Zlato kolo Primožu Rogliču

Slovenskemu kolesarskemu zvezdniku prestižna nagrada, ki jo podeljuje francoska revija Vélo Magazine.
Fotografija: Primož Roglič je letos slavil 12 zmag, zasluženo je prejel tudi zlato kolo. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je letos slavil 12 zmag, zasluženo je prejel tudi zlato kolo. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP

Izjemno slovensko kolesarsko leto se končuje s še eno prestižno nagrado. Zlato kolo najboljšega kolesarja na svetu, ki ga vsako leto podeljuje revija Vélo Magazine, je prejel Primož Roglič.

Roko na srce, že pred podelitvijo je bilo bolj ali manj jasno, da bo ta nagrada letos končala v Sloveniji. Edino odprto vprašanje se je zdelo, ali jo bo med 15 nominiranci prejel Tadej Pogačar, prvi slovenski zmagovalec Toura, ali Primož Roglič, ki je v Franciji končal na drugem mestu ter drugič zapored slavil zmago na Vuelti in svojo izjemno raznovrstnost pokazal še z zmago na dirki Liège–Bastogne–Liège, najstarejšem enodnevnem spomeniku na tekmovalnem koledarju.

Poleg tega je Roglič že drugič zapored sezono končal na prvem mestu jakostne lestvice Svetovne kolesarske zveze (UCI), na kateri je Pogačar na drugem mestu. Kljub temu je Rogla kot prvi Slovenec prvič prejel zlato kolo, lani mu ga je speljal Julian Alaphilippe, ki se je moral letos kljub naslovu svetovnega prvaka zadovoljiti z nagrado za najboljšega francoskega kolesarja leta.»Ogledal sem si seznam dosedanjih zmagovalcev in videl, da gre za pomembno nagrado. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem, ki so glasovali zame. Kolikor vem, gre za komisijo novinarjev z vsega sveta, zato se me ta nagrade še posebej dotakne,« je Roglič povedal za francoski časnik L'Equipe, ki tako kot Vélo Magazine sodi pod agencijo ASO, ki prireja tudi Tour de France, Vuelto in vrsto drugih velikih kolesarskih dirk.»Primož Roglič si z naskokom zasluži to zmago. Lani sem imel izjemno sezono, da sem lahko prejel to nagrado. Logično je, da je tokrat zmagal on,« se je na razplet odzval Alaphilippe.Zlato kolo (celotne rezultate letošnjega glasovanja bodo objavili v decembrski številki Vélo Magazina) sicer podeljujejo od leta 1992, prvi zmagovalec je bil Miguel Indurain. Največkrat, petkrat, je to nagrado osvojil Lance Armstrong, ki pa so mu zaradi dopinga vse nagrade odvzeli. Uradno je največkrat, štirikrat, zlato kolo prejel Alberto Contador.


 

Preberite še:

Komentarji: