Zeleni Sam Bennett še drugič najhitrejši, Roglič spet na stopničkah

Druga zaporedna zmaga Irca Sama Bennetta. Rdeča majica ima spet novega lastnika. Roglič je tretji v skupnem seštevku.
Fotografija: Primož Roglič v Grote Kerk Breda cerkvi. FOTO: Vincent Jannink Afp
Odpri galerijo
Primož Roglič v Grote Kerk Breda cerkvi. FOTO: Vincent Jannink Afp

Vse je kazalo, da bo moštvo UAE s Polancem na čelu uprizorilo učno uro za vse šprinterje na letošnji Vuelti, a je v zadnjih metrih Pascalu Ackermannu zmanjkalo smodnika. Sam Bennett se je iztrelil kot topovska krogla in še drugič zapovrstjo slavil zmago Nizozemskem.

Tretja etapa je bila še hitrejša kot včerajšnja, povprečna hitrost na 193-kilometrih dirke je bila neverjetnih 46,3 km/h! Do zadnjih dvajsetih kilometrov smo gledali dirko na dirki, sedem ubžnikov, ki jim je beg uspel že kmalu po štartu je imelo že petminutno prednost preden se je peloton oločil za lov.

Bolj ko je zmanjkovalo kilometrov bolj je kazalo, da bo ubežnikom celo uspel današnji podvig. Vendar lakota po zmagi kolesarjev Alpecina Deceunincka je bila prevelika. Skoraj brez pomoči so ujeli ubežnike, naredili so vse, da bi njihov šprinterski as Tim Merlier prišel z rokama kvišku skozi cilj. Žal jim tudi danes ni uspelo. Tako kot ni uspel perfekten načrt kolesarjem UAE. V zaključnih kilometrih so uprizorili leadout iz učbenika. Videti je bilo, da so Pascala Ackermanna za ušesa pripeljali do zadnjih metrov, samo še skočiti v cilj bi moral in misija bi bila perfektno zaključena.

Vendar na dirki so še drugi odlični šprinterji, ki so izkoristili Ackermannov slabi dan. Švignili so mimo, tako hitro da se Pascal niti med peterico ni uvrstil, kljub temu da je bil 100 metrov pred ciljem za kolo pred vsemi. Zmage so se veselili kolesarji Bore Hansgrohe, drugič zapovrstjo. Zelena majica ostaja Bennettova, rdeča pa je zdaj na tretjem jumbovcu Italijanu Edoardu Affiniju. Primož Roglič pa je s četrtega mesta napredoval na tretje.

Jutri je na Vuelti prost dan zaradi selitve kolesarjev na španske ceste.

Ubežniki so trd oreh na današnji etapi. FOTO: Koen Van Weel Afp
Ubežniki so trd oreh na današnji etapi. FOTO: Koen Van Weel Afp
Primož Roglič, desno v zeleni majici, je na Nizozemskem videti odlično razpoložen. FOTO: Sem Van Der Wal Afp
Primož Roglič, desno v zeleni majici, je na Nizozemskem videti odlično razpoložen. FOTO: Sem Van Der Wal Afp

 

Spremljali smo v živo

17:01
1. Sam Bennett (Bora-Hansgrohe)
2. Mads Pedersen (Trek-Segafredo)
3. Dan McLay (Arkea-Samsic)
4. Bryan Coquard (Cofidis)
5. Fabian Lienhard (Groupama-FDJ)

17:00
Zeleni Irec Sam Bennett še drugič najhitrejši! Mad Pedersen spet drugi!

16:58
Jumbovci so prevzeli pobudo ... še 3 km.

16:57
Tim Merlier
je z Alpecin-Deceuninckom na čelu, poleg so jumbovci, Bahrain Victorious ekipa je tudi na čelu ...

16:55
Lov na etapno zmago je odprt! Še 5 km do cilja ...

16:52

16:48
Richard Carapaz
je tako kot Michael Woods in Primož Roglič, ožigosan s padci na tritedenskih dirkah. Še 10 km do cilja, ubežniki so se končno predali. Tudi De Gent!

16:45
Carapaz
je že v glavnini. Ubežniki pa le nekaj metrov pred njimi. 16 km do cilja. Polanc bo danes dobil dodatek k plačilu! 

16:42
Carapaz je padel!

16:40
Nervoza je na vrhuncu, šprinterske ekipe postajajo živčne, ker ne morejo ujeti ubežnikov. Zdaj jih loči le še nekaj seund. Težave med kolesarji Ineosa ... Roglič je na varnem med pomočniki.

16:35
Thomas De Gendt (Lotto Soudal) je po gorskem zmagal tudi na letečem cilju. Še 20 km do cilja, peloton še vedno lovi sedem ubežnikov, ki imajo samo še 18 sekund prednosti.

16:30

16:26
Ubežniki so trd oreh na današnji etapi. Peloton in šprinterske ekipe jih lovijo na vso moč že 40 km, a se jim ne morejo približati na manj kot pol minute. Če je De Gent v begu so vedno težave za peloton ...

16:22
Na Vuelti je štirikrat slavil samo Španec Roberto Heras (2000, 2003,2004,2005). Trikrat je slavil Švicar Tony Romminger (1992, 1993, 1994), ki mu je po načinu dirkanja in zmagovanja Roglič najbolj podoben.

16:21
Ubežniki so spet utekli lovcem. Njihova prednost 31 km pred ciljem je poskočila na 45 sekunde. Precej dela bo imel peloton z njimi danes.

16:17
Ubežniki: Jose Herrada (Cofidis), Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Ander Okamika (Burgos-BH), Pau Miquel (Kern Pharma) in Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi), so sami vrhunski kolesarji, ki se ne dajo zlahka. Hitrost je vseskozi okoli 60 km/h, peloton se trudi na vso moč ujeti jih, a še vedno je med njimi pol minute ... 36 km do cilja.

16:13
Alaphilippe je zlahka ujel glavnino. No, z veliko pomočjo spremljevalnega vozila ... sodnik ni nič videl.

16:09
Julian Alaphilippe
(Quick-Step Alpha Vinyl) je staknil defekt na zadnjem kolesu. Le kako bo ujel peloton, ki drvi 55 km/h!?

16:04
Povprečna hitrost na dirki je 46 km/h! Pripravlja se šprinterski obračun, le še sedem ujetnikov je treba ujeti, ki so še pol minute spredaj. Se bo Thomas De Gendt (Lotto Soudal) predal? 

15:59
Ubežniki se niso predali niti po edinem klancu, še vedno imajo 45 sekund prednosti pred glavnino. Alpecinovci so najbolj dejavni na lovu za ubežniki. Tim Merlier je bil včeraj tretji, danes hoče zmago.

15:55
Julius van den Berg
(EF Education-EasyPost) ni osvojil edinega gorskega cilja, prehitel ga je Thomas De Gendt (Lotto Soudal), vseeno bo Julius tudi jutri v pikčastem. Povprečna hitrost na današnji etapi je že 46 km/h!

15:50
Ubežniki so tik pod klancem, 57 sekund za njimi peloton. 60 km do cilja.

15:45
Današnji edini klanec Rijzendeweg je hišni klanec nosilca pikčaste majice Juliusa van den Berga in Mathieuja van der Poela. Na nizozemskem državnem prvenstvu je Julius postal državni prvak v kategoriji U23, Mathieu pa med elitneži.  Približno 15 km severno je mesto Kapellan v Belgiji, ki je rojstni kraj Van der Poela. Torej razlog več, da je Julius danes v begu ... 

15:40

15:34
Glavnina je vse bližje ubežnikom: Jose Herrada (Cofidis), Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Ander Okamika (Burgos-BH), Pau Miquel (Kern Pharma) in Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi). Še 1:10 jih loči, 70 km pred ciljem. 

15:30
Še slabih 20 km do prvega in edinega klanca na današnji etapi. Pikčasto majico najboljšega hribolazca danes nosi Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), ki je tudi med sedmimi ubežniki. Vse kaže, da jo bo nosil tudi jutri.

15:25
Primožev pasijon, pred katerim so imeli Rogliča številni kolesarski komentatorji in navijači na tujem za brezčuten zmagovalni stroj, je osvojil srca doma in po svetu. Kaj jih ne bi, ko pa v tej zgodbi venomer dobijo sanjski zasuk. Padcu junaka sledi kolesarski vnebohod, Roglič je en dan na tleh, okrvavljen, pobit, malodane naslednji dan dviguje roke na ciljni črti največjih dirk. Za kaj takšnega so potrebni nečloveški bolečinski prag, jekleni živci in fanatična osredotočenost na doseganje ciljev.

image_alt
Primožev pasijon

15:20
Edini današnji klanec na dirki, če mu sploh tako lahko rečemo, je 400 metrov dolg Rijzendeweg, sodi v 4. kategorijo, povprečen naklon je 3,7-odstoten.

15:15
Na čelu glavnine se izmenjujejo ekipe Bora-Hansgrohe, Trek-Segafredo in Alpecin-Deceuninck. V prvih dveh urah dirke je bila povprečna hitrost 45 km/h!

But many more fast men will try to get in the mix today in Breda : Kaden Groves, Pascal Ackermann, Dan McLay, Itamar Einhorn, Bryan Coquard, Jake Stewart…

15:10
Eden od večjih favoritov za stopničke v Madridu Michael Woods (Israel Premier Tech), je zaradi padca na 50 km dirke moral odstopiti. Škoda. Ta kolesar resnično nima sreče s padci. 

15:05
Štart 3. etape je bil v cerkvi!

15:00
Še 100 km do cilja, glavnina za ubežniki zaostaja 2 minuti. Ubežniki so: Jose Herrada (Cofidis), Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Ander Okamika (Burgos-BH), Pau Miquel (Kern Pharma) in Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi).

3. etapa je zadnja na nizozemskih cestah. FOTO: Graphic News/Delo
3. etapa je zadnja na nizozemskih cestah. FOTO: Graphic News/Delo

***

Nizozemci so se izkazali za odlične gostitelje španske pentlje. Njihovi kolesarji so v vodstvu, domačin Mike Teunissen (Jumbo-Visma) je rdečo majico prevzel od rojaka in sotekmovalca Roberta Gesinka. Primož Roglič, veliki ljubljenec nizozemskih navdušencev nad kolesarstvom je na četrtem mestu.

image_alt
Šprinterski ognjemet Bennettu, Roglič zdrsnil na 4. mesto

Danes je na vrsti tretja ravninska etapa, doga 193 kilometrov, ki se bo začela in končala v Bredi. Breda je mesto z močno srednjeveško tradicijo in dih jemajočim, dobro ohranjenim zgodovinskim središčem s številnimi vijugastimi kanali, ki tečejo po celotni Nizozemski. Znamenitost mesta je Velika cerkev Breda, arhitekturno impresivna zgradba z več kot 600-letno zgodovino. Cerkev je zelo dragocena tudi z zgodovinskega vidika, saj so v njeni notranjosti grobnice nekaterih najzgodnejših prednikov nizozemske kraljeve družine.

Breda je kolesarje zadnjič gostila leta 2015, ko je Andre Greipel zmagal na 2. etapi Eneco Toura, drugi je bil Jacop Guarnieri in tretji legendarni Tom Boonen. 

Trasa je ravninska, v zadnjem delu pa kolesarje čaka najprej klanec 4. kategorije in potem še leteči cilj. Ciljni zaključek bo najbrž podoben včerajšnjem, ko smo videli pravi ognjemet specialistov za šprint velike skupine, cele glavnine. Danes je dan tudi za ubežnike, baroudeurji bodo zagotovo napadali že od štartne črte naprej, vse dokler se ne oblikuje manjša skupinica, ki bo najbrž ujeta pravočasno, da slučajno šprinterji ne bi ostali praznih rok. 

Rogličeva Jumbo Visma tudi danes brani rdečo majico. Napovedano je idealno vreme za dirkanje, tudi veter bo skoparil s svojo močjo. Jan Polanc s svojim moštvom meri zelo visoko, zato bo danes zanj še en težek delovni dan pomočnika.

 

Komentarji: