Brescia tretji v nizu popravnih izpitov

Cedevita Olimpija v 8. kolu evropskega pokala po revanšo za poraz v Italiji.
Fotografija: V Brescii so Awadu Abass in soigralci dosegli preveč lahkih košev.
FOTO: Eurocup
Odpri galerijo
V Brescii so Awadu Abass in soigralci dosegli preveč lahkih košev. FOTO: Eurocup

Ljubljana – Pod težo petih porazov v uvodnih kolih evropskega pokala se je za košarkarje Cedevite Olimpije »drugi polčas« v skupini C spremenil v hojo po vrvi tik pod oblaki, med katero si ne smejo več privoščiti napačnega koraka. Z zmagama nad Darušafako in Unicsom Kazanom so se nekoliko približali varnim tlem, a zaradi dveh zmag zaostanka za 4. mestom so še vedno daleč od uvrstitve v drugi krog. V drevišnjem dvoboju z Brescio in v preostalih dveh kolih jih bo v igri ohranilo le nadaljevanje niza uspehov.

Bržčas bodo morali Ljubljančani končati uvodni del evropskega pokala z izkupičkom 5:5, da bi lahko računali na preboj v top 16. Pet zmag na širši mednarodni sceni so skupaj dosegli v zadnjih dveh sezonah v 28 tekmah Fibine lige prvakov, pet zaporednih uspehov pa nazadnje v evropskem pokalu 2013/14, ko po vrsti prekosili Paris Levallois, Varese, Asvel, Valencio in Ulm. Tokrat bodo morali paziti tudi na razliko v koših in za začetek poskusiti Brescio ugnati z več kot sedmimi točkami prednosti, saj so v Italiji klonili z 71:78 (Miller-McIntyre 21, Blažič 18, Hopkins 10, Boatright 9; Lansdowne 16, Abass 15, Cain in Sacchetti po 10), do gostovanja pri Nanterru (na prvi tekmi 87:93) in domačega spopada z Joventutom (81:101) se lahko okoliščine spremenijo.

V tem trenutku je najpomembnejše, da pri Cedeviti Olimpiji verjamejo, da jim lahko uspe podvig. »Morda bo čudno zvenelo, toda začetek s petimi porazi je po svoje sijajen motiv, saj zdaj toliko bolj želimo nadomestiti zamujeno. Z računicami, kako se bodo odrezali naši tekmeci, se nam ni treba ukvarjati. Če bomo vsak dvoboj odigrali pošteno in s srcem, lahko dobimo vse tri,« ocenjuje trener Slaven Rimac, ki z zadovoljstvom spremlja napredek moštva. Kako mu ga je uspelo prepričati, da zna in mora igrati tudi v obrambi?
 

Z obrambo do uspehov


»V prvih tednih sezone zaradi zgoščenega sporeda gostovanj nismo imeli dovolj treninga, brez katerega je nemogoče prenesti na igrišče navodila trenerjev. Na našo srečo smo pravi čas dočakali nekaj zaporednih domačih tekem in dovolj priložnosti za vadbo. Forma se zato dviga, tekmovalni naboj pa želimo ohraniti z zmago nad Brescio. Najpomembnejše je bilo, da so se fantje prepričali, da lahko dobro delujejo kot moštvo in da jim bo kakovostna obramba prinesla veliko košev iz nasprotnih napadov in tranzicijskih akcij. To bi morala biti tudi pot do uspehov na naslednjih tekmah,« zagotavlja Olimpijin strateg.

Nekateri košarkarji, ki so zadržano začeli sezono, igrajo vse bolje, denimo Mikael Hopkins in Filip Krušlin, počasi prihaja k sebi tudi Maik Zirbes. Marko Simonović, ki je bil sprva med najučinkovitejšimi, pa je zašel v manjšo strelsko krizo. »Za Marka je nihanje razumljivo, saj je začel sezono dva meseca pred vsemi zaradi nastopa v srbski reprezentanci na SP. Pomembno je, da imamo druge košarkarje, ki so ga nadomestili. Strinjam, se, zdaj imamo dovolj mož, da lahko vsakič nekdo stopi v ospredje,« meni Slaven Rimac.

Pari 8. kola v skupini C, danes: Cedevita Olimpija – Brescia (18.30); sreda: Unics Kazan – Nanterre (17.30), Darušafaka – Joventut (18.15); vrstni red: Unics Kazan 5:2, Darušafaka, Joventut in Brescia po 4:3, Nanterre in Cedevita Olimpija po 2:5.

Preberite še:

Komentarji: