V kaotičnem zaključku Mezgecu zmanjkalo malo sreče

Prvo etapo dirke po Sloveniji je zaznamoval padec ob koncu, ki je iz igre izločil favorite, zmagal je Simone Consonni.
Fotografija: Luka Mezgec je pred šprintom naredil napako, zato ni bil kos Simoneju Consonniju. 
Odpri galerijo
Luka Mezgec je pred šprintom naredil napako, zato ni bil kos Simoneju Consonniju. 

Slovenska pentlja je letos privabila celo paleto izvrstnih šprinterjev, a so favoriti zaradi padca v zaključku prve etape ostali brez možnosti za etapno zmago. Zmedo v glavnini je najbolje izkoristil Italijan Simone Consonni, slovensko čast je s četrtim mestom rešil Luka Mezgec.

Prva etapa letošnje dirke po Sloveniji je do zadnjega kilometra potekala po notah največjih ekip iz svetovne serije. Pobeg je takoj na začetku uspel peterici, v kateri sta bila tudi Nik Čemažar in Jon Božič, Ljubljano Gusto Xaurum je zastopal Ben Hill. Izmed ubežnikov je prav Hill iztržil največ, dobil je dva šprinta na letečih ciljih in edini gorski cilj, zato bo danes nosil modro majico najboljšega hribolazca.

Ubežniki nikoli niso imeli več kot štiri minute prednosti in ko so jih še pred prvim prečkanjem ciljne črte v Murski Soboti ujeli, se je začel taktični boj šprinterskih ekip. Marcel Kittel, Caleb Ewan, Dylan Groenewegen in Mark Cavendish so bili zelo motivirani, njihove ekipe so v lovu na peterico opravile največ dela, tik pred vstopom v zadnji kilometer pa se je zapletlo.

Vlak Mitchelton Scotta je Caleba Ewana držal v ospredju, nato se je Avstralec zapletel z Dylanom Groenewegnom in pristal je na tleh. Z njim je padlo še nekaj odličnih šprinterjev, tudi pristanek aduta Adrie Dušana Rajovića na trtico je bil zelo boleč, v glavnini pa je zavladala zmeda.

»Zadnji krog je bil zelo zahteven z veliko hitrimi ovinki, imeli smo srečo, da je bilo vsaj suho, po drugi strani pa je bila hitrost v glavnini še toliko višja. Ekipe so se pred zadnjim kilometrom nagnetle z vseh strani, malo preveč smo ostali v ozadju, nato se je takoj za menoj zgodil padec in nisem vedel, kaj se je zgodilo,« je opisal Luka Mezgec, glavni Ewanov pomočnik. Slovenski državni prvak ni vedel, da je prav Avstralec pristal na tleh: »Kar naenkrat Ewana ni bilo več za mano, z Rogerjem Klugejem sva se spogledala, ko sva 800 metrov pred ciljem ostala sama, čakala sva ga do zadnjih 500 metrov, nato pa sem v glavi preklopil in se sam spustil v šprint.«
 

Consonni srečen, Mezgec pa ne


Luka Mezgec med analizo prve etape.
Luka Mezgec med analizo prve etape.


Mezgec je iz zadnjega desnega ovinka 200 metrov pred ciljem prišel na levi strani, po desni je Matej Mohorič v odličen položaj pripeljal Niccola Bonifazia, vmes sta se nagnetla še Matteo Pelucchi in Simone Consonni, boj mož na moža pa je pripadel Consonniju, ki je ekipi UAE Emirates privozil nepričakovano zmago in prvo zeleno majico vodilnega na dirki: »Ko se je zgodil padec, sem bil ob Groenewegnu, komaj sem se izognil temu, da bi tudi sam zadel tla. Nato je bilo v skupini veliko zmede, pritisnil sem na pedala in na srečo se je izšlo na najboljši možen način. Nisem pričakoval te zmage, zato zame šteje dvojno.«
Italijanu se je v šprintu nasmehnila srečo, popoln dan za naše zahodne sosede sta dopolnila Matteo Pelucchi in Niccolo Bonifazio, Mezgec pa je ostal na nehvaležnem četrtem mestu.

»Zadnjih metrov si pred etapo nisem pogledal, saj bi moral že pred tem zaključiti svojo nalogo, naredil sem napako in prišel na veter takoj za zadnjim zavojem. Glede na kolesarje pred mano bi bila lahko dosegljiva tudi zmaga, če bi še 50 metrov ostal za Bonifaziem, predvsem pa sem razočaran, ker nam ni uspelo sestaviti pravega šprinterskega vlaka za Ewana, to je bil pred dirko naš glavni cilj,« tudi po najboljši slovenski uvrstitvi dneva ni bil zadovoljen Mezgec.
 

Zmaga bi bila češnja na torti


Kittel, Cavendish in Groenewegen so v cilj prišli precej za njim, vsi po vrsti razočarani nad razpletom šprinta v Murski Soboti. Že danes vse čaka še ena priložnost za zmago in potrditev forme pred Tourom, Mezgec pa si predvsem želi, da bi o zmagi odločal šprint, ne padci. »Na dirki je ogromno ekip s šprinterji in če je v zaključku toliko težkih ovinkov, se zgodi, kar se je zgodilo danes. Zaključka druge etape si še nisem pogledal, upam, da bomo nadzorovali potek etape in se nato pomerili v pravem šprintu. V Slovenijo je prišla skoraj cela ekipa za Tour, zato si res želimo dobre ekipne akcije v zaključku in šprint za Caleba, potem niti ni tako pomembno, kakšen bi bil razplet, saj imamo višje cilje v juliju. Zmaga bi bila češnja na torti,« je Mezgec potegnil črto pod prvo dejanje letošnje dirke. Danes se bo karavana podala na 152,7 kilometra dolgo pot od Maribora do Rogaške Slatine.

Komentarji: