Roglič slekel rumeno majico, vendar ne zaradi Pogačarja

Popolna zmeda v četrti etapi dirke po Baskiji. Moštvo UAE je sleklo Rogliča, vendar v rumeni majici ni Pogačar, temveč Brandon McNulty.
Fotografija: Primož Roglič je ob rumeno majico, vendar sledi še sobotna kraljevska etapa. FOTO: Luis Angel Gomez/Photogomezsport
Odpri galerijo
Primož Roglič je ob rumeno majico, vendar sledi še sobotna kraljevska etapa. FOTO: Luis Angel Gomez/Photogomezsport

Stresen dan za Primoža Rogliča. Medtem ko je moral paziti na Tadeja Pogačarja, se mu je izmuznil tretjeuvrščeni pred današnjo etapo, Brandon McNulty. In to na kakšen način - po klancu navzdol se je odpeljal Rogliču in Pogačarju. Lov za McNultyijem je bil neuspešen. Brandon McNulty je novi vodilni, drugi je Roglič, ki zdaj zaostaja 23 sekund in peti Pogačar. Zmagovalec četrte etape je Ion Izaguirre (Astana).

Četrta etapa letošnje dirke po Baskiji je bila z 189,2 kilometri tudi najdaljša na letošnji dirki. Začela se je precej nervozno. Pobeg štirim kolesarjem je uspel šele na 110. kilomteru. Vmes je še za zanimivost in poživitev poskrbel tudi Primož Roglič, ko se je z Richardom Carapazom odločil za krajši izlet iz pelotona. Verjetno sta tekmecem hotela potipati srčni utrip.

Ben O'Connor (AG2R Citroën), Guillaume Martin (Cofidis), Jefferson Cepeda (Caja Rural-Seguros RGA) in Juan Pedro López (Trek-Segafredo) so si nabrali že tri minute prednosti, preden se je zdramila glavnina in se podala v lov. V etapi so bili štirje kategorizirani klanci in dva leteča cilja. 
Po predzadnjem klancu Jaizkibel sta v ospredju ostala samo še Ben O'Connor (AG2R Citroën) in Juan Pedro López (Trek-Segafredo). Njuna prednost pa je hitro kopnela. Peloton ju je ujel 25 kilometrov pred ciljem.

Odločilen je bil zadnji klanec prve kategorije. Klanec na Erlaitz je bil dolg 7,4 kilometra, s 6,4-odstotnim povprečnim naklonom. Prvi je napadel Mikel Landa, pomagala sta mu še Esteban Chavez in Brandon McNulty, vendar je vse ostalo na poizkusu. Ujeti so bili točno na vrhu Erlaitza. McNulty se še ni predal. Napadel je po klancu navzdol. Spet jalovo. Po nekaj poizkusih se je šestim kolesarjem uspelo oddaljiti od rumene majice in Pogačarja. Vmes je bil tudi tretjeuvrščeni v skupnem seštevku Brandon McNulty.
image_alt
Tadej Pogačar je štirikrat napadel in premagal Rogliča

Petnajst kilometrov pred ciljem je sekstetu uspelo pridobiti 23 sekund prednosti. McNulty je pred etapo zaostajal za 30 sekund. Roglič se je moral podati v lov za McNultyijem. Rogličev namen je prehitel Valverde in ubežniki so si pridno nabirali prednost. Deset kilometrov pred ciljem so imeli že pol minute prednosti, Roglič je virtualno slekel rumeno majico. Napadal je tudi Pogačar, čeprav je njegov sotrpin McNulty pridobival sekunde. Na koncu se ni izšlo. Roglič je ob majico.
 

Komentarji: