Tadej Pogačar nepremagljiv na etapnih dirkah

Drugouvrščenemu pred današnjo zadnjo etapo Woutu van Aertu ni uspelo nadoknaditi minute in petnajstih sekund, Komendčan je zmagovalec dirke dveh morij.
Fotografija: Tadej Pogačar se hitro približuje najboljšemu na svetu. FOTO: Gian Mattia d'Alberto/Lapresse
Odpri galerijo
Tadej Pogačar se hitro približuje najboljšemu na svetu. FOTO: Gian Mattia d'Alberto/Lapresse

Dirka Tirreno–Adriatico je minila povsem v znamenju Tadeja Pogačarja, saj je od štirih majic danes na zmagovalnem odru oblekel kar tri. Zmagal je v skupnem seštevku, v konkurenci mladih kolesarjev do 25 let in v seštevku gorskih ciljev. Zmagal je v četrti etapi in bil drugi v peti, vseskozi je imel skupaj z moštvom UAE dirko pod popolnim nadzorom. Pogačar je letos nastopil na dveh etapnih dirkah in na obeh zmagal. Najprej februarja v Združenih Emiratih in zdaj v Italiji.

V zadnji, sedmi etapi je bil desetkilometrski kronometer v San Benedettu del Trontu, na jadranski obali (nasproti hrvaškega otoka Hvara). Deset kilometrov je dovolj, saj so na tej dirki največkrat zelo majhne razlike v skupnem seštevku. Letos je drugače, med vodečim Pogačarjem in desetim Simonom Yatesom lanskim zmagovalcem te dirke je kar sedem minut.
image_alt
Pogačarja do zmage loči le še kronometer

Za veliko presenečenje je poskrbel svetovni prvak v tej disciplini Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), saj mu ni uspelo upravičiti vloge glavnega favorita za današnjo zmago. Zasedel je šele tretje mesto. Lanski svetovni prvak je po sedmih zaporednih zmagah v kronometrih, končno premagan. Dobro sta se danes odrezala tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorius) s časom 11:39 je zasedel 14. mesto in Jan Polanc je zasedel 21. mesto (UAE) s časom 11:45. Potem je v cilj pridrvel Wout van Aert (Jumbo Visma), ki je postavi najboljši čas 11:06. Na progi je bil samo še Pogi, ki je moral poskrbeti, da ni zaostal za več kot minuto in petnajst sekund, kolikor je imel prednosti pred štartom zadnje etape. V cilju je dosegel čas 11:18 in zasedel četrto mesto, ki je zadostovalo, da je zmagal v skupnem seštevku dirke od Tirenskega do Jadranskega morja.
Drugo mesto v skupnem seštevku je tako zasedel Wout van Aert (Jumbo Visma) in tretje Mikel Landa (Bahrain Victorius).


Rezultati zadnje, sedme etape:

1. Wout van Aert (Jumbo Visma)
2. Stefan Kung( FDJ-Grupama)
3. Filippo Gana (Ineos Grenadiers)
4. Tadej Pogačar (UAE)

Komentarji: