Slovenski košarkarji gredo na olimpijske igre!

Slovenska reprezentanca je v Kaunasu na tekmi odločitve ugnala domačo Litvo in se prvič doslej uvrstila na olimpijske igre.
Fotografija: Slovenci rajajo v Kaunasu. FOTO: Ints Kalnins/Reuters
Odpri galerijo
Slovenci rajajo v Kaunasu. FOTO: Ints Kalnins/Reuters

Končni izid je bil 96:85 za Slovenijio, najučinkovitejši igralec tekme pa je bil Luka Dončić. Dosegel je 31 točk, 13 podaj in 11 skokov. Vlatko Čančar je dodal 18 točk, Jaka Blažič 16 in Mike Tobey 13.

Luka Dončić je dosegel 31 točk, 13 podaj in 11 skokov. FOTO: Ints Kalnins/Reuters
Luka Dončić je dosegel 31 točk, 13 podaj in 11 skokov. FOTO: Ints Kalnins/Reuters


Slovenija je po prvi četrtini vodila za štiri točke (28:24), lahko bi tudi za več, če bi soigralci bolje unovčili Dončićeve asistence, rezultat ob polčasu pa je bil 52:52. Slovenci so blesteli v napadu, predvsem zaradi odlične igre Luke Dončića, ki je že do polčasa dosegel 21 točk in pet asistenc. V tretji četrtini je Slovenija spet pobegnila in pred zadnjo četrtino vodila z 80:69.

FOTO: Ints Kalnins/Reuters
FOTO: Ints Kalnins/Reuters


V zadnjem delu pa proti motivirani domači vrsti in 11.000 navijačem ni bilo lahke naloge, toda slovenska reprezentanca je zdržala, ohranila prednost in zarisala novi mejnik v našem športu: po rokometu in hokeju na ledu imamo še eno moštvo, ki se je uvrstilo na olimpijske igre!

Luka Dončić je spet blestel. FOTO: Ints Kalnins/Reuters
Luka Dončić je spet blestel. FOTO: Ints Kalnins/Reuters


Slovenija bo na Japonskem igrala v skupini C skupaj s Španijo, Argentino in Japonsko. Prva tekma jo čaka 26. julija proti Argentini, 29. julija se bo pomerila z domačini, 1. avgusta pa z aktualnimi svetovnimi prvaki.

FOTO: Ints Kalnins/Reuters
FOTO: Ints Kalnins/Reuters
Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: »Ponosen sem, da sem trener tej skupini fantov, ki je še enkrat več pokazala, kako se je treba boriti za državni grb. V polni dvorani litovskih navijačev so fantje prikazali izjemno ekipno predstavo in se zasluženo uvrstili na olimpijske igre. Igrali so srčno, borbeno, izpolnili so vse naloge, ki smo si jih zastavili, predvsem pa se je vsak posameznik podredil cilju ekipe. To je tudi zame osebno, tako kot za celotno slovensko državo, šport in košarko veličasten dogodek, saj bomo nastopili na največjem športnem dogodku na svetu.«

Luka Dončić, MVP turnirja v Kaunasu: »Vsak otrok v Sloveniji sanja, da bi igral v ligi NBA, da bi zastopal svojo državo na olimpijskih igrah ali da bi vsaj enkrat oblekel dres z državnim grbom. Meni je vse to uspelo že pri dvaindvajsetih letih in res sem brez besed. Vsi smo si želeli na olimpijske igre, zato smo dali vse od sebe. Vzdušje v reprezentanci je izjemno. Ne samo na parketu, tudi izven njega dihamo kot eden in vse to se je pokazalo na igrišču. Naziv MVP mi ničesar ne pomeni, ključno je, da smo se uvrstili v Tokio in da lahko tam začnemo novo poglavje.«
 

Sprehod do finala


Slovenija z Luko Dončićem na čelu se je sprehodila do finala. V uvodnem krogu je premagala Angolo s 50 točkami razlike, nato Poljsko s 35 in v polfinalu Venezuelo z 98:70. Litva je bila za uvod boljša od Venezuele s 76:65, nato je ugnala Južno Korejo za  29 točk in v polfinalu Poljsko 88:69.

Osrednji vlogi pri Litvi imata zvezdnika iz lige NBA, Jonas Valenčiunas iz Memphis Grizzlies, ki ima na prvih treh tekmah povprečje 16,7 točk in 10,7 skokov, ter Domantas Sabonis iz Indiane Pacers s povprečjem 12,7 točk in 8,7 skokov.

Slovenija se tretjič poteguje za nastop na olimpijskih igrah. Za las je zgrešila uvrstitev leta 1992 v Barcelono, precej več pa ji je zmanjkalo 2004 v Atenah. Na drugi strani je Litva redna udeleženka olimpijskih iger. Ima že tri bronaste kolajne iz Barcelone 1992, Atlante 1996 in Sydneyja 2000. Od 1992 ni manjkala na nobenih igrah, najslabšo uvrstitev pa je zabeležila v Londonu 2012, ko je bila osma.

Tekma v Kaunasu se je začela ob 18.30, televizijski prenos je na Kanalu A, približno 500 izbrancev iz Slovenija pa si bo tekmo ogledalo v dvorani, kjer je prostor za približno 10.000 gledalcev.

FOTO: Ints Kalnins/Reuters
FOTO: Ints Kalnins/Reuters

Preberite še:

Komentarji: