Matevž Govekar ni bil blizu boja za zmago, Evenepoel povečal prednost

Avstralec Kaden Groves je zmagal včeraj in je zmagal tudi danes. Dokazal, da je neprekosljiv sprinter na letošnji Vuelti.
Fotografija: Kaden Groves je na letošnji Vuelti očitno nepremagljiv. FOTO:  Jose Jordan Afp
Odpri galerijo
Kaden Groves je na letošnji Vuelti očitno nepremagljiv. FOTO:  Jose Jordan Afp

Glede na traso jutrišnje 6. etape so favoriti za skupni seštevek dirke po Španiji, današnji razplet prepustili sprinterjem. Današnjo etapo je zaznamoval 150 kilometrov dolg pobeg Urugvajca Erica Fagundeza (Burgos-BH). 

Pričakovali smo vsaj beg manjše skupinice, vendar smo gledali bitko enega kolesarja proti vsem. Ujeli so ga po edinem gorskem cilju, dobrih 30 kilometrov pred ciljem. Potem se je začel boj za najboljše izhodišče za ciljni sprint. 

Pred ciljem je bil še edini leteči cilj na katerem je presenetljivo zmagal nosilec rdeče majice Remco Evenepoel in si pridobil dodatnih 6 sekund bonusa, tako, da je zdaj pred Rogličem že 43 sekund. 

V ciljnem sprintu je šlo vse po pričakovanem scenariju, najboljši sprinter letošnje dirke Avstraleec Kaden Groves (Alpecin Deceuninck) se ni pustil presenetiti, slavil je drugič zapored in tudi obdržal zeleno majico. Več smo pričakovali od Matevža Govekarja, ki je danes zasedel solidno 18. mesto.

Primož Roglič se je pomaknil eno mesto višje in je zdaj že sedmi. Remco Evenepoel je še vedno v rdeči majici, drugi je Enric Mas, 11 sekund zaostanka in tretji še vedno mladi Lenny Martinez (Groupama FDJ), ki zaostaja 17 sekund.

Šesta etapa je dolga 183,1 kilometra od Teruela do vrha Javalambre, premagati bodo morali skoraj 4000 višinskih metrov. Jutri je spet dan za favorite za skupni seštevek.

6. etapa Vuelte je spet gorska.FOTO: Lavuelta.es 
6. etapa Vuelte je spet gorska.FOTO: Lavuelta.es 

***

Spremljali smo v živo

17.37
Prvih 5 na 5. etapi:
1. Kaden Groves (Alpecin-Deceucninck)
2. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers)
3. Dries Van Gestel (Total Energies)
4. Alberto Dainese (DSM-Firmenich)
5. Lewis Askey (Groupama-FDJ)

17:35
Avstralec je vseeno zmagal, Kaden Groves je spet zmagal, dvakrat v dveh dneh ... Govekarja ni bilo blizu.

17:33
Aj, aj ... nisem prepričan, da je Groves zmagovalec?

17.32
Govekar
je blizu ...

17.31
Nihče izmed favoritov ni na tleh ...

17.29
3 km pred ciljem je Remco na drugi poziciji v glavnini! Mar bo sprintal za zmago? Padec, padec!

17.28
5 km do sprinterskega obračuna!

17.25
Remco
je z zmago na letečem cilju pridobil 6 sekund bonusa.

17.22
Evenepoel je zmagal ne edinem današnjem letečem cilju! Temu se pa reče samozavest!

17.20
Še 13 km do cilja, glavnina je strnjena, sprinterji rinejo v ospredje, kolesarji za skupni seštevek pa v ozadje ...

17.15
Matevžu Govekarju
bodo pomagali: Santiago Buitrago, Damiano Caruso, Kamil Gradek, Mikel Landa, Wout Poels, Jasha Sütterlin in mladi Antonio Tiberi.

17.10
Kolesarji DSM moštva: Romain Bardet, Romain Combaud, Sean Flynn,Chris Hamilton, Lorenzo Milesi in Max Poole bodo naredili, da bo njihov sprinter Alberto Dainese prišel do najboljšega izhodišča na zadnjih metrih 5. etape.

17.05

Maurice Ballerstedt, Tobias Bayer, Samuel Gaze, Robbe Ghys, Jimmy Janssens, Jason Osborne, Edward Planckaert, vsi pomagajo Kadenu Grovesu v ospredje ... 

17.00
Domen Novak
ima precej dela z Molanon. Še 30 km do cilja.

16.55
Prvih 5 na včerajšnji 4. etapi. Kako bo danes? Molano je velik dolžnik.
1. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
2. Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates)
3. Edward Theuns (Lidl-Trek)
4. Milan Menten (Lotto Dstny)
5. Dries Van Gestel (Total Energies)

16.50
Nihče več ne napada, na čelu glavnine so kolesarji Alpecin Deceunincka, ki bodo naredili vse, da Kadenu Grovesu servirajo še eno etapno zmago.

16.45
Glavnina je strnjena, ubežnika ni več pred njimi, 37 km do cilja. Tudi danes bomo gledali sprinterski obračun glavnine.

16.40
Eric Fagundez
(Burgos-BH) je samo še 15 sekund pred pelotonom 38 km pred ciljem.

16.35
Roglič
se heca s svojim rojakom ...

16.30
Od gorskega cilja na Colladu de la Iboli do cilja v Burriani je 53 kilometrov, vmes je še edini leteči cilj in en nekategorizirani klanec v bližini Azuebarja, ki bo zagotovo povzročil preglavice ostalim sprinterjem, ki bodo »preživeli« Collado. Na etapi je 2400 metrov višinske razlike.

16.25
Eric Fagundez (Burgos-BH) ima samo še 40 sekund prednosti pred zasledovalcem Sepulvedo in minuto pred glavnino. Prvi je prečkal gorski cilj.

16.20
Napad v glavnini! Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny) je napadel. Jasno. Gre po točke za pikčasto majico katere je današnji nosilec.

16.15
Glavnina gre hitro na klanec, ubežnik Eric Fagundez (Burgos-BH) je vse bližje, samo še minuto prednosti ima 5 km pred gorskim ciljem in 58 km pred končnim ciljem.

Ekstremna nastavitev na krmilu. 

16.10
Kolesarji so na edinem kategoriziranem klancu na današnji 5. etapi. Colladu de la Iboli, je 14-kilometrski vzpon s povprečnim 3,9-odstotnim naklonom. Klanec je zahtevnejši, kot kaže statistika, saj se vmes nekajkrat dvigne tudi z več kot 10-odstotnim naklonom.

16.05
Samo Španec Roberto Heras je štirikrat slavil na Vuelti. Četrto zmago so mu zaradi dopinga odvzeli, kasneje pa vrnili, ker so se našle napake v postopku testiranja. Vmes je Heras že nehal z dirkanjem in ko so mu zmago vrnili, je tožil špansko in svetovno kolesarsko zvezo za milijonsko odškodnino, dobil je 700 tisočakov.

16.00
Eric Fagundez (Burgos-BH) ima še 2 minuti prednosti 65 km pred ciljem.

15.55
Eric Fagundez
(Burgos-BH) je na begu že 110 km, povprečna hitrost na etapi pa je 42 km/h! Odličen kronometer Urugvajca.

15.50
Osamljeni jezdec ... baroudeur ... Urugvajec Eric Fagundez (Burgos-BH).

15.45
Na zadnjih 16-kilometrih na današnji etapi je 16 krožišč!

15.40
Najhitrejši v zaključku se bodo 54 km pred ciljem podali prek edinega kategoriziranega vzpona na Ibolo (11,4 km/3,9 %). Ta ne bi smel prinesti večjih razlik v glavnini. Svojo priložnost bodo v etapi iskali tudi ubežniki.

Med slovenskimi kolesarji bo na ugodnejši razplet kot v torek upal Govekar. Triindvajsetletni član Bahrain Victoriousa je bil kot številni drugi vpleten v padec slabih pet kilometrov pred koncem in posledično ostal brez boja za vidno uvrstitev.

Med ostalimi Slovenci se bo skušal Primož Roglič (Jumbo-Visma) znova izogniti padcem in ostalim težavam ter ohraniti položaj v skupnem seštevku, medtem ko bosta Jan Tratnik (Jumbo-Visma) in Domen Novak (UAE Team Emirates) po vsej verjetnosti opravljala vlogi pomočnikov v svojih ekipah.

V skupni razvrstitvi ima lanski zmagovalec, Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) pet sekund naskoka pred Špancem Enricom Masom (Movistar), mladi Francoz Lenny Martinez (Groupama-FDJ) pa na tretjem mestu zaostaja 11 sekund. Roglič je osmi, še naprej pa zaostaja 37 sekund. Tratnik je skupno 40., Domen Novak 166., Govekar pa 168.

Naslednja etapa z gorskim ciljem bo na sporedu v četrtek do observatorija Javalambre.

15.35
Urugvajec Eric Fagundez (Burgos-BH) še vedno vztraja sam pred glavnino, še 3:16 prednosti ima, 80 km pred ciljem.

15.30

15.25
Tisti, ki Vuelto spremljate na Eurosportu verjetno poznate komentatorja Carltona Kirbyja, ki največkrat komentira kolesarske dirke skupaj s strokovnim komentatorjem kolesarsko legendo Seanom Kellyjem. Lani je izdal svojo prvo kolesarsko knjigo, ki ima tudi slovenski prevod Magični zateg. Priporočam branje!

Sloviti komentator športnega programa Eurosport Carlton Kirby se v duhovitem knjižnem prvencu razpiše o svoji največji ljubezni – cestnem kolesarstvu. V Magičnem zategu izpod peresa najbolj priljubljenega kolesarskega komentatorja na svetu izvemo vse o ustroju, logistiki, tegobah in neštetih zabavnih prigodah športnega komentatorstva največjih kolesarskih dirk. Prenose teh pogosto sovodi z legendarnim Ircem Seanom Kellyjem – ta je za knjigo napisal predgovor –, s katerim sta v zadnjih petnajstih letih postala nepogrešljiv tandem med julijskim spremljanjem Dirke po Franciji.

Kirby se dotakne tako rekoč vsake teme, ki je vsaj malo povezana s kolesarstvom in vseh vprašanj, na katere ste si od nekdaj želeli odgovorov: od čudaških navad največjih šampionov, bizarnih ter nevzgojenih navijačev, višine plač in zneskov nagrad v pelotonu ter finančnega ozadja organizacije največjih dirk na svetu do nastanitev v cenenih, razpadajočih hotelih in voženj v razmajanih škodah med etapami, spregovori pa tudi o črni coni kolesarstva – dopingu.

Magični zateg. FOTO: Arhiv Delo
Magični zateg. FOTO: Arhiv Delo

Tu se še posebej potrudi in na humoren način popiše razne vrste: helikopterski doping, doping lepljivih prstov, skrite električne motorčke, nastanitveni doping, vse do njegovega lastnega hudomušnega umotvora – dopinga z magičnim zategom. Pri tem se kolesar pod pretvezo okvare na kolesu pripelje do ekipnega avtomobila, mehanik se stegne skozi zadnje okno in v roke vzame svoj magični ključ, da bi navidezno okvaro popravil (npr. zategnil kateri vijak) kar med vožnjo, pri čemer pa kolesarja samo potiska naprej, da si ta malo spočije.

Magični zateg Carltona Kirbyja je poln slovitega angleškega humorja, njegovih lastnih kirbizmov (»Moji možgani so kot gnezdo žab na tripu«) in vsesplošnih informacij o kolesarstvu ter življenju športnega komentatorja. Kot je dejal eden izmed njegovih novinarskih kolegov: »Carlton Kirby je najboljše, kar se je kolesarstvu zgodilo po izumu karbonskega okvirja.« Recenzija Uroš Buh, Bukla 

 

15.20
»Zaključek ustreza kolesarjem, ki so eksplozivni v šprintu. Kot ekipa se bomo spet podali v boj za zmago,« je pred štartom 4. etape dejal Primož Roglič (Jumbo Visma), ki pa se je moral v ponovno kaotičnih razmerah zadovoljiti s tem, da je v cilj prikolesaril brez večjih zapletov. Te sreče ni imel Matevž Govekar (Bahrain Victorious), ki je upal, da bo to njegov prvi veliki dan na tritedenskih dirkah.

Za Rogliča in njegove tekmece za vrh v skupnem seštevku, ki so se med seboj udarili v 3. etapi v andorskih hribih, je bil to načeloma miren dan. Ob vrnitvi v Katalonijo so za nadzor nad ubežniki skrbeli v ekipah najboljših šprinterjev, saj je bila to njihova prva priložnost na dirki. Za 23-letnega Govekarja, ki se je lani že izkazal z etapno zmago na dirki po Burgosu, bi to moral biti ognjeni krst v šprintih na tritedenskih dirkah.

image_alt
Matevž Govekar ni dočakal prve priložnosti

15.15
Remco Evenepoel
je pred startom izjavil, da je njegova današnja naloga samo priti varno do cilja. To pomeni, da pride čez ciljno črto brez težav, podobnih v prvi, drugi in tretji etapi. Na vprašanje, ali bodo na vso moč branili rdečo majico, je odgovoril, da je to jasno ... pritrdilno ... saj so mu mehaniki balanco že povili z rdečim trakom in ga ne mislijo več menjati vse do Madrida. 

15.10
Med favoriti so tudi specialisti za enodnevne dirke oziroma lovci na etapne zmage, kar pa ni enako. Glede na to, da Fagundez beži že 80 km in da je do cilja še celih 100 km, ga bodo verjetno ujeli kakih 50 ali 60 km pred ciljem, kar bo dovolj časa za organiziranje nove ubežniške skupine ali celo spet samostojni poskus kakega baroudeurja. Thomas De Gendt in Luis León Sánchez sta prava mojstra za take kombinacije.

15.05
Torej, če beži samo en kolesar, pomeni, da sam ne bo prišel do cilja. Glavnina ga bo ujela ko bo to hotela, najbolj se bodo potrudili kolesarji Alpecina, ki bi radi ponovili včerajšnjo zmago. Vse kaže, da bomo tudi danes videli sprint glavnine, favoriti za etapno zmago so: Andrea Vendrame, Iván García, Matteo Sobrero, Nico Denz, Kaden Groves, Stefan Bissegger, Rune Herregodts, Andreas Kron, Thomas De Gendt, Luis León Sánchez, Marijn van den Berg, Julius Johansen in Matevž Govekar.

15.00

5. etapa je že v teku, na begu je samo Urugvajec Eric Fagundez (Burgos-BH), trenutno ima 4:20 prednosti pred glavnino 106 km pred ciljem. Vreme je sončno, 27 stopinj Celzija, veter piha 11 km/h, z leve strani pelotona. Eric je star 25 let, samo eno profesionalno zmago ima do zdaj, nazadnje je osvojil drugo mesto v skupnem seštevku na Kitajskem na znani dirki okoli jezera Quinghai. Solira že od samega začetka 5. etape! Razlog? Očitno hoče postati »baroudeur«, kajti gorski cilj je samo eden, prav tako samo en leteči cilj. Torej zaradi nabiranja točk že ne solira.

5. hribovita etapa. Foto Lavuelta.es Delo
5. hribovita etapa. Foto Lavuelta.es Delo

***

Hribovita peta etapa od Morella do Burriane je dolga 186,2 kilometra. Morello je čudovito zgodovinsko mestece, ki leži na hribu, skoraj tisoč metrov nad morjem, v Castellonu, severno od Valencie.

image_alt
Groves je zmagovalec 4. etape, padec pred ciljem razredčil favorite

Kolesarji bodo po startu šli še malce višje na Ares del Maestre, vse do še enega zgodovinskega mesta Cullo. Potem sledi valovita cesta vse do mesta Onda, kjer bodo zavili proti Colladu de la Iboli, to je 14-kilometrski vzpon s povprečnim 3,9-odstotnim naklonom. Klanec je zahtevnejši, kot kaže statistika, saj se vmes nekajkrat dvigne tudi z več kot 10-odstotnim naklonom.

Od gorskega cilja na Colladu de la Iboli do cilja v Burriani je 53 kilometrov, vmes je še edini leteči cilj in en nekategorizirani klanec v bližini Azuebarja, ki bo zagotovo povzročil preglavice ostalim sprinterjem, ki bodo »preživeli« Collado. Na etapi je 2400 metrov višinske razlike.

Še ena etapa, na kateri bomo najbrž gledali dirko na dirki. Ubežniki bodo skušali priti v cilj pred glavnino, toda sodeč po izjavah, ki prihajajo iz moštva Soudal Quick Step, bodo naredili vse, da Remco Evenepoel ostane še naprej v rdeči majici. Ugotovili so, da moštvo bolje dela, če ima vsako etapo odgovornost branjenja najbolj žlahtne majice na dirki. Jumbovci se, kot kaže, strinjajo s tem in bodo čakali na najtežje etape letošnje dirke, malce manj pa verjetno kolesarji iz domačega Movistarja. 

Ni pa izključeno, da tudi danes ne bomo videli sprinta glavnine, saj na letošnji španski pentlji ni izrazitih specialistov za sprint, ampak je več tistih kolesarjev, ki so solidni tudi za vzpone, ki so kategorizirani pod prvo kategorijo.

Komentarji: