Tadej Pogačar prvi z rekordom

Na DP v vožnji na čas je zmagal pred Mohoričem in Tratnikom, pri ženskah prva Eugenia Bujak.
Fotografija: Tadej Pogačar je v vožnji na čas prekosil vse tekmece. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je v vožnji na čas prekosil vse tekmece. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Obetavni kolesar Tadej Pogačar je na državnem prvenstvu v vožnji na čas v sklopu Maratona Franja zmagal z novim rekordom proge – 44 kilometrov je prevozil v 49:34 minute. V troboju treh slovenskih kolesarjev iz svetovne serije je bil drugi Matej Mohorič, tretji pa lanski prvak Jan Tratnik. V ženski konkurenci je naslov ubranila Eugenia Bujak, članica BTC City Ljubljane.

Mednarodno dirko za točke Mednarodne kolesarske zveze – 22 kilometrov dolg kronometer – je dobila Švicarka Marlene Reusser, druga je bila lanska zmagovalka vožnje na čas Ljubljana-Domžale Olga Zabelinskaja iz Uzbekistana, sicer dobitnica treh olimpijskih kolajn. Na tretjem mestu je končala Italijanka Vittoria Bussi. Najboljša Slovenka je bila na 7. mestu Eugenia Bujak, Urška Pintar je zasedla 14., Urška Žigart  pa 15. mesto. Takšen je bil tudi vrstni red za DP.

Zvečer so se v boj s kilometri podali še moški. Od slovenskih kolesarjev v svetovni seriji so se na startu pojavili trije – Tratnik in Mohorič iz Bahrain-Meride ter Pogačar iz UAE Emirates. Drugi Slovenci v tem času okrevajo po dirki po Italiji ali pa se pripravljajo na nove preizkušnje.

Eugenia Bujak je bila najhitrejša Slovenka, v absolutni konkurenci je bila sedma. FOTO: Leon Vidic
Eugenia Bujak je bila najhitrejša Slovenka, v absolutni konkurenci je bila sedma. FOTO: Leon Vidic

 

Tratnik vodil po prvem obratu


Lani se je Tratnik kot prvi spustil pod mejo 50 minut (49:59), Pogačar pa je njegov mejnik danes krepko popravi, čeprav je na prvem obratu še imel dve sekundi zaostanka za Tratnikom.

»Dober čas sem dosegel, res je. Nekako sem pričakoval, da bomo vsi izboljšali svoje rezultate, ker je veter več ali manj pihal v hrbet. Upal sem na najboljše, zmage pa nisem pričakoval. Dal sem vse od sebe in sem vesel, da sem zmagal. Do Domžal v drugem krogu nisem pospeševal. Ko sem obrnil, sem šel na vse ali nič in zneslo mi je,« je povedal 20-letni Pogačar, ki bo že v nedeljo dirkal na veliki nagradi Lugana, zatem pa ga čaka domača dirka po Sloveniji. Iz avtomobila ga je tokrat spremljal selektor Andrej Hauptman.

Vožnja na čas za DP, moški (43 km): 1. Pogačar (UAE) 49:34, 2. Mohorič 0:29, 3. Tratnik (oba Bahrain Merida) 0:45.
Ženske (21,2 km): 1. Bujak 28:23, 2. Pintar 0:22, 3. Žigart (vse BTC City Ljubljana) 0:39.

Preberite še:

Komentarji: