Trentin prvak, osip favoritov, med Slovenci le Mohorič videl cilj (VIDEO)

Praznih rok sta ostala tudi olimpijski zmagovalec Greg van Avermaet in trikratni zaporedni svetovni prvak Peter Sagan.
Fotografija: Matteo Trentin je zelo čustveno proslavil zmago. FOTO: John Walton/AP
Odpri galerijo
Matteo Trentin je zelo čustveno proslavil zmago. FOTO: John Walton/AP

Glasgow – Slovensko kolesarstvo ni ponovilo podviga s prejšnjega evropskega prvenstva, ko je na cestni dirki Luka Mezgec zasedel peto mesto. Tokrat je bil eden iz slovenske peterice, ki ni videla cilja 230,4 kilometra dolge proge v Glasgowu, ob njem so predčasno kapitulirali tudi Marko Kump, Borut Božič, Rok Korošec in kot zadnji, po padcu 70 kilometrov pred ciljem, še Luka Pibernik. Tako je do uvrstitve – 16. mesta – prikolesaril le Matej Mohorič, ki je bil del zasledovalne skupine, ki pa je zamudila lov za ubežniki.


Prav je, da se potrudiš


»Dirka je bila zares izjemno zahtevna, vreme pa je traso še otežilo. Od začetka smo držali skupaj in se trudili ohraniti čim bolj položaj. V drugem delu sem kmalu ostal sam in poskusil slediti napadom. Dvakrat je šlo, tretjič žal ne. Takšno je kolesarstvo, včasih je potrebno nekaj sreče. Malo mi je žal za zamujeno priložnost, noge so bile v redu, z veseljem pričakujem prihodnje preizkušnje. Za trenutek sem celo pomislil, da bi odnehal, a sem se odločil končati dirko. Nositi dres reprezentance ali ekipe vendarle ni enako. Prav je, da se potrudiš, čeprav 16. mesto ne pomeni veliko,« je za STA strnil vtise Mohorič.


Pravi festival zračnic


Mezgec, ki mu je ob prvem defektu najizkušenejši v reprezentanci Božič odstopil svoj obroč, da je lahko čim prej nadaljeval, je odstop na dirki s številnimi padci in okvarami koles komentiral: »Ravno, ko se je začelo dogajati, sem moral zaradi tretjega defekta odstopiti. Če se ti to pripeti v tej fazi, je konec in ni možnosti, da bi se vrnil. Toliko defektov že dolgo nisem videl, pravi praznik zračnic je bil. Sicer je celotna ekipa danes zelo dobro dirkala, vsaj dokler sem še bil v igri. Z Matejem sva bila spredaj, ko se je začelo trgati.«


Trentin do uspeha kariere


Praznih rok so ostali tudi favoriti, med njimi olimpijski zmagovalec, Belgijec Greg van Avermaet, in trikratni zaporedni svetovni prvak, Slovak Peter Sagan. V ciljnem šprintu je Italijan Davide Cimolai dobro pripravil teren rojaku Matteu Trentinu, ki je odbil napad mladih ciklokrosistov, Nizozemca Mathieuja van der Poela in Belgijca Wouta van Aerta, in se tako deset dni po praznovanju 29. rojstnega dneva veselil uspeha kariere. Pred tem je nanizal že etapne zmage na vseh treh glavnih večtedenskih dirkah, Touru, Giru in Vuelti.


Cimolai ključ do zmage


»Ko je nastala prava ubežna skupina, sem govoril s Cimolaijem, ki je napadel in dokazal svojo moč. Videl sem, kako je Maurits Lammertink trčil v ograjo, vendar sem se mu ognil, njegov padec nam je nekoliko olajšal posel. Pred ciljnim šprintom sem se z Davidejem dogovoril, da me je vodil do zaključka. Opravil je odlično delo, kot tudi celotna italijanska ekipa. Dobro smo dirkali kot moštvo, rad bi se zahvalil vsem, ki so me podpirali in mi pomagali skozi težave in poškodbe. Neverjetno je zmagati po vsem, kar se mi je dogajalo,« je ganjeno komentiral Trentin.


IZIDI


1. Matteo Trentin (Ita) 5;50:02
2. Mathieu van der Poel (Niz)
3. Wout van Aert (Bel)
4. Jesus Herrada (Špa)
5. Davide Cimolai (Ita) – vsi v času zmagovalca
6. Xandro Meurisse (Bel) + 0:07
7. Michael Albasini (Švi)
8. Pierre-Luc Perichon (Fra) – oba isti čas
9. Nico Denz (Nem) 0:25
10. Maurits Lammertink (Niz) 2:15
16. Matej Mohorič (Slo) 2:22
 

Komentarji: