V majici prvaka na Tour Mohorič

Član Bahraina Victoriousa na slovenskem prvenstvu dobil cestno preizkušnjo.
Fotografija: Matej Mohorič je drugič slovenski prvak. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Matej Mohorič je drugič slovenski prvak. FOTO: Voranc Vogel

Matej Mohorič se je na državnem prvenstvu v Kopru veselil drugega naslova slovenskega prvaka, ki si ga je prikolesaril v ekskluzivnem boju legionarjev iz svetovne serije. Najdlje je z njim v ospredju vztrajal Jan Polanc, ki je četrtkovemu srebru iz vožnje na čas dodal še cestnega, za povsem gorenjski oder za zmagovalce je s 3. mestom poskrbel Luka Mezgec.

Številni slovenski ljubitelji kolesarstva so se pridušali, da obalna trasa ob Bonifike do Markovca in nazaj skozi Žusterno (za 172 km so jo kolesarji prevozili desetkrat) ni dovolj zahtevna. Vendar se je potrdilo staro pravilo, da je dirka tako težka, kot jo naredijo kolesarji. In naši asi iz svetovne serije so se podvizali. Kmalu po štartu so napadli Tadej Pogačar, Polanc (oba UAE), Mohorič, Jan Tratnik in Domen Novak (vsi Bahrain Victorious), ki se jim je priključil tudi Kristijan Koren, nekdanji član bahrajnske ekipe, ki se je ta mesec vrnil v karavano po dveletni odsotnosti zaradi dopinške kazni.

Gorenjski oder za zmagovalce, Jan Polanc (levo), Matej Mohorič (v sredini) in Luka Mezgec. FOTO: Voranc Vogel
Gorenjski oder za zmagovalce, Jan Polanc (levo), Matej Mohorič (v sredini) in Luka Mezgec. FOTO: Voranc Vogel


Do naslednjega preloma je prišlo v osmem krogu, ko sta se odpeljala Mohorič in Polanc. Med seboj sta obračunala na zadnjem vzponu na Markovec, najprej je skočil Polanc, vendar je odločil Mohoričev nasprotni napad. Z njim je 26-letni kolesar iz Podblice pri Kranju ponovil naslov prvaka iz leta 2018 v Mirni Peči, v majici prvaka pa ga bomo prvič videli čez nekaj dni na predstavitvi ekip na Touru. Premagal je 29-letnega Polanca iz Britofa, v ozadju je šprint za 3. mesto proti Tratniku in Pogačarju dobil 32-letni Kranjčan Mezgec (BikeExchange). Slednji se je v igro za kolajne vrnil, ko so zasledovalci zaradi taktiziranja ujeli Pogačarja, Tratnika in Korena. Ko je šlo spet zares, je prvih pet mest zasedla peterica iz ekip najvišjega razreda.


Mezgec bo vrnil uslugo na Touru


»Merili smo na zmago. Malce smo se praskali po glavi, ker zaradi odprte trase nismo vedeli, kaj bi. Na koncu sva se s Polancem udarila na moč. Imel sem je pikico več, ravno dovolj za zmago. Ponosen sem, da bom to majico nosil na Touru in predstavljal našo državo,« je povedal Mohorič, za katerega je bila to 12. zmaga med profesionalci in prva po 9. avgustu 2019, ko je nazadnje dvignil roke v cilju 7. etape dirke po Poljski.



Odtlej je imel veliko smole, tako predlansko kot lansko sezono je zaradi padcev končal predčasno. Takšno usodo mu je napovedoval tudi grozljivi padec v 9. etapi letošnjega Gira, a jo je po čudežu odnesel brez posledic. Zdaj je državni prvak na poti na Tour, na katerem presenetljivo ne bo Polanca. Z dvema drugima mestoma na DP je potrdil, da je dobro pripravljen, vendar so vodilni v ekipi UAE, kot kaže, ocenili, da ne dovolj dobro, da bi Pogačarju pomagal pri branjenju lanske zmage na dirki po Franciji.

Tadej Pogačar pravi, da je pripravljen na dirko po Franciji, na kateri bo branil lansko zmago. FOTO: Voranc Vogel
Tadej Pogačar pravi, da je pripravljen na dirko po Franciji, na kateri bo branil lansko zmago. FOTO: Voranc Vogel


Šampion Toura na dvojčku državnih prvenstev, ki ga je izpustil Primož Roglič, ni bil posebej uspešen. V vožnji na čas, ki jo je dobil Tratnik, je osvojil 3. mesto, na cestni dirki je boj za zmago prepustil Polancu, v šprint za 3. mesto pa se ni vpletel. Je pa akcijo zanj pripravil Mezgecu. »Zamudil sem pobeg v prvem krogu, nisem se najbolje počutil, ker sem ravno prišel z višinskih priprav. Ko sem zaostal, sem v lovu za ubežniki več pričakoval od slovenskih kontinentalnih ekip, a se je izkazalo, da je to povsem drug razred. Do 3. mesta sem prišel tudi s Pogačarjevo pomočjo, morda mu vrnem uslugo na Touru,« je Mezgec slovenske ljubitelje kolesarstva v mislih preselil v Brest, kjer se bo v soboto začelo tisto, kar čakamo že mesece. Pogačar pravi, da je po DP nared za veliki izziv: »V tem tednu je bilo nekaj vzponov in padcev, a sem se vsaj privadil na vročino. Menim, da sem pripravljen.«

Preberite še:

Komentarji: