Konec je, konec je slovenske dirke po Franciji

V šprintu celega pelotona je bil najhitrejši Irec Sam Bennett, nosilec zelene majice, Tadej Pogačar je osvojil dirko po Franciji 2020!
Fotografija: Zgodovinski posnetek Tadeja Pogačarja. FOTO: Stephane Mahe/ Reuters
Odpri galerijo
Zgodovinski posnetek Tadeja Pogačarja. FOTO: Stephane Mahe/ Reuters

Tadej Pogačar objet z Janom Polancem sta prečkala ciljno črto na Elizejskih poljanah. Jan Polanc je bil tri tedne njegova senca, njegov pomočnik, oče in mati v narekovajih, prijatelj, mož v njegovi službi. Konec je, konec je slovenske dirke po Franciji. Prvi in drugi sta Slovenca, Tadej Pogačar prvi, Primož Roglič drugi, v skupnem seštevku. Neverjetno, ampak še kako resnično. Ponosen je lahko vsak ljubitelj športa, ne samo kolesarstva, vsak Slovenec.

Slovenska kolesarska moč - Tadej Pogačar in Primož Roglič. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Slovenska kolesarska moč - Tadej Pogačar in Primož Roglič. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Zelena majica Sam Bennett je prvi v zadnji etapi Toura. FOTO: Thibault Camus
Zelena majica Sam Bennett je prvi v zadnji etapi Toura. FOTO: Thibault Camus


Zadnja, 21. etapa je bila paradna, 122 kilometrov dolga, pred vhodom v Pariz so častili rumeno majico, tradicionalno, zelo spoštljivo, potem se je začelo zares, osem krogov po Elizejskih poljanah. Vse je kazalo, da bo po dolgih letih uspelo pobegniti Swiftu, Périchonu, Van Avermaetu in Schachmannu, a so se v zadnjem krogu na čelu glavnine zbrali spet kolesarji Jumbo Visme, ubežnike so ujeli pravočasno, ravno toliko pred ciljem, da so se šprinterji lahko pripravili za boj za najbolj čislano etapno zmago.Trenutek za večnost. Slovenec Tadej Pogačar je zmagovalec dirke po Franciji. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Trenutek za večnost. Slovenec Tadej Pogačar je zmagovalec dirke po Franciji. FOTO: Stephane Mahe/Reuters


Tako, kot se spodobi, zmagovalec na Elizejskih poljanah je postal Sam Bennett, zelena majica letošnjega Toura. Luka Mezgec je imel odlično izhodišče, a mu ni uspelo priti v samo ospredje, pristal je na 13. mestu. Vseh 5 Slovencev je varno prispelo v cilj.

Pogačar se je zahvail Polancu za vso pomoč. FOTO:Thibault Camus/Reuters
Pogačar se je zahvail Polancu za vso pomoč. FOTO:Thibault Camus/Reuters

 

Tour de France 2020, skupni seštevek:


1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 87:20:05
2. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 00:00:59
3. Richie Porte (Aus) Trek-Segafredo 00:03:30
4. Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain McLaren 00:05:58
5. Enric Mas Nicolau (Spa) Movistar Team 00:06:07
6. Miguel Angel Lopez Moreno (Col) Astana Pro Team 00:06:47
7. Tom Dumoulin (Ned) Team Jumbo-Visma 00:07:48
8. Rigoberto Uran (Col) EF Pro Cycling 00:08:02
9. Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott 00:09:25
10. Damiano Caruso (Ita) Bahrain McLaren 00:14:03


***
Spremljali smo v živo


19:08
Sam Bennett
je zmagovalec! Luka Mezgec je 13.

19:06
Še 1 km Toura!

19:04
Mezgec je v odličnem položaju!

19:03
Ubežnikov ni več.

19:02
Luka Mezgec
je spredaj, še 5,5 km! Beg bo ujet...

19:00
Zadnji krog. Še 6 km letošnjega Toura!

19:00
Swift, Périchon, Van Avermaet in Schachmann, imajo 12 sekund prednosti pred glavnino. Še dva kroga.

18:55
Tour pod Slavolokom zmage. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Tour pod Slavolokom zmage. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP


18:50
Sam Bennett bo osvojil zeleno majico, tudi če ne bo med prvimi v cilju. Sagan se je predal, častno predal. Še 14 km.

18:45


18:40


18:35
Ubežniki so še v begu, še 25 km do konca letošnjega Toura.

18:30
Max Schachmann (Bora-Hansgrohe), Pierre-Luc Perichon (Cofidis), Connor Swift (Arkea-Samsic) in Greg Van Avermaet (CCC Team) imajo 20 sekund prednosti pred glavnino.

18:25
Edini, ki so se spomnili ...


18:20


18:15
Neilson Powless
je prvi napadel!

18:10
Še 55 km do cilja, začeli so prvega od osmih krogov.

18:05
Belgijci imajo največ zmag na Elizejskih poljanah:  Walter Godefroot (1975), Pol Verschuere (1980), Freddy Maertens (1981), Eric Vanderaerden (1984), Rudy Matthijs (1985), Johan Museeuw (1990), Tom Steels (1998), Tom Boonen (2004) in Gert Steegmans (2008). Je po 12. letih na vrsti Wout van Aert? Luka Mezgec se ne strinja ...

18:00


17:55
Osem krogov po Elizejskih poljanah je pred kolesarji. Po tretjem krogu je leteči cilj, Sagan je izjavil, da ne bo tekmoval oz. napadal zelene majice, bo pa se potegoval v ciljnem šprintu.

17:50
Do cilja je 66 km. Še vedno slavijo rumeno majico. Tradicionalna fotka z Mary in tablo na motorju.

17:45


17:45


17:40
V prvi uri etape imajo povprečje 33,6 km/h, klasična nedeljska vožnja, ki se bo zdaj zdaj prelevila v boj za najbolj prestižno šprintersko etapo.

17:35
V Pariz je prispela kljub koronavirusu ogromna množica slovenskih navijačev, kar tri letala so poletela iz domovine. Pričakujemo slovensko obarvano mesto ljubezni, mesto, ki ga bomo pomnili po največjem slovenskem kolesarskem dosežku.

17:30
Tour je že v Parizu. Zdaj se bo zadnja etapa začela zares.

17:25
Tadej
je tudi najmlajši nosilec pikčaste majice v celi zgodovini tega točkovanja.

17:20
Andrej Hauptman s Pogijevo posebno specialko. FOTO: Teja Hauptman
Andrej Hauptman s Pogijevo posebno specialko. FOTO: Teja Hauptman


17:15
Tadej je najmlajši kolesar po letu 1934, ki je zmagal v treh etapah.

17:10
Laurent Fignon je bil zadnji, leta 1983, ko je prvič nastopil na Touru in ... zmagal. Danes Pogačar.

17:05
Čas je za malico. Še vedno je nedeljsko kolesarjenje pred Parizom.

17:00
Pogačarjevi v Parizu. FOTO: Teja Hauptman
Pogačarjevi v Parizu. FOTO: Teja Hauptman


16:55
Prijatelji slovenskega kolesarstva v Parizu: FOTO: Teja Hauptman
Prijatelji slovenskega kolesarstva v Parizu: FOTO: Teja Hauptman


16:50
Še vedno so kolesarji v predmestju Pariza, do cilja je še 95 km.

16:45
Prva Colnagova zmaga na Touru v skupnem seštevku!


16:40


16:35
Merckx
se je dotaknil tudi dvojne slovenske zmage, dejal je, da napoveduje še več takih zmag, da belgijski kolesarji enostavno premalo trenirajo in preveč filozofirajo, da bi znali dirkati tri tedne v kosu ... Povedal je, da bo Roglič zdaj še bolj jezen in bo pobral vse zmage, ki mu bodo prišle pod kolo, prelevil se bo v »kanibala«. Le kdo je bil ljudožerec?

16:30
Eddy Merckx je povedal tudi, da po eni zmagi ne gre soditi prihodnosti Toura, ker vemo kaj se je zgodilo Bernalu, Sastreu, Schlecku, Ullrichu še posebej, Fignonu ... Povedal je, da znjim je Tadej nakazal že na Vuelti, da na Touru misli najresneje, da je celo ob prvi zmagi na letošnji dirki povedal, da ga ne zanima ne bela majica, ne pikčasta, ampak samo rumena ... in Jumbo Visma ga je imela na zadnjem kolesu ... Vsekakor pa je tudi sam Merckx povedal med drugim, da bo tudi njihov belgijski čudežni deček Evenepoel zdaj precej drugače gledal na ta šport.

16:25
Od včeraj zvečer do danes sem prebral točno 43 strokovnih komentarjev strokovnjakov kolesarskega športa in se mi zdi, da so vsi malce ali veliko pretiravali glede Tadeja Pogačarja, samo slavni Merckx je bil po mojem mnenju najbolj z nogama na tleh, ko je izjavil, da je bila taktika Jumbo Visme precej napačna skozi cele tri tedne: podcenjevali so Tadeja, kot da ne bi vedeli česa je zmožen. Celo iz dneva v dan jim je kazal, da je vsak dan boljši in še vedno niso nič storili ...

16:20
Zadnja, 21. etapa je dolga 122 kilometrov in poteka od Mantes-la-Joliea do središča Pariza. Danes je šprinterski praznik, kajti zadnja etapa je že tradicionalno šprinterski gral, najbolj čislana zmaga, kar jo lahko doseže kolesar šprinter. Luka Mezgec je bil na letošnji dirki kar dvakrat drugi, bo šel v tretje na najvišjo stopnico zmagovalnega odra? To bi bil kompleten uspeh slovenskih kolesarjev v Parizu.

16:15
Zadnja etapa se je začela! Ampak kolesarjem se nikamor ne mudi, še vedno se peljejo izletniško in kramljajo z rumeno majico. Ne vem, če bo Pogačar smel tradicionalno nazdraviti s šampanjcem med vožnjo? 

16:10
Poglejte to! Za v zgodovinski športni učbenik! Kakšna generacija, kako visoko so premaknili letvico, je lahko sploh še višja?


16:05
Zdaj se cela ekipa UAE pelje skupaj, objeti so in veseli... V Parizu sta danes tudi Pogijeva starša, predsednik KZS Tomaž Grm, prijatelji, Hauptmanova družina, ki je tudi zelo blizu Tadeju, saj je Andrej njegov trener, vodnik, spremljevalec ... vse v eni osebi ...

16:02
Vseh pet Slovencev se pelje na čelu, Roglič je kljub vsemu videti odlične volje. Pogačar je ves v rumenem, še kolo je čisto rumen.

16:00
Z zaprto vožnjo dolgo 5 km se je začela sklepna 21. etapa letošnje dirke po Franciji.***
Tadejeva
rumena majica bo danes paradirala po Parizu in tako slavila ne samo slovensko zmago, temveč dvojno zmago s Primožem Rogličem na 2. mestu.

Včerajšnji kronometer že zdaj uvrščajo med najboljše v vsej zgodovini Toura. Izjemna predstava Tadeja Pogačarja je zelo odmevala v kolesarskem svetu. Vsi ljubitelji, strokovnjaki, bivši zmagovalci Toura, prikimavajo in ploskajo Tadeju za neverjetno vožnjo.Zadnja, 21. etapa je dolga 122 kilometrov in poteka od Mantes-la-Joliea do središča Pariza. Danes je šprinterski praznik, kajti zadnja etapa je že tradicionalno šprinterski gral, najbolj čislana zmaga, kar jo lahko doseže kolesar šprinter. Luka Mezgec je bil na letošnji dirki kar dvakrat drugi, bo šel v tretje na najvišjo stopnico zmagovalnega odra? To bi bil kompleten uspeh slovenskih kolesarjev v Parizu.

Nenapisano pravilo v zadnji etapi veleva, da se rumene majice ne napada, da se počaka, če doživi nesrečo ali tehnično okvaro, verjamemo, da bo tudi danes tako in bomo pod Slavolokom zmage videli Tadeja Pogačarja na prvem mestu, na drugem mestu Primoža Rogliča in tretjem Richia Porta.

V Pariz je prispela kljub koronavirusu ogromna množica slovenskih navijačev, kar tri letala so poletela iz domovine. Pričakujemo slovensko obarvano mesto ljubezni, mesto, ki ga bomo pomnili po največjem slovenskem kolesarskem dosežku.

Včerajšnji kronometer že zdaj uvrščajo med najboljše v vsej zgodovini Toura. FOTO: Kenzo Tribouillard in Anne-Christine Poujoulat/AFP
Včerajšnji kronometer že zdaj uvrščajo med najboljše v vsej zgodovini Toura. FOTO: Kenzo Tribouillard in Anne-Christine Poujoulat/AFP


S spremljanjem v živo začnemo ob 16:00

 

Profil 21. etape


 

Preberite še:

Komentarji: