Predzadnja etapa je minila v pričakovanju jutrišnje kraljevske

Primož Roglič je danes preživel prvi in edini dan na dirki, ko ga tekmeci niso neposredno napadali. Jutri ga čaka boj za vrnitev rumene majice.
Fotografija: Danec Mikkel Honoré se je sprehodil skozi cilj predzadnje etape dirke po Baskiji. FOTO: Itzulia.eus
Odpri galerijo
Danec Mikkel Honoré se je sprehodil skozi cilj predzadnje etape dirke po Baskiji. FOTO: Itzulia.eus

Predzadnja, peta etapa dirke po Baskiji je bila prva, za katero lahko rečemo, da je bila mirna za Primoža Rogliča. V dolžini 160. kilometrov je potekala od Hondarribie do Ondorroa. Kljub trem gorskim ciljem in dvema letečima, je organizator etapo poimenoval kot ravninsko. 
image_alt
Tadej Pogačar med 30 športno najvplivnejšimi v Evropi

Že v uvodnih kilometrih je uspel pobeg šestim kolesarjem. Julien Bernard (Trek-Segafredo), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Mikkel Honoré (Deceuninck-QuickStep), Jožef Černi (Deceuninck-QuickStep), Andrey Amador (Ineos) in Andreas Leknessund (DSM) so bili v ospredju skoraj celo etapo, njihova največja prednost je bila štiri minute. 

Peloton ni imel veliko dela. Movistar, Jumbo Visma in UAE so bila moštva, ki so vseskozi nadzorovala ubežnike. Trideset kilometrov pred ciljem je njihova prednost prvič padla pod eno minuto. Prava dirka se je začela šele na zadnjem klancu tretje kategorije, ko so med seboj začeli obračunavati ubežniki. Po pričakovanju sta skupaj napadla kolesarja Deceuninck-QuickStepa Mikkel Honoré in Jožef Černi, samo Julien Bernard (Trek-Segafredo) jima je uspel slediti.  
image_alt
Slovenska asa rumeno majico oddala Američanu

Glavnina se je deset kilometrov pred ciljem predala, trem ubežnikom je pobeg uspel. Dva iz istega moštva proti Bernardu. Vse drugo, kot še ena zmaga moštva Deceuninck-QuickStepa bi bilo veliko presenečenje. Vprašanje je bilo, kdo se bo žrtvoval? Na koncu žrtvovanje ni bilo potrebno, Bernard je odpadel na klančku pet kilometrov pred ciljem, Černi pa je sledil Honoréju. Černi in Honoré sta se sprehodila skozi cilj. Etapo je po prijateljskem dogovoru dobil Mikkel Honoré. Julien Bernard (Trek-Segafredo) je zaostal 17 sekund. Roglič in Pogačar sta v cilj prišla z glavnino, ki je zaostala 28 sekund. 
 

Skupni seštevek se ni spremenil:


1. Brandon McNulty (UAE Team Emirates) 12:25:21
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma)  0:00:23
3. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 0:00:28
4. Pello Bilbao Lopez De Armentia (Bahrain Victorious)  0:00:36
5. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)  0:00:43

Komentarji: