto: Dirka miru/Facebook

Slovenska kolesarska reprezentanca do 23 leta pod vodstvom Martina Hvastije je nastopala na štiridnevni Dirki miru na Češkem, ki šteje tudi za Pokal narodov, glavno reprezentančno tekmovanje kolesarjev do 23 leta. V tej sezoni mladi Slovenci blestijo, predvsem Žiga Jerman in Tadej Pogačar, ki je na Češkem zadnji dan uprizoril pravi šov. 

Na prologu je ostal povsem zraven najboljših, nato pa mu je v prvi etapi malo zmanjkalo, v drugi je napadal v zaključku, a ga je prvi favorit Marc Hirschi ujel in prehitel. Pogačarju je ostala le še zadnja tretja etapa, da preobrne izid, in to je v velikem slogu tudi storil. 
 

Z dvignjenima rokama do rumene majice


Napadel je na najbolj strmem vzponu dirke 25 kilometrov pred ciljem in se sam odpeljal ciljni črti v Jeseniku naproti. Na vrhu vzpona je imel dobrih 20 sekund prednosti, na ravnini ni izgubljal časa, na dveh krajših vzponih pa je le še pridobival in po 25 kilometrih bega v slogu Chrisa Frooma zmagoslavno prečkal ciljno črto. Konkurenca je zaostala dobro minuto in Tadej Pogačar se je zasluženo razveselil tudi rumene majice za skupno zmago na Dirki miru. 

»Prejšnje dni sem bil malo jezen, ker sta ga Italijan in Švicar prelisičila, zato sem Tadeju dejal, da mora zadnji dan on pokazati zobe. Konkurenco smo presenetili s taktiko, nihče ni pričakoval napada že 25 kilometrov pred ciljem, nato pa je pokazal svojo moč in zasluženo zmagal,« je dirko svojega varovanca opisal selektor reprezentance do 23 let Martin Hvastija. 

Zmaga Pogačarja je zelo pomembna za slovensko reprezentanco, ki ostaja povsem pri vrhu Pokala narodov in bo letos lahko nastopila na največji dirki sezone za kolesarje do 23 let Tour de'l Avenir. 

Komentarji: