Brez Dragića in Dončiča je vse drugače, a se trudijo

Edo Murić pričakuje različno tekmo s španskimki košarkarji kot v Burgosu, Jaka Blažič meni, da ni bilo časa za spremembe.
Fotografija: Edo Murić (levo) in Jaka Blažič (desno) optimistično pričakujeta revanšo z bronastimi z lanskega EP.
Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Edo Murić (levo) in Jaka Blažič (desno) optimistično pričakujeta revanšo z bronastimi z lanskega EP. Foto Tomi Lombar

Ljubljana – Nikoli več ne bo, kot je bilo, zaskrbljeno ugotavljajo navijači, odkar je slovenska košarkarska reprezentanca dokončno ostala brez Gorana Dragića, zaradi velike negotovosti glede prihodnosti Luke Dončića po odhodu v ligo NBA in še večjim nad načrti Anthonyja Randolpha. Toda kaj naj potem rečejo Španci in Črnogorci, ki bodo v Stožicah gostovali jutri in v nedeljo?

Medtem ko bo imel selektor Rado Trifunović po zmagah nad Belorusijo doma in v Podgorici ter porazih v Burgosu in Minsku v tretjem ciklu kvalifikacij za SP 2019 na voljo devet zlatih junakov z lanskega EP, bodo Španci prišli v Ljubljano z le enim članom bronaste zasedbe iz Istanbula – z Denverjevim krilom Juanom Hernangomezom. A hkrati ne smemo pozabiti, da je Slovenija v polfinalu eurobasketa ugnala vse največje iberske ase z 20 točkami razlike, dva meseca pozneje pa klonila s 84:92 proti selekciji iste države brez enega samega aduta iz evrolige in lige NBA. V nasprotju z drugo etapo na poti proti Kitajski so med 16 kandidati selektorja Sergia Scariola poleg Hernangomeza nova imena zgolj še Alberto Diaz (Unicaja), Santi Yusta (Real) in Alberto Abalde (Valencia), torej izraziti »nezvezdniki« svojih klubov.

Če imajo Španci vendarle lepo popotnico zaradi štirih zmag v dosedanjih štirih kolih kvalifikacij, so v toliko težjem položaju Črnogorci. Doslej so zmagali le v Belorusiji, kljub obljubam pa niso dočakali napovedanih okrepitev. Poleg Nikole Vučevića (Orlando), Bojana Dubljevića (Valencia), Marka Todorovića (Himki) in Dina Radončića (Real), ki so izpustili že uvodna cikla, bodo manjkali poškodovani Petar Popović, Aleksa Ilić in Zoran Nikolić iz Budućnosti, zaradi zdravstvenih težav pa Nikola Ivanović (Budućnost), Nemanja Vranješ (Mornar) in nekdanji Olimpijin branilec Nikola Pavlićević (Sutjeska) vadijo z zmanjšano obremenitvijo. V takšnih okoliščinah se bodo težko oddolžili Sloveniji za poraz s 63:75.
 

Stožice trd oreh za goste


Slovenija bo jutri poleg Alekseja Nikolića pridobila Eda Murića, ki novembra ni dobil soglasja svojega takratnega kluba Anadoluja Efesa, zaradi taktičnih razlogov pa ni igral niti v polfinalu EP. Zdaj je pripravljen za ogorčeno bitko, v kateri bo Slovenija poskusila oplemeniti rezultatsko bero pred drugim krogom kvalifikacij. »Španska zasedba se od novembra ni veliko spremenila, pričakujem pa povsem drugačno tekmo. Igramo doma in v polnih Stožicah se lahko vsako gostujoče moštvo znajde v velikih težavah. Upam, da bomo upravičili vlogo favorita in razveselili naše privržence, da bodo tudi v nedeljo prišli v velikem številu, čeprav Črna gora po imenu ni tako privlačna tekmica,« je dejal Murić, ki se je v minulih mesecih otepal zdravstvenih tegob pri poljski Zieloni Gori, na katero ga še naprej veže pogodba. Zato si bo po zadnjih reprezentančnih obveznostih v uvodnem krogu kvalifikacij privoščil mesec dni oddiha in si napolnil baterije. Še prej pa bo iztisnil iz sebe zadnje atome energije.

»Poznamo dve Španiji. Zvezdniška reprezentanca z bratoma Gasol na čelu igra veliko po globini. Ta, ki prihaja v Slovenijo, pa goji zelo dinamično košarko, hitri so tudi centri, kot je Fran Vázquez. Takšnim ekipam zadošča pet minut, da zasukajo potek tekme, zato gostom nikakor ne smemo dovoliti, da vzpostavijo ritem, ki jim ustreza,« opozarja Edo Murić

Poseben »dodatek« bi lahko bil tudi Jaka Blažič, ki je v Burgosu dosegel le pet točk ob metu za dve 1:3, za tri 1:6 in štirih izgubljenih žogah. Kot dosedanji član Andorre – pravi, da je prihodnost nejasna, saj prave ponudbe še ni dobil – Špance dobro pozna, zato napoveduje: »Tekma bo podobna, saj med moštvoma ni skrivnosti, v obeh taborih pa niti nismo imeli veliko časa za spreminjanje sistema igre. Predvsem moramo biti bolj zbrani kot v Burgosu. Po velikem spodrsljaju v Belorusiji sta pred nami najpomembnejši tekmi v prvem krogu kvalifikacij. Sistem je takšen, da bomo naprej ponesli vse zmage in poraze, zato čutimo posebno odgovornost, da zapolnimo vrzeli in popravimo svoj izkupiček na 4:2, nato pa si v tekmah z najboljšo trojico iz skupine B zagotovimo vozovnico za Kitajsko. Brez Gorana in Luke, ki sta na neverjetni individualni kakovostni ravni, je vse drugače. Ko poskušamo ponoviti njune akcije, smo neredko neuspešni, a se trudimo.«

Komentarji: