Za slovo od ekipnega kronometra dober vtis dvakrat deseterica

V Innsbrucku so kolesarke BTC City Ljubljana končale na sedmem mestu, Jan Tratnik s Poljaki pa dve mesti nižje. To sta bila zadnja ekipna kronometra na svetovnih prvenstvih.
Fotografija: Jan Tratnik je bil najmočnejši mož poljske zasedbe, ki je končala na devetem mestu. Foto Reuters
Odpri galerijo
Jan Tratnik je bil najmočnejši mož poljske zasedbe, ki je končala na devetem mestu. Foto Reuters

Innsbruck – Za uvod v 85. svetovno prvenstvo so se še sedmič v ekipni vožnji pomerile najboljše moške in ženske ekipe v vožnji na čas. Za BTC City Ljubljana je bila dirka v Innsbrucku eden glavnih ciljev sezone, po sedmem mestu so bili v ljubljanskem taboru zelo zadovoljni. Popoldne je na vrsto prišel še Jan Tratnik, ki je na zadnji dirki s CCC Sprandi Polkowice spet blestel.

Ko so maja iz Mednarodne kolesarske zveze sporočili, da bo ekipni kronometer v Innsbrucku zadnjič del programa svetovnega prvenstva, je bil marsikdo presenečen nad odločitvijo vodilnih mož. Pred sedmimi leti so disciplino z velikim pompom uvrstili v elitno družino kolesarstva, nato pa je zanimanje iz leta v leto upadalo in Tirolska je gostila labodji spev ene najbolj zahtevnih disciplin tega športa. Gorazd Penko, gonilna sila ljubljanske zasedbe, je ekipni kronometer vsako leto uvrstil na vrh seznam želja za prihajajočo sezono, meril je na uvrstitev med 8. in 10. mestom, a so ga njegove varovanke tokrat navdušile in prehitele »vse, ki so jih realno lahko premagale«, kot se je izrazil vodja slovenske odprave Martin Hvastija.
 

Odlikuje jih zlata sredina


»Spoštovanje dekletom, ki dajejo vse od sebe, čeprav ne tekmujejo za svojo državo. Vesel sem, da nam uspevajo takšni rezultati, čeprav smo imeli letos ogromno smole s poškodbami. Če bi bila z nami še Aljona Pavljukina, bi bilo precej drugače, ona je ob Eugenii Bujak naša najboljša kronometristka. Naša odlika je, da nobena od kolesark ni res vrhunska v vožnji na čas, a tudi navzdol nobena ne odstopa, zato smo v povprečju zelo dobri. Ta proga nam ni bila pisana na kožo, a smo vseeno premagali vse ekipe, ki sodijo v srednji tekmovalni razred, kar je vrhunsko,« je Penko ocenil vožnjo svojih varovank, ki so za svetovnimi prvakinjami iz Canyon Srama zaostale za dobre tri minute.

Kolesarke ekipe BTC City Ljubljana so s sedmim mestom v vožnji na čas presegle pričakovanja. Foto Reuters
Kolesarke ekipe BTC City Ljubljana so s sedmim mestom v vožnji na čas presegle pričakovanja. Foto Reuters


Kako zahtevnih je bilo 54 kilometrov na tirolskih cestah, je najbolje opisala Polona Batagelj: »Imele smo zelo visoko povprečno hitrost, skoraj 50 kilometrov na uro. Na cesti smo se zelo dobro ujele in vsaka je opravila svoj del naloge. Bolelo je vseh 54 kilometrov in ko imaš enkrat kri v ustih, potem veš, da daješ svoj maksimum.«
 

Premagujejo tudi svetovne prvake


Na moškem ekipnem kronometru je bila pozornost usmerjena v Jana Tratnika, ki je z ekipo CCC Sprandi Polkowice skušal izboljšati lansko 8. mesto iz Bergna. Tokrat so Poljaki končali mesto nižje, a ostali v prvi deseterici, tudi večkratni svetovni prvak Tony Martin je s Katjušo gledal v hrbet oranžni zasedbi. Svetovni prvaki so postali kolesarji QuickStepa, ki so letos nanizali že izjemnih 69 zmag!

»Lani smo videli, da smo lahko zelo hitri, letos smo želeli biti še boljši. Začeli smo nekoliko počasneje in potem stopnjevali ritem, na klancu smo ga 'pohodili', upali smo, da nas bo do vrha prišlo pet, a ni šlo. V cilju smo bili vsi izmučeni, dali smo največ, kar smo bili danes sposobni,« je prve vtise po 62,4 km dolgem kronometru strnil Tratnik. To je bila njegova zadnja dirka v oranžnem dresu, seli se k Bahrain Meridi: »Malo mi je težko, ker so me v ekipi zares vzeli za svojega in mi ponudili priložnost takrat, ko drugi niso verjeli vame. Hvala jim za vse, razhajamo se kot prijatelji in verjamem, da se bodo naše poti še kdaj srečale.«



Danes bosta na vrsti kronometer mladink z Vito Movrin in Niko Jančič, največ pa v slovenskem taboru pričakujejo od vožnje na čas mlajših članov, kjer bosta dirkala Izidor Penko in Jaka Primožič. »Penko se je letos povsem osredotočil na kronometer in zaenkrat mu to zelo dobro uspeva, bil je bronasti na sredozemskih igrah in srebrn na EP, a bo tokrat konkurenca vendarle precej večja. Ob Avstralcih in Američanih bo na štartu tudi nekaj kolesarjev, ki že dirkajo med profesionalci, zato bo že uvrstitev v prvo deseterico vrhunska,« pravi selektor Hvastija, ki v Innsbrucku vodi zelo perspektivno ekipo mlajših članov.

Preberite še:

Komentarji: