Volk Alaphilippe prvi v volčjem brlogu, Roglič tretji

Grozljivka se je končala srečno za slovenske kolesarje in predvsem za Juliana Alaphilippa, ki je zmagal v etapi z zaključkom na Fosse aux Loups (volčji brlog).
Fotografija: Julian Alaphilippe član volčje tolpe Deceuninck-QuickStepa  je zmagovalec prve etape. FOTO: Christophe Petit Tesson Pool Via Reuters
Odpri galerijo
Julian Alaphilippe član volčje tolpe Deceuninck-QuickStepa  je zmagovalec prve etape. FOTO: Christophe Petit Tesson Pool Via Reuters

Spremljali smo v živo


17:13
Julian Alaphilippe
član volčje tolpe Deceuninck-QuickStepa  je zmagovalec prve etape.

17:12
Alaphilippe
gre solo proti rumeni majici. 

17:12
Roglič
je spredaj, Pogi malce zadaj. Alaphilippe se je izstrelil! Roglič ga lovi.

17:11
Še zadnji 3 km dolg klanec v cilj, v volčji brlog!

17:10
Favoriti so preživeli. Kako grozovit padec!

17:06
Hud padec! Katastrofalen! Ogromno kolesarjev je na cesti. Ne vemo kdo vse je padel! Roglič in Pogi nista ...

17:03
Zdaj gre na vso moč. Sledi spust! Še 10 km današnje etape.

17:00
Rogliča
in Pogačarja že dolgo nismo videli. Peloton se vzpenja na predzadnji klanec danešnje etape. Videti je, da vsi komaj čakajo cilj. Stres po hudem padcu je velik. Kolesarji Alpecin-Fenixa in Deceuninck-QuickStepa so še vedno v ospredju.
 
16:55
Glavnina je velika, hitrost se je zdaj nekoliko povečala. Sledi nekategoriziran vzpon in potem zaključek, še 15 km do cilja.

16:50
Še 20 km do cilja, vsi favoriti so v glavnini. Valverde je na tem klancu že zmagal!

16:45
Kolesarji Alpecin-Fenixa in Deceuninck-QuickStepa si najbolj želijo rumene majice. Celo glavnino so si podredili, tudi fante iz Ineosa in Jumba. 
16:40
Stresni kilometri so minili. Glavnina je velika in strnjena. Vsi so pripravljeni na zaključek.

16:35
Vsi štirje Slovenci so v glavnini. Ubežnik je ujet. Glavnina počasi nadaljuje proti cilju, ki je oddaljen še 25 km.

16:30
Pogi
lovi glavnino! Roglič je spredaj v glavnini.

16:25
Še vedno ne vemo kje je Roglič! (Deceuninck-QuickStep) je počakal vse, ki so padli. Mezgec je spredaj, ostalih Slovencev še nismo opazili. Ubežnik ima minuto prednosti. Še 33 km do cilja. Mohorič je tudi zraven.

16:20
Roglič
nadaljuje, Pogi tudi, sreča v nesreči. Tony Martin se je zaletel v tablo, ki jo je nerodno držal navijač ob cesti. Padlo je okoli 50 kolesarjev.

16:15
Ide Schelling
(Bora-Hansgrohe) ima še 50 km do cilja, njegova prednost je 1:52.

16:10
Lanski zmagovalec je stavniški favorit, vendar v Rogličevem taboru že dolgo snujejo zmagovito revanšo. 
Tadej Pogačar ali Primož Roglič? Zdi se, da je pred 108. Tourom, ki se bo danes začel v Brestu, to edino odprto vprašanje za slovenske navijače in tudi za stavnice. Te napovedujejo ponovitev lanske dirke po Franciji z 22-letnim Komendčanom na 1. in 31-letnim Kisovčanom na 2. mestu. Največja kolesarska preizkušnja na svetu pa vendarle ni tako enostavna, v 3400 kilometrih se lahko zgodi marsikaj. Tako v Rogličevem taboru kot pri vsemogočnem Ineosu pa že od lanskega septembra snujejo
image_alt
Štirideset točk, kako premagati Pogačarja

16:05
Vsi slovenski kolesarji se varno skrivajo v glavnini. Trenutno je pavza, čas za klic narave in okrepčilo. Kaže, da jih ubežnik ne skrbi. Ineos Grenadier moštvo je videti najbolj kompaktno in osredotočeno na dirko. 

16:00
Caleb Ewan
(Lotto Soudal) je na letečem cilju prehitel Petra Sagana (Bora-Hansgrohe)  Michaela Matthewsa (BikeExchange). Pred njimi je največ točk pobral ubežnik  Ide Schelling (Bora-Hansgrohe). Še 60 km do cilja, ubežnik ima 1:50 prednosti.

15:55
Ni bil prvi Slovenec na Tou­ru, ta čast je že leta 1936 pripadla Francu Abulnarju, je pa Primož Čerin tisti, ki je začel pisati sodobno slovensko zgodovino na veliki pentlji. Leta 1986 je postal prvi Slovenec, ki je prikolesaril do cilja v Parizu. Petintrideset let pozneje je še vedno zavezan kolesarstvu, v katerem je svoje bogato znanje delil s številnimi nasledniki, tudi s Primožem Rogličem.

15:50
Franck Bonnamour
(B&B Hotels, KTM), Cristian Rodriguez (Team TotalEnergies), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty), Anthony Perez (Cofidis), Connor Swift (Arkéa-Samsic) je peloton pravkar ujel, Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) pa je kar 2:44 sam pred glavnino!

15:45
Petr Vakoč (Alpecin-Fenix) in Tim Declercq (Deceuninck-QuickStep) sta danes izjemna. Zdaj so se jima pridružili še ostali kolesarji Deceuninck-QuickStepa. Lov na ubežnike je odprt! Še 70 km do cilja.

15:40
»S Pogačarjem sva si ogledala pet ključnih etap letošnje dirke. Sama sva šla, nihče naju ni motil, opravila sva želeno in se potem odpravila na skupne višinske priprave v Sestriere,« je pred odhodom na start v Brest povedal Andrej Hauptman, ki bo tudi na letošnji dirki eden izmed športnih direktorjev ekipe UAE.

15:35
Roglič ne bo osamljen Slovenec med jumbovci na letošnjem Touru, pomagal mu bo tudi Sepp Kuss, Američan z globokimi slovenskimi koreninami.
image_alt
Primož Roglič s pomočjo Slovenca do zmage na Touru

15:30
Ide Schelling (Bora-Hansgrohe)
 solira! Prednost pred četverico ubežnikov je 1:26, pred pelotonom pa 2:44.

15:25
Petr Vakoč (Alpecin-Fenix) in Tim Declercq (Deceuninck-QuickStep) glavnino vlečeta že 70 km! Za njima pa ves Ineos.

15:20
Prednost petih ubežnikov je še 2:40. Do cilja je 80 km. Bežijo: Franck Bonnamour (B&B Hotels, KTM), Cristian Rodriguez (Team TotalEnergies), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty), Anthony Perez (Cofidis), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Connor Swift (Arkéa-Samsic). 

15:15

15:10
Jumbo Visme danes še nismo videli na čelu glavnine. Spredaj so vseskozi kolesarji Deceuninck Quick Stepa in Alpecin-Fenixa, za njimi pa Ineos, potem UAE.

15:05
Matej Mohorič
 se je na državnem prvenstvu v Kopru veselil drugega naslova slovenskega prvaka, ki si ga je prikolesaril v ekskluzivnem boju legionarjev iz svetovne serije. Najdlje je z njim v ospredju vztrajal Jan Polanc, ki je četrtkovemu srebru iz vožnje na čas dodal še cestnega, za povsem gorenjski oder za zmagovalce je s 3. mestom poskrbel Luka Mezgec.
image_alt
V majici prvaka na Tour Mohorič

15:00

14:55
Zadnjih 100 km! Manj kot dve minuti prednosti imajo pred glavnino: Franck Bonnamour (B&B Hotels, KTM), Cristian Rodriguez (Team TotalEnergies), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty), Anthony Perez (Cofidis), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Connor Swift (Arkéa-Samsic). 

14:50
image_alt
Kolesa na Touru 2021: Izložba najboljše opreme tudi za smrtnike

14:45
Po drugo slovensko zmago sta se danes podala v Brestu, kot lahko prebrete v današnji posebni prilogi Dela in Slovenskih novic, blizu krajev, kjer so menda nekoč romali tudi legendarni kralj Artur in njegovi vitezi okrogle mize. Po svetu so iskali sveti gral. Roglič in Pogačar sta kolesarskega rumenega lani že prinesla v Slovenijo, naj tu ostane še leta. O tem, kateri naj ga nosi, naj se med seboj dogovorita tam, kjer morajo govoriti kolesarji – na cesti. Brez morebitnega zakulisnega vmešavanja razžaljenih (nekdanjih) velesil in ne nazadnje tudi brez neokusnih vložkov tistih doma, ki se imajo za kolesarske navijače, čeprav so lani prvič videli hudičev jezik.

14:40
Prednost ubežnikov je padla pod dve minuti. Še 110 km do cilja. Kar dosegata Roglič in Pogačar, je legendarno, nekaj, kar je resnično, čeprav se zdi, da si tega ne bi mogli izmisliti niti z najbolj bujno domišljijo ... 

14:35
Tour de France je dirka, ki je rodila največ kolesarskih legend, zgodb o trpljenju, veselju, zmagah, porazih, tovarištvu in kajpak tudi o velikih prevarah. Tour je življenje v malem, ki se vsako leto odvije v treh tednih, v katerih doživimo celotno paleto čustev in razpoloženj, od popolnega vzhičenja do bridkega razočaranja in ne nazadnje čistega dolgčasa, ko se karavana v zaspanem tempu prebija skozi poletne francoske ravnice. Tega v resnici ni več videti prav veliko, velika pentlja je za vse udeležence, njihove spremljevalce in podpornike preveč pomembna izložba, da na njej ne bi bili neprestano na preži za dosežkom, ki bi jim prinesel čast in slavo, morda tudi kolesarsko nesmrtnost, če bi v rumeni majici prikolesarili na Elizejske poljane.
image_alt
Legenda o Rogli in Pogiju

14:30
V Bretaniji je oblačno, 15 stopinj, dežja ni. V begu je pet kolesarjev: Franck Bonnamour (B&B Hotels, KTM), Cristian Rodriguez (Team TotalEnergies), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty), Anthony Perez (Cofidis), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Connor Swift (Arkéa-Samsic). Njihova prednost je 2:25, 115 km pred ciljem. Deceuninck Quick Step in Alpecin-Fenix narekujejo tempo glavnine, pomaga jim tudi ekipa Ineos Grenadiers.

14:25
Dvaintridesetletni slovenski sprinter Luka Mezgec bo na 108. Touru, ki se bo začel v soboto v Brestu, pomagal Avstralcu Michaelu Matthewsu, za katerega bo to že šesta francoska pentlja. Mezgec bo najstarejši član ekipe Team BikeExchange na letošnjem Touru, glavni cilji moštva pa so etapne zmage, so zapisali pri ekipi.

Prva imena ekipe za Tour so že zmagovalca etap na dirki po Franciji Matthews in Britanec Simon Yates ter Kolumbijec Esteban Chaves, medtem ko bo 25-letni Avstralec Lucas Hamilton kot edini debitant v ekipi nabiral izkušnje v skupni razvrstitvi.

Mezgec, ki je lani ob prvencu na Touru dvakrat končal na zmagovalnem odru, bo tudi letos lahko izkoristil priložnost, če se mu bo ponudila.

14:20
Slovenci smo nekoč nanj gledali kot na eno od tistih velikih športnih predstav, ki so rezervirane za velike nacije, po številčni, gospodarski, zgodovinski moči. Praviloma so tudi tu zmagovali nekdanji zavojevalci in osvajalci z Zahoda, vsi drugi so smeli igrati samo stranske vloge. Ali še to ne. Primož Čerin je bil leta 1986 prvi, ki se je med slovenskimi kolesarji opogumil za start v sodobni zgodovini. V letih in tudi desetletjih za njim so naši rojaki po­stajali nekoliko bolj vidni na francoskih cestah, a velike zmage so bile praviloma še vedno namenjene Špancem, Italijanom, Nemcem, Američanom, Britanci so prvo dočakali leta 2012 …
Jumbo Visme danes še nismo videli na čelu glavnine. Spredaj so vseskozi kolesarji Deceuninck Quick Stepa in Alpecin-Fenixa, za njimi pa Ineos, potem UAE. FOTO: Philippe Lopez/Afp
Jumbo Visme danes še nismo videli na čelu glavnine. Spredaj so vseskozi kolesarji Deceuninck Quick Stepa in Alpecin-Fenixa, za njimi pa Ineos, potem UAE. FOTO: Philippe Lopez/Afp

14:15
Svetovna kolesarska sedma sila izraža dvom tudi o moči njegove ekipe v primerjavi z Ineosom, ki ima v svojih vrstah tri zmagovalce tritedenskih dirk in v celoti zasedbo, ki vzbuja strah med tekmeci. Nenazadnje ima tudi Pogačar letos na papirju močnejšo podporo ekipe UAE kot lani. »Tudi mi imamo supermočno ekipo, pripravljeni smo. Imamo močne fante, ki jim zaupam. Hočem se izkazati v najboljši luči, s celotno ekipo. Dali bomo vse od sebe in videli, kaj nam bo to prineslo,« zasedbi Jumba Visme zaupa Roglič, ki je kajpak moral odgovarjati tudi na vprašanja o vožnji na čas. Ta je bila za njegovo zmago usodna lani, saj je Pogačar v 20. etapi v gorski preizkušnji na čas na La Planche des Belles Filles izničil njegovo prednost.

14:10
»Naš pristop k dirki je res nekoliko drugačen, vendar sem se v preteklosti že pripravljal na podoben način. Tako je bilo tudi leta 2019, ko sem po Giru nastopil šele na Vuelti in se je to dobro izšlo. Običajno končam višinske priprave in sem nared. Tudi lani smo imeli zaradi pandemije dolg dirkaški premor. Sem samozavesten, zdaj moramo le videti, kako nam bo šlo,« Rogliča ne skrbi, da zgodovinska statistika ni na njegovi strani. Od leta 1939 ni bilo zmagovalca Toura, ki pred startom dirke dva meseca ne bi tekmoval.

14:05
Že dolgo ni bila prva etapa tako zahtevna kot današnja. Danes bodo morali čez šest gorskih ciljev in enega letečega, premagati bodo morali 2800 višincev v skoraj dvestotih kilometrih. Nenavadno za prvo etapo. Jutri pa bo še težja.

14:00
V begu so: Franck Bonnamour (B&B Hotels, KTM), Cristian Rodriguez (Team TotalEnergies), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty), Anthony Perez (Cofidis), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Connor Swift (Arkéa-Samsic). Njihova prednost je 2:25, 137 km pred ciljem. Deceuninck Quick Step in Alpecin-Fenix narekujejo tempo glavnine.

13:55
Primož Roglič:
Pripravljeni smo za Tour! Slovenski kolesarski zvezdnik je prepričan, da bo imel na Touru dovolj močno ekipo za boj z Ineosom in ekipo UAE Tadeja Pogačarja.

UAE Team Emirates na letošnjem Touru:
1 Tadej Pogačar
2 Mikkel Bjerg
3 Rui Alberto Faria da Costa
4 Davide Formolo
5 Marc Hirschi
6 Vegard Stake Laengen
7 Rafał Majka
8 Brandon McNulty

Team Jumbo–Visma
11 Primož Roglič
12 Robert Gesink
13 Steven Kruijswijk
14 Sepp Kuss
15 Tony Martin
16 Mike Teunissen
17 Wout Van Aert
18 Jonas Vingegaard

13:50
Primož Roglič
: Ne bi se uvrstil, ne štejem se med kandidate za zmago, velike favorite. Nisem branilec lanske zmage, ne nazadnje pa že lep čas nisem dirkal.

13:45

13:40
Deset let mineva, odkar je smučarski skakalec iz Kisovca pri 21 letih dejal, dovolj je. Smuči je za vedno postavil v kot, njegove športne poti je bilo konec. Tako se je zgodba končala za prenekaterega nadobudnega športnika, ki je ugotovil, da ne bo uresničil sanj o zlatih kolajnah na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. A temu Kisovčanu je bilo ime Primož Roglič. Iz Rogliča, ki je vedno raje kot pred mikrofoni govoril na cesti (in predvsem je vedno dirkal samo za to, da bi zmagal), dvoboj s Tadejem Pogačarjem torej izvabi najboljše. Upati je, da bo podobno s slovenskimi navijači, ki bodo, če bo vse po sreči, v prihodnjih treh tednih živeli le v dilemi, ali bo šla zmaga v Kisovec ali na Klanec pri Komendi.

13:35
Prednost ubežnikov pada, zdaj je 2:50, Roglič ni videti tako nasmejan kot Pogačar. Nekaj ga skrbi, tudi v obraz je videti precej bledoličen, vseskozi si popravlja majico. Takega vidimo redko. Do cilja je še 150 km. Se kaj dogaja z Rogličem? 

13:31
Pogačar
se smeji. Rogliča še nismo videli, prav tako ne Mezgeca, Mohorič je v ospredju.

13:30
Današnja taktika je na asfaltu, Deceuninck Quick Step in Alpecin-Fenix hočeta rumeno majico. Videli bomo dvoboj med Alaphilippom in Van der Poelom, če bo slednji sploh lahko konkurenčen na zaključnem klancu. Prav zdaj se preobuva, kaže, da ima probleme s čevlji.

13:25

13:20
Letošnji Tour se je vrnil na svoj tradicionalni datum. Torej spet v vroči julij. Vročina pa ni najboljša prijateljica Tadeja Pogačarja, branilca rumene majice. Prva sobota v juliju je tradicionalno namenjena za start največjega kolesarskega spektakla na svetu in največje vsakoletne športne prireditve na svetu. Lani je dobila slovenski podpis: prvo in drugo mesto sta zasedla Slovenca in še en Slovenec je bil dvakrat drugi v etapah. Je to mogoče ponoviti? »S Pogačarjem sva si ogledala pet ključnih etap letošnje dirke. Sama sva šla, nihče naju ni motil, opravila sva želeno in se potem odpravila na skupne višinske priprave v Sestriere,« je pred odhodom na start v Brest povedal Andrej Hauptman, ki bo tudi na letošnji dirki eden izmed športnih direktorjev ekipe UAE.

13:15
Danny van Poppel
je na drugem gorskem cilju prehitel Anthonya Pereza. Alpecin-Fenix in Deceuninck-QuickStep sta na čelu glavnine.

13:12
Cote de Rosnen je 3 km dolg klanec, četrte kategorije. Ubežniki imajo že 3:40 prednosti, vendar ne verjamemo, da jim bo uspelo priti v cilj pred glavnino, Deceuninck Quick Step je prevzel čelo glavnine.

13:10
image_alt
Videli bomo najmočnejšega Rogliča doslej

13:06
Swift
se je priključil ubežnikom. Zdaj imamo šest ubežnikov, ki imajo tri minute prednosti 172 km pred ciljem.

13:03
Connor Swift
(Arkea-Samsic) je 13 sekund za ubežniki in minuto pred glavnino, sam se skuša priključiti ubežnikom. Kmalu se bo začel drugi današnji klanec.

13:00
Pet ubežnikov ima minuto prednosti: Franck Bonnamour (B&B Hotels p/b KTM), Cristian Rodriguez (Team TotalEnergies), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty), Anthony Perez (Cofidis) in Ide Schelling (Bora-Hansgrohe).

12:58
Kaže, da je Franck Bonnamour (B&B Hotels) poskrbel za pobeg petih kolesarjev. 

12:53
Napadi se vrstijo, trem je uspelo, kot kaže. 

12:48
Campenaerts
vztraja, pomaga mu Georg Zimmerman (Intermarché-Wanty), ampak glavnina ne popušča. Na cesti še ni ubežnika.

12:45
Victorju Campenaertsu (Qhubeka-NextHash) danes gori pod sedežem! Zmagal je na prvem gorskem cilju. Zdaj nadaljuje, poskuša zbežati glavnini.

12:42
Vsi nadaljujejo. Padec ni bil hud. Nobenega Slovenca ni bilo zraven. Napadi se vrstijo, vendar še nikmur ni uspelo zbežati. Prvi klanec se je začel.

12:38
Prvi padec na letošnjem Touru!

12:35
Victor Campenaerts (
Qhubeka-NextHash) je prvi napadalec letošnjega Toura!

12:32
Po 8,6 km kolesarje čaka že prvi klanec.

12:30
Zaprte vožnje je konec! Tour 2021 se je začel! Prva etapa od Bresta do Landerneaua je dolga 197,8 kilometrov. Ima štiri gorske cilje četrte kategorije in dva tretje, ter samo en leteči cilj.

12:25
Obeta se izjemno napet, negotov in deževen začetek Toura. V uvodnih etapah neizprosen boj za rumeno majico.
Na štartu Toura 2021. FOTO: LeTour.com
Na štartu Toura 2021. FOTO: LeTour.com

12:20

12:17
Iz zornega kota slovenskih zvezdnikov je tokrat bolj kot zmaga pomembno to, da oba brez padcev in občutnejših zaostankov prikolesarita v cilj. Toda obenem vemo, da predvsem Roglič rad piči že v prvi etapi …

12:15
Vsi nas strašijo, da bo današnja etapa Super Nervozna! Nehalo je deževati, še 11 km do štarta. Kolesarji so v zaprti vožnji, vsi favoriti so tik za sodniškim avtom. Danes ni ravnine!

12:10
Peloton je ob 12:10 štartal. Zaprte vožnje bo konec predvidoma ob 12:30! Prva etapa od Bresta do Landerneaua je dolga 197,8 kilometrov. Ima štiri gorske cilje četrte kategorije in dva tretje, ter samo en leteči cilj.

12:05
Kljub možnostim za številne kolesarje pred uvodnima etapama na papirju izstopajo trije favoriti, »sveta trojica« s klasičnih dirk v zadnjih dveh sezonah, največji nizozemski zvezdnik Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix), svetovni prvak Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) in Rogličeva belgijska lokomotiva Wout van Aert (Jumbo Visma).

12:00

11:57
»Prvi dnevi bodo kaotični, nihče ne more reči, da si lahko privošči zaostanek. Vsi bodo poskušali priti v cilj z najboljšimi. Boj za prvo rumeno majico bo neizprosen, že dolgo ni bil tako odprt. Zmaga lahko vsakdo, od šprinterja do Rogliča ali Pogačarja,« živčen začetek Toura napoveduje Primož Čerin, ki je leta 1986 kot prvi Slovenec po drugi svetovni vojni nastopil na dirki po Franciji.

11:55
Današnji favoriti?


11:50
Tour de France 2021 se bo začel v deževnem Brestu! Končno! Prva etapa od Bresta do Landerneaua je dolga 197,8 kilometrov. Ima štiri gorske cilje četrte kategorije in dva tretje, ter samo en leteči cilj.


***
Prva etapa od Bresta do Landerneaua je dolga 197,8 kilometrov. Ima štiri gorske cilje četrte kategorije in dva tretje, ter samo en leteči cilj.
image_alt
Štirideset točk, kako premagati Pogačarja

Cilj etape je na tri kilometre dolgem klancu, ki ima 5,7-odstoten povprečen naklon. Etapa, ki pravimo zahrbtno lahka, če ne bi bila dolga skoraj dvesto kilometrov in če ne bi bilo vreme tako slabo, kot se obeta danes. Torej, gre za težko etapo, s kar 2800 metrov višinske razlike.

Zadnji klanec Fosse aux Loups (volčji brlog) je v zadnjih metrih popolnoma raven, vendar se pred zaključno ravnino postavi pokonci tudi s 14-odstotnim odsekom. Vsi, ki načrtujejo dobro uvrstitev v skupnem seštevku, bodo morali biti zraven, vendar bo to težko, ker je taka etapa namenjena »puncheurjem«, kolesarjem specialistom za tako valovit teren posut s kratkimi in strmimi klanci, ki komaj čakajo na takle zaključek, kot jih čaka danes.
image_alt
Videli bomo najmočnejšega Rogliča doslej

Vsi naši štirje kolesarji: Tadej Pogačar, Primož Roglič, Matej Mohorič in Luka Mezgec, so odlični v takih zaključkih, zato se nam že danes obeta izjemno zanimiva dirka.

Komentarji: