Slovenska drama na Vuelti, Roglič ostaja v rdeči majici

Primož Roglič je obdržal majico za pičlih 8 sekund pred Felixom Grossschartnerjem, Polanc je na petem mestu.
Fotografija: Roglič ima samo še 8 sekund prednosti. FOTO: Luis Angel Gomez 
Odpri galerijo
Roglič ima samo še 8 sekund prednosti. FOTO: Luis Angel Gomez 

Drama na Vuelti! Drama čez celo 7. etapo. Že od samega začetka se je videlo, da ima Jan Polanc skrbno pripravljen načrt. Skoraj celo etapo je bil v virtualni rdeči majici. Le na predzadnjem klancu mu jo je prevzel Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe). 

Na spustu s predzadnjega klanca je Polanc spet ujel priključek in spet je prevzel virtualno rdečo majico. Vendar na zadnjem klancu ni zdržal. Glavnina v ozadju je močno pospešila, gledali smo dirko na dirki, in na koncu je za Polanca bilo preveč metrov in premalo sekund. Vseeno je zdaj na odličnem 5. mestu, Felix Grossschartner je zdaj drugi, prvi pa še vedno Roglič in to za pičlih 8 sekund.
Avstralec Michael Storer je junak 7. etape. FOTO: Jose Jordan Afp
Avstralec Michael Storer je junak 7. etape. FOTO: Jose Jordan Afp

Zmagal je Michael Storer (DSM) in to na veličasten način. V zaključku, tam kjer je bilo najtežje, je kar trikrat poskusil s pobegom. Na koncu se mu je izšlo, uspel mu je največji podvig v njegovi profesionalni karieri. 
 



***
Spremljali smo v živo


17:53
Primož Roglič vseeno ostaja v rdeči majici. Yates ga je rešil z napadom. Polanc je na 5. mestu.
Skupni seštevek po 7. etapi:

1. Primož Roglič(Jumbo-Visma)
2. Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe), +8''
3. Enric Mas (Movistar Team), +25''
4. Miguel Angel Lopez (Movistar Team), +36''
5. Jan Polanc (UAE Team Emirates), +38''

17:48
Kaže da je Felix v rdeči majici. Čakamo na rezultate. Polanc bo drugi v skupnem seštevku? Da, za nekaj sekund je ob majico.

17:46
Michael Storer
(DSM) je zmagovalec 7. etape!

17:45
Michael Storer je v krizi. Yates napada Rogliča, ta mu z lahkoto sledi. Roglič je res v super formi. Verona lovi Storerja. Kje je Polanc? 

17:42
Da, da, ekipa DSM je danes morala zmagati. Imeli so kar pet kolesarjev med ubežniki dneva, ne bi smelo biti drugače. Storer je sam pred vsemi, še 1 km do cilja. Sledijo mu drug za drugim, super strmo je spet. Kakšen klanec? 20-odstoten!

17:40
Kakšna strmina!? Še 1,7 km do cilja za Storerja, za Polanca nekoliko več. Roglič še ni prižgal motorjev.

17:36
Ognjemet moči na Vuelti! Spet je Storer sam pred vsemi. Sivakov in Verona ga lovita, potem pa sta zadaj že Polanc in Grossschartner ... cela zmešnjava. Roglič zaostaja 4:00 za Storerjem in minuto manj za Polancem, ki je spet v virtualni rdeči majici.

17:34
Carlos Verona
 (Movistar) gre solo. Jumbovci tudi na vso moč lovijo. Še 3 km do cilja. Polanc in Grossschartner sta skupaj. Tole bo še pestro! Najhujša strmina še pride.
 
17:32
Borbeni Polanc je spet zraven! 

17:30
V glavnini vse mirno. Jumbovci vlečejo, kar je od glavnine ostalo, Rogliču z ramen polzi rdeča majica, vendar se ne obremenjuje preveč, ostali tekmeci dihajo na škrge. 

17:28
Cilj je na vrhu klanca Balcon de Alicante. Zaključni klanec je dolg 8,4 kilometra, povprečen naklon je 6,2-odstoten, vendar je zadnji del brutalen z naklonom od 10 do 14 odstotkov. Zadnjih nekaj sto metrov je pa celo navzdol. 

17:26
Še zadnji klanec.

17:19
Rezultati na gorskem cilju:

Puerto de Tibi
1. Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), 3 točk / 3''
2. Michael Storer (Team DSM), 2 točki / 2''
3. Lawson Craddock (EF Education Nippo), 1 točka / 1''

17:15
Jan Polanc
je popustil. Zdaj je Felix Grossschartner v virtualni rdeči majici. Škoda za Jana. Upajmo, da se ne bo predal do konca.

17:13
Sivakovu se je snela veriga! Michael Storer gre solo. Zaenkrat taktika DSM moštva deluje.

17:12
Še 3 km do vrha predzadnjega klanca 2. kategorije. Polanc se drži z zobmi, kot rečejo kolesarji, za sedež pred sabo ... zelo trpi ... Roglič je prišel na pomoč v ospredje. Zavohali so Polančevo kri. 

17:08
Polanc je v težavah. Nič ne bo s prevzemom majice. Škoda. Upajmo vsak, da pride med deseterico. Pred današnjo etapo je bil 12.

17:05
Storer, Sivakov
in Craddock imajo 52 sekund prednosti pred Polancem in 4:51 pred Rogličem, na vrsti je predzadnji klanec.

16:58
Dirka na dirki se je začela. Ubežniki so razpadli. Zdaj so v ospredju trije, minuto za njimi je Polanc z ostalimi ubežniki še 4 minute zadaj pa rdeča majica. Jumbovci gredo zdaj na vso moč. Polanc je še vedno v virtualni rdeči majici, 22 km pred ciljem.

16:52
Uh...tako žalostnega prizora pa še nismo videli na kolesarski dirki ... Ne vem zakaj morajo to snemati ... 

16:46
Gledamo žalosten prizor; Valverde joka v trenerjevem objemu. Odstopil je ... 

16:44
Ubežniki s Polancem vred imajo 4:20 prednosti, 35 km pred ciljem.

16:38
Polanc
je danes videti izvrstno. Preganja ubežnike, ki niso najbolj složni. No, zdaj je le Sivakov začel sodelovati na izmenjavah. Bardet je zmagal na gorskem cilju. Zdaj sledi 20 km dolg spust in potem takoj predzadnji klanec 2. kategorije. Kakšna etapa!?

16:36
Medtem pa spredaj napada Jan Polanc!

16:34
Uhh, tega ne maramo gledati ... kaže, da mu je v ovinku desna roka zdrsnila z ročice, potem pa ni več mogel poravnati kolesa ... grd padec. Kaže, da je zlomljena ključnica. Medtem je Roglič ujel Carapaza. Še 2,4 km do vrha tega klanca.

16:33
Valverde je zgrmel s ceste v prepad! Zdaj mu kolega pomaga zlesti ven ... kakšna škoda za tega veterana, ljubljenca kolesarskih navdušencev. Mislim, da bo odstopil ...

16:32
Drama v ozadju! Valverde, Yates in Carapaz so nekaj metrov pred Rogličem! Skušajo pobegniti. Valverde je padel! Grdo padel! 

16:31
Movistar se je pognal v lov za ubežniki. Valverde je podžgal pomočnike in glavnina že razpada.

16:30
Tale klanec je hujši kot je videti na papirju, vendar Polanc se dobro drži. Mogoče se mu ni treba truditi za etapno zmago, zadostovalo bo, da sleče Rogliča in tako (spet) spravi Slovence na vse kolesarske naslovke. To bi pa odmevalo v kolesarskem svetu ...

16:26
Puerto El Collao je dolg 9.5km, povprečen naklon je 4.6-odstoten. Kuss ima težave s kolesom. Napadel je Chris Hamilton, Sivakov mu sledi, Polanc se muči, vsaj videti je tako, čeprav pri njem nikoli nismo na jasnem, kdaj gre do konca in kdaj ne ...

16:25
Etapa se bo začela znova, pred kolesarji je 8 km dolg klanec, potem sledita še dva! DSM je začel napadati! Točno to smo predvideli, saj imajo kar pet kolesarjev med ubežniki.

16:20
Movistar se je pridružil jumbovcem pri lovu na 29 ubežnikov, ki imajo 3:30 prednosti, 48 km pred ciljem.

16:15
Trentin spet vleče ubežnike, Polanc je tik za njim. Ostali se nekoliko šparajo, sploh Bardet, Kuss in Elissonde. Še 50 km do cilja, prednost ubežnikov znaša 3:44, torej imajo jumbovci še vedno vse pod nadzorom. Vsekakor, če prde do dirke na dirki, potem bodo imeli glavno vlogo ubežniki iz ekipe DSM, saj jih je, kar pet. Pravzaprav bo to pravi užitek spremljati, kdaj jih bo trener pognal v zaključni boj.

16:12
Jutri je na sporedu 8. etapa, ki je povsem ravninska, brez enega samega gorskega cilja (spet), zato lahko pričakujemo, da Roglič nič ne bo varčeval s pomočniki, da jih bo nagnal na lov za ubežniki in na zadnjem klancu obračunal z vsemi, kot je to storil včeraj ...

16:10
Sepp Kuss
je edini jumbovec med ubežniki. V skupnem seštevku zaostaja 3:06 za Rogličem. Mogoče ga bodo pustili spredaj, potem bi lahko prišel na četrto mesto, Roglič bi bil peti ... Ne bi bila slaba kombinacija.

16:06
Če se rdeča majica ne bo približala ubežnikov do zadnjega klanca, bodo najbrž pustili, da se naredi dirka na dirki. Mogoče bo Roglič celo izgubil majico, a bo še vedno glavni favorit za povrnitev le-te. Danes imajo trenerji res učno uro! Športni direktorji pravzaprav, kot se imenujejo.

16:03
Zelo zanimiv položaj je trenutno na cesti. Rogliču je vseeno, ali ostane brez majice, paziti mora le, da prednost ubežnikov le ne bo prevelika. Na drugi strani pa je UAE moštvo, ki ima v begu Polanca, ki lahko v cilju obleče rdečo majico. Vsi pa dobro vedo, da je Polanc v izvrstni formi. Med ubežniki pa je tudi Felix Grossschartner, ki je pred dirko sodil med favorite iz druge vrste in za rdečo majico zaostaja samo 2:09. Kaže, da je spet vse odvisno od Ineosa, ki ima med ubežniki samo Sivakova, ki pa ni nevaren za skupni seštevek, torej se bodo obnašali kot, da ga ni spredaj.

15:57
Prezgodaj je še, da bi lahko rekli, da bomo v nadaljevanju gledali dirko na dirki. Pred kolesarji so še trije kategorizirani in trije nekategorizirani klanci. Med ubežniki je prav gotovo dovolj dobrih kolesarjev, ki se ne bodo pustili ujeti do cilja. Med njimi še najbolje kaže prav Janu Polancu, ki je še vedno v virtualni rdeči majici, saj je bil pred današnjo etapo na 12. mestu v skupnem seštevku, 1:41 za Rogličem.

15:53
Jumbovci si bodo danes res prigarali plačo. Že ves čas lovijo 29 ubežnikov, ki pa stalno povečujejo prednost. Trenutno znaša 3:33, 66 km pred ciljem. 

15:50
Trenutno stanje na 7. etapi; 29 ubežnikov ima 3:24 prednosti pred rdečo majico. Jan Polanc je med ubežniki in trenutno nosi Rogličevo rdečo majico. Virtualno, seveda.
Ubežniki so: 
Jumbo-Visma: Sepp Kuss
AG2R-Citroën: Geoffrey Bouchard, Stan Dewulf
Alpecin-Fenix: Jay Vine
Astana-Premier Tech: Alex Aranburu, Gorka Izagirre
Bahrain Victorious: Jack Haig
Bora-Hansgrohe: Felix Grossschartner
Caja Rural Seguros RGa: Jonathan Lastra
Cofidis: Fernando Barcelo, Jesus Herrada
EF Education Nippo: Diego Camargo, Lawson Craddock
Ineos Grenadiers: Pavel Sivakov
Intermarché-Wanty Gobert Matériaux: Simone Petilli
Lotto Soudal: Andreas Kron, Steff Cras, Harm Vanhoucke
Movistar Team: Nelson Oliveira, Carlos Verona
Team BikeExchange: Andrey Zeits
Team DSM: Romain Bardet, Thymen Arensman, Chris Hamilton, Michael Storer, Martijn Tusveld
Trek-Segafredo: Kenny Elissonde
UAE Team Emirates: Jan Polanc, Matteo Trentin

15:46
Še nekaj sto metrov do vrha tretjega klanca se Polanc odlično drži, Trentinu pa so pošle moči. Upajmo, da bo ujel na spustu. Polanc gre po gorski cilj, vsaka točka in sekunda šteje. 

15:43
Prednost ubežnikov in s tem prednost Polanca pred Rogličem je narasla na 3:13.

15:39


15:35
Ubežniki so že na tretjem kategoriziranem klancu.  Puerto de Tudons, sodi v 2. kategorijo, dolg je 7,1 km, povprečni naklon je 5,2-odstoten. Vrh bo današnja najvišja točka na etapi. Na tem klancu se bo videlo kakšen namen imata Trentin in Polanc.

15:30
Med ubežniki je še nekaj kolesarjev, ki so nevarni za skupni seštevek, zato jumbovce čaka težek preostanek etape. Seveda, če bodo hoteli obdržati rdečo majico. Vuelta se je šele dobro začela, in če Roglič danes izgubi majico, ne bo še nič tragičnega. Po drugi strani pa se bomo veselili v primeru, da Janu Polancu uspe veliki met in se danes odene v rdeče. 

15:25
Okrepna postaja je poskrbela za priboljšek in malico. Trentin vleče skupino ubežnikov, Polanc je za njim. Bolj malo sta jedla in pila.  Prednost pred glavnino je že 3:00. Do cilja je 82 km. 

15:20
Videti je, da se jumbovci ne trudijo zelo, bolj so delovni kolesarji iz Astane in za njimi tudi iz Ineosa. Roglič se vozi na cca. 30 poziciji. Klancev je še veliko, vendar spomnimo se, da je Jan Polanc mojster za take različice. 

15:15
Spet se nam obeta slovenska etapa na Vuelti. Tokrat v dvoboju z Rgličem ni Pogačar, ampak Polanc. Jumbovci lovijo, vendar razlika raste.

15:10
Ubežniki s Polancom vred imajo že 2:33 prednosti!

15:05
Zasledovalci so ujeli ubežnike, torej je Jan Polanc v virtualni rdeči majici, kajti peloton zaostaja 2:19. Polanc je bil pred današnjo etapo na 12. mestu z zaostankom 1:41 za Rogličem. Kako bi bilo, če bi Slovenec slekel Slovenca? To bi bilo že preveč za svetovno kolesarsko javnost, kajne?

15:00
Sedma etapa se je že razplamtela. Videli smo pravi ognjemet moči, vendar nič kaj na škodo rdeče majice. Že na prvem klancu, ki sodi v 1. kategorijo je glavnina razpadla na več skupin. Trenutno stanje 98 km pred ciljem za Rogliča ugodno. 

Ubežniki so: 
Geoffrey Bouchard (AG2R-Citroën Team), Diegeo Camargo (EF Education Nippo), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Thymen Arensman, Chris Hamilton in Michael Storer vsi iz DSM.

Zasledovalci, ki so 16 sekund za ubežniki:
Jumbo-Visma: Sepp Kuss
AG2R-Citroën: Stan Dewulf
Alpecin-Fenix: Jay Vine
Astana-Premie Tech: Alex Aranburu, Gorka Izagirre
Bahrain Victorious: Jack Haig
Bora-Hansgrohe: Felix Grossschartner
Caja Rural Seguros RGa: Jonathan Lastra
Cofidis: Fernando Barcelo, Jesus Herrada
EF Education Nippo: Lawson Craddock
Ineos Grenadiers: Pavel Sivakov
Intermarché-Wanty Gobert Matériaux: Simone Petilli
Lotto Soudal: Andreas Kron, Steff Cras
Movistar Team: Nelson Oliveira, Carlos Verona
Team BikeExchange: Andrey Zeits
Team DSM: Romain Bardet, Martijn Tusveld
Trek-Segafredo: Kenny Elissonde
UAE Team Emirates: Jan Polanc, Matteo Trentin

Rdeča majica zaostaja za ubežniki 2:04

***
Etapa s šestimi kategoriziranimi in šestimi nekategoriziranimi klanci od Gandija do Balcon de Alicanteja je dolga 152 kilometrov. V cilju bodo kolesarji imeli v nogah 3775 višinskih metrov. Prava gorska etapa, ki bo najbrž dobro prevetrila prvo deseterico. Upamo, da se bo Jan Polanc z 12. mesta pomaknil med prevetreno deseterico in seveda, da bo rdeča majica ostala na Primožu Rogliču.
image_alt
Primož Roglič po inerciji spet v rdeči majici

Primoževa prednost pred drugo uvrščenim Enricem Masom je 25 sekund, Miguel Angel Lopez zaostaja 41 sekund. Razlike so majhne in v tako težki gorski etapi je možno marsikaj. Še najbolj nas zanima kakšna bo taktika kolesarjev Ineos Grenadier, ki so včeraj pogoreli na celi črti.
Cesta na današnji trasi gre samo gor ali dol, ravnine praktično ni. Etapa ni dolga, je pa posuta s klanci in najslabša možna za slab dan. Kdor bo imel danes slab dan, bo zanj sanj o dobri uvrstitvi v skupnem seštevku najbrž konec.
Gorska etapa, ki bo prevetrila vrstni red med favoriti. FOTO: Gm Igd
Gorska etapa, ki bo prevetrila vrstni red med favoriti. FOTO: Gm Igd

Že prvi klanec sodi v 1. kategorijo, potem sledi klanec 3. in potem dva 2. kategorije, predzadnji je 3. kategorije, ter zaključni, ki sodi spet v 1. kategorijo. Cilj je na vrhu klanca Balcon de Alicante. Zaključni klanec je dolg 8,4 kilometra, povprečen naklon je 6,2-odstoten, vendar je zadnji del brutalen z naklonom od 10 do 14 odstotkov. Zadnjih nekaj sto metrov je pa celo navzdol. Edini leteči cilj je na 103. kilometru.

Komentarji: