Pedersen spet najhitrejši, Roglič jezen na Wrighta

Zelena majica ima pravega lastnika. Mads Pedersen je bil najhitrejši na 19. etapi dirke po Španiji, Jan Polanc ostaja na 12. mestu.
Fotografija: Jan Polanc je še vedno na dobrem 12. mestu. FOTO: Team UAE 
Odpri galerijo
Jan Polanc je še vedno na dobrem 12. mestu. FOTO: Team UAE 

Današnja etapa na dirki po Španiji v Talevari de la Reini je bila dolga 138 kilometrov. Krožna etapa, v kateri so kolesarji morali obakrat čez Puerto dei Pielago, klanec 2. kategorije. Iz mesta San Roman de los Montes je bil vzpon dolg 19 kilometrov s povprečnim naklonom 4,1 odstotka. 

Etapo so najprej zaznamovali trije ubežniki, ki so jih ujeli 47 kilometrov pred ciljem. Potem je sledil še zadnji vzpon čez Puerto dei Pielago. Na klancu ni bilo niti enega napada, Remco Evenepoel je tako še dan bližje zmagoslavju v Madridu.

Šprinterski obračun je dobil Mads Pedersen in tako je že tretjič na letošnji Vuelti slavil zmago. Vrstni skupni seštevek se ni spremenil, Remco je še vedno vodilni, Enric Mas je drugi, mladi Jauan Ayuso je na tretjem mestu, Jan Polanc ostaja 12. mestu.

Jutri je na vrsti prava gorska etapa, ki ima kar 3977 višinskih metrov. 

Prvih 5 na 19. etapi:

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo)
2. Fred Wright (Bahrain Victorious)
3. Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck)
4. Ben Turner (Ineos Grenadiers)
5. Mike Teunissen (Jumbo Visma

***

Spremljali smo v živo

17:29
Mads Pedersen
spet najhitrejši!

17:27
Zadnji kilometer ...

17:26
Še 4 km ... nihče še ni napadel.

17:25

17:20
Šprinterske ekipe se že prerivajo na čelo glavnine. Mads Pedersen? Še 10 km.

17:15

17:10
Na jutrišnji 20. etapi je kar 3977 višincev! Po treh tednih dirkanja ...

17:05
Še 20 km do cilja, glavnina je strnjena, ubežnikov ni. 

16:59

16:55
Rdeča majica je na varnem, v zavetrju svojih pomočnikov. Vse kaže, da bomo videli šprinterski obračun. Nihče ni na begu, 27 km do cilja. Vsi varčujejo moči za jutrišnjo etapo.

16:50
Če bi pred Rogličevo in Pogačarjevo dobo bil kak Slovenec na 12. mestu dirke po Španiji? 

16:45
Zanimiva izjava Rogliča glede padca v 16. etapi: » Nesprejemljivo je, zakaj je prišlo do nesreče in zakaj sem padel.  Niso vsi dobro videli. Nesreče ni povzročila slaba cesta ali pomanjkanje varnosti, ampak vedenje kolesarja. Nimam oči na hrbtu. V nasprotnem primeru bi se izognil daleč naokoli. Wright je prišel od zadaj in mi zbil krmilo iz rok, preden sem se zavedel ...« 

16:40
Najnovejše od Rogliča:

16:35
Samo še 1 km do vrha klanca ... 42 km do cilja.

16:30
Brez napadov na rdečo majico na drugem klancu.

16:25
Glede na jutrišnjo etapo, ki je spet tista prava gorska, gre pričakovat, da bo glavnina izpustila predse ubežnike in bodo favoriti današnji dan izkoristili za pripravo na zadnjo, odločilno etapo letošnje dirke po Španiji. Jan Polanc je še vedno na 12. mestu, do deseterice mu manjka točno 7 minut. Nadomesti jih lahko samo med ubežniki. še 4 km do vrha klanca.

16:20
Kolesarji so že na zadnjem klancu. Ubežniki so ujeti ... 50 km do cilja.

16:15
Ne gre iz glave trenutno dejstvo na Vuelti; 19-letni kolesar je trenutno tretji v skupnem seštevku cele dirke. In ta kolesar nosi izposojeno belo majico, najboljšega mladega kolesarja na dirki!? Kako je to mogoče? V boju za belo majico so kolesarji, ki še niso stari 25 let. In Remco jih šteje le 22. In ker Remco nosi rdečo majico, ki je prednostna, je belo majico posodil drugouvrščenemu v tem boju ... Ayusu! Nikoli v zgodovini kolesarstva oziroma tritedenskih dirk ni prišlo do takega primera. Sočustvujemo z Ayusom ...

16:10
Jan Polanc
(UAE) je še vedno v glavnini ob rdeči majici. Trenutno je na 12 mestu v skupnem seštevku. 

16:05
Kolesarji malicajo tik pred letečim ciljem. Mad Pedersen je v zeleni majici in je že pripravljen za šprint na letečem cilju. Potem sledi vzpon, neskončen klanec, danes drugič na Puerto dei Pielago. 

16:00
Trije ubežniki: Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Brandon McNulty (UAE Team Emirates) in Ander Okamika (Burgos-BH) imajo 1:35 prednosti pred glavnino, 60 km pred ciljem. Prvi gorski cilj je že za koelsarji, sledi leteči cilj in potem takoj vzpon na drugi, zadnji klanec na današnji etapi Puerto dei Pielago, klanec 2. kategorije, je dolg kar 19 km. 

19. etapa, je šprinterska gorska. FOTO: Lavuelta.es 
19. etapa, je šprinterska gorska. FOTO: Lavuelta.es 

***

Dokaj nenavadna etapa je danes, 19. po vrsti na letošnji Vuelti, ki je na papirju označena kot hribovita, na cesti pa bo prava peklenska gorska gugalnica.

image_alt
Remco Evenepoel je zmagal in potrdil, kdo je letošnji kralj Vuelte

Še ena etapa pred katero morajo biti kolesarji ogreti, kot da bi vozili posamično vožnjo na čas, kronometer. Pravzaprav je ogrevanje. pred štartom na kolesarskih dirkah v zadnjem obdobju postala nuja. Temu so se včasih smejali, danes nič več, ker gre od štarta do cilja skoraj vedno na vso moč.

Današnja etapa v Talevari de la Reini je dolga 138 kilometrov. Krožna etapa, ki v obeh krogih vključuje Puerto dei Pielago, klanec 2. kategorije. Iz mesta San Roman de los Montes je vzpon dolg 19 kilometrov s povprečnim naklonom 4,1 odstotka. Torej, dvakrat čez isti klanec. Na koncu bodo premagali 2278 višinskih metrov. Vmes je še edini leteči cilj. Etapa, ki naj ne bi premešala vrstnega reda med favoriti za zmago v Madridu. Čeprav je vse bolj jasno, da je zmaga že oddana. Včeraj je Remco Evenepoel znova dokazal, da mu trenutno ne more nihče niti ogroziti rdeče majice. 

Glede na jutrišnjo etapo, ki je spet tista prava gorska, gre pričakovat, da bo glavnina izpustila predse ubežnike in bodo favoriti današnji dan izkoristili za pripravo na zadnjo, odločilno etapo letošnje dirke po Španiji. Jan Polanc je še vedno na 12. mestu, do deseterice mu manjka točno 7 minut. Nadomesti jih lahko samo med ubežniki.

Komentarji: