Primož Roglič je ponosno sprejel zlati red za zasluge

Kolesarskemu zvezdniku je danes predsednik Slovenije Borut Pahor vročil državno odlikovanje.
Fotografija: Predsednik Borut Pahor z občudovanjem spremlja kariero Primoža Rogliča. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Predsednik Borut Pahor z občudovanjem spremlja kariero Primoža Rogliča. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kolesarskemu asu Primožu Rogliču je danes na posebni slovesnosti predsednik Slovenije Borut Pahor vročil državno odlikovanje, zlati red za zasluge. Dvaintridesetletni Kisovčan se je zahvalil za izkazano priznanje in izrazil ponos ob sprejetju odlikovanja.

Pahor je Rogliču vročil zlati red za zasluge zaradi izjemnih športnih dosežkov, uveljavljanja Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdiha, ki ga s svojim značajem vliva ljudem. »Primož Roglič iz Kisovca pri Hrastniku je s svojo športno zgodbo in osebnostjo osvojil slovenska srca ter postal junak slovenskega kolesarstva. S spremljanjem njegovih nastopov na letošnji in lanski dirki po Franciji ter letošnji dirki po Španiji smo spoznali nepredvidljivost kolesarskih dirk in hkrati začutili, kako zelo ga imamo radi,« so zapisali v izjavi urada predsednika države.

»Predstavlja zgodbo uresničenih želja, ki so posledica trdega dela in osredotočenosti. Zanj je šport odlična popotnica za življenje in ena najlepših iger, kar jih pozna svet. Nikoli ne neha biti skromen. Z nami deli svoje občutke, priznava razočaranja, pa vendar ohranja vero, da bo bolje, da ni vse končano. Daje nam občutek človečnosti in hkrati nadzemeljske veličine. S svojo skromnostjo in odkritostjo čara in očara,« so še dodali ob koncu predstavitve odličnega kolesarja.

Za Primožem Roglicčem je niz izjemnih uspehov. FOTO: Jorge Guerrero/AFP
Za Primožem Roglicčem je niz izjemnih uspehov. FOTO: Jorge Guerrero/AFP

Red je red, zlati red pa še veliko več

Za Rogličem so sezone izjemnih uspehov, ki pišejo slovensko kolesarko zgodovino. Kot prvemu Slovencu mu je uspelo nositi rumeno majico na dirki po Franciji, je prvi Slovenec, ki je osvojil tritedensko dirko, je prvi Slovenec z zmago na enem od petih kolesarskih spomenikov in je prvi slovenski kolesar z zlato olimpijsko kolajno, so še dodali.

Za kratko se je kolesarski as pred operacijo rame ustavil pred zbranimi novinarji: »Čutim veselje, srečo in ponos. V bistvu v trenutkih, v katerih živimo zdaj, tudi jaz, ko se mi toliko stvari zgodi, včasih izgubim osredotočenost in se sprašujem, zakaj pride do tega. Potem pa se s takšnim vpisom sprašujem, 'ali sem to res jaz'. Kot sem že dejal na odru, red je red, zlati red je pa še veliko več. Če sem ga prejel za navdih ... Vsak od nas je nek navdih in to nas eden drugega potiska naprej."

Roglič je v desetih sezonah dirkanja zbral 65 zmag. Največje med njimi so tri skupne zmage na dirki po Španiji (2019, 2020, 2021), zmaga na prestižnem spomeniku Liege-Bastogne-Liege (2020), olimpijsko zlato v vožnji na čas (2021), srebro v kronometru na svetovnem prvenstvu (2017) ter številne zmage na pomembnih večdnevnih preizkušnjah.

Preberite še:

Komentarji: