Cort Nielsen dosegel hat-trick na Vuelti, Roglič ostaja v rdečem

Ubežnikom je tokrat uspelo priti v cilj pred glavnino. Kazalo je, da bomo gledali klasično sprintersko etapo, a se je spredaj zbralo preveč dobrih kolesarjev.
Fotografija:  Magnus Cort Nielsen je še tretjič slavil na letošnji dirki po Španiji. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Odpri galerijo
 Magnus Cort Nielsen je še tretjič slavil na letošnji dirki po Španiji. FOTO: Jorge Guerrero Afp

Magnus Cort Nielsen je na tej Vuelti zmagal že v tretji etapi. Slavil je v 6., 12. in današnji 19. Kolesar, ki je vsekakor zaznamoval letošnjo dirko po Španiji. V številu etapnih zmag se je izenačil z Rogličem. 
Etapo je zaznamoval beg večje skupine kolesarjev, med katerimi je bil tudi Jan Polanc. Vendar je hitro bilo jasno, da jih glavnina danes ne bo izpustila z muhe. Jan Polanc ni verjel v beg, zato je počakal glavnino okoli 50 kilometrov pred ciljem. Uštel se je, ubežniki oz. delček velike ubežniške skupine je prišel do cilja nekaj sekund pred glavnino. 

Danec Magnus Cort Nielsen je bil najbolj iznajdljiv v sprintu in je zato slavil svojo tretjo zmago na letošnji Vuelti. Primož Roglič ostaja v rdeči majici.
 

Luka Mezgec je zaman lovil ubežnike. FOTO: Arhiv Delo 
Luka Mezgec je zaman lovil ubežnike. FOTO: Arhiv Delo 


Spremljali smo v živo


16:55
Cort je zmagal že tretjič na letošnji Vuelti!

16:52
Med sabo bodo obračunali: Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Anthony Roux (Groupama-FDJ), Lawson Craddock, Magnus Cort (EF Education-Nippo), Andrea Bagioli (Deceuninck-QuickStep), Rui Oliveira (UAE Team Emirates) in Andreas Kron (Lotto Soudal). 

16:50
Ne verjamem, da jih bodo ujeli. Samo še 5 km do cilja je. Spredaj so predobri kolesarji, da bi se kar predali.

16:46
Že dolgo se ubežniki niso tako upirali.

16:41
Glavnina ne more ujeti ubežnikov!

16:34
Ubežniki se še niso predali, še vedno imajo 34 sekund prednosti pred glavnino, ki jo vleče Mezgečevo moštvo Bike Excange. Še 15 km do cilja.

16:30
Oliveira
in Simmons sta ujeta. Glavnina zaostaja samo še 30 sekund, 25 km do cilja.

16:25
Sprinterske ekipe že delajo na čelu glavnine, najbolj dejaven je prav Luka Mezgec, ki že pripravlja teren za Matthewsa. Jima bo končno uspelo?

16:20
Oliveira
je ujel Simmonsa, sama nadaljujeta, glavnina zaostaja 48 sekund, 30 km pred ciljem, vmes je še nekaj ubežnikov.

16:16
Quinn Simmons
beži, Bike Excange z Mezgecem na čelu ga lovi.

16:15
Najmlajši med ubežniki je napadel! 

16:10
Res škoda za Meintjesa, zelo dobro mu je šlo na letošnji Vuelti. Končno se je vrnil v pravo formo, zdaj pa spet padec. Luka Mezgec vleče glavnino na lov na ubežnike, ki imajo še 44 sekund prednosti, 35 km pred ciljem.

16:04
Louis Meintjes
(Intermarché-Wanty-Gobert-Matériaux) je hudo padel in ostopil. Pred etapo je bil na 12. mestu, od jutrišnje si je obetal uvrstitev med prvih deset na dirki. Ta kolesar res nima srečne kariere!

16:02
Padec v glavnini!

16:00
V begu so še: Nico Denz (Team DSM), Antonio Jesus Soto (Euskaltel Euskadi), Mark Padun (Bahrain Victorious), Damien Touzé (AG2R-Citroën Team), Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), Lawson Craddock, Magnus Cort (EF Education Nippo), Anthony Roux (Groupama-FDJ), Andreas Kron (Lotto Soudal), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Rui Oliveira (UAE Team Emirates), Polanc je počakal glavnino.

15:55
Simmons
, Touzé, Padun, Kron, Roux, Soto, Craddock, Cort Nielsen, Bagioli so ujeli Oliveiro, Polanc je počakal glavnino, ki zaostaja 1:08.

15:49
Nekaj kolesarjev je ujelo Oliveiro, vendar Polanca ni vmes. 

15:46
Rui Oliveira
ima nekaj sekund prednosti. Polan je z nekaj ubežniki postal zasledovalec. Glavnina je še vedno 1:40 zadaj.

15:42
Nikomur ne uspe pobegniti iz ubežniške skupine. Rui Oliveira (UAE Team Emirates) se trudi, nekaj metrov je že pridobil.

15:40


15:35
Ubežniki obračunavajo med seboj. Začela se je dirka na dirki. Ekipa DSM še vedno vleče glavnino. Polanc je še vedno med ubežniki, vendar nič ne napada.

15:30
Prednost ubežnikov hitro usiha, samo še 1:23 jih loči od glavnine, 65 km pred ciljem.

15:25


15:20
Ekipa DSM vleče glavnino in hkrati lovi ubežnike. Do cilja je še 80 km, glavnina zaostaja 2:10. 

15:15


15:10
Ubežniki ne bodo prišli v cilj pred glavnino. Dve minuti je čisto premala prednost.

15:05
Trije klanci so že za kolesarji. Najbolj deloven je bil Fabio Aru, ki je napovedal, da se bo po Vuelti upokojil. Škoda, pa ravno v dobro formo prihaja po vseh zdravstvenih težavah, ki jih je imel v zadnjih letih. Upajmo, da se premisli. Naslednjih 50 km je več ali manj ravninskih, vendar težko, da bo Jakobsenu uspelo ujeti glavnino.

15:00
19. etapa je v polnem teku, še 92 km do cilja, med ubežniki je prišlo do napada. Ubežniki so: Mikaël Cherel, Damien Touzé (AG2R-Citroën Team), Jay Vine (Alpecin-Fenix), Mark Padun (Bahrain Victorious), Pelayo Sanchez (Burgos-BH), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), Lawson Craddock, Magnus Cort Nielsen (EF Education-Nippo), Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi), Anthony Roux (Groupama-FDJ), Andreas Kron (Lotto Soudal), Robert Stannard (Team BikeExchange), Nico Denz (Team DSM), Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Jan Polanc, Rui Oliveira (UAE Team Emirates) imajo 2:43 prednosti pred glavnino v kateri je tudi Roglič. Zelena majica pa zaostaja že več kot 6 minut. Toliko od ravninske etape!Vsi štirje Slovenci bodo, kot kaže, končali letošnjo dirko po Španiji. Primož Roglič najverjetneje kar na čelu skupnega seštevka, in to tretjič zapored. To je do zdaj uspelo dvema kolesarjema, Špancu Robertu Herasu (2003, 2004, 2005) in Švicarju Tonyju Romingerju (1992, 1993, 1994).

image_alt
Kraljica supermanu Lopezu, Vuelta kralju Rogliču


Današnja 19. etapa je razdeljena na dva dela. Prvi del zaznamujejo trije kategorizirani klanci, v drugem delu je samo en leteči cilj. Prvi del je idealen za pobeg večje skupine kolesarjev. Klancev je ravno toliko, da bo Roglič spet moral biti napet kot struna in pozoren, da mu ne uide kdo, ki je še nevaren za skupni seštevek. Dirke še zdaleč ni konec. Pred kolesarji sta še zelo težka sobotna etapa in nedeljski kronometer. Roglič, Tratnik, Polanc in Mezgec imajo še polne noge dela do Santiaga de Compostela.

Prvi klanec na Alto de Sela d’Entorcisa sodi v tretjo kategorijo, dolg je 9,9 kilometra, ni strm, povprečen naklon je 3,9- odstoten. Drugi klanec je Alto de Garganta in je nekoliko daljši in strmejši, sodi v drugo kategorijo. Zadnji, Alto de Barbeitos, je še daljši, dolg je 11,8 kilometra, zadnji del sega tudi nad osem odstotkov. Edini leteči cilj kolesarje čaka na 163. kilometru. Zadnjih deset kilometrov je ravnina.

Komentarji: