Doma so se morali bolj potruditi kot v Tivoliju

Košarkarji Sixta Primorske so tudi v zaostali tekmi 2. kola lige Nova KBM za prvaka prekosili Petrol Olimpijo in ostali neporaženi.
Fotografija: moto GP Amerika
Odpri galerijo
moto GP Amerika

Potem ko so si košarkarji Sixta Primorske v minulih mesecih večkrat pošteno privoščili Petrol Olimpijo, so marsikomu sumljivo zvenele opozorilne besede njihovega trenerja Jurice Golemca, da jih v zaostali tekmi 2. kola lige Nova KBM za prvaka čaka zelo težko delo. Vendar se ni zmotil. Ljubljančani so zaigrali precej boljše kot v četrtkovem derbiju v Tivoliju, v katerem so zaostajali tudi z 21 točkami razlike, Koprčani malo slabše, in gledalci v dvorani Bonifika so videli zanimiv dvoboj, v katerem je domače moštvo doseglo že 50. zmago v sezoni.

V pičlih treh dneh je nemogoče izumiti toplo vodo, toda Olimpijini košarkarji so se tekme lotili precej bolj odločno kot marsikaterega dotedanjega nastopa. Očitno je zaleglo opozorilo njihovega stratega Jureta Zdovca, da se s Sixtom Primorsko ne želi srečati vse do finala DP (če se bodo vanj seveda uvrstili), za kar bi bilo seveda najbolje, če bi si v rednem delu prvenstva priigrali vsaj vlogo drugega nosilca končnice. Hkrati pa jim ne bi prav nič škodilo, če bi se po nizu porazov proti Koprčanov prepričali, da ti niso nepremagljivi ali z drugega planeta.

Zato so si pred začetkom pljunili v roke, s koši Marvina Jonesa, Domna Lorbka in Jana Špana dobili uvodno četrtino in v 12. minuti vodili že s 30:19, saj so za nekaj časa ustavili sprva razigranega centra gostiteljev Marjan Čakaruna, medtem ko krilni center Marko Jagodić Kuridža ni zmogel niti ene točke do glavnega premora. Toda Sixt Primorska je hitro odgovorila pod vodstvom Lancea Harrisa, Žana Marka Šiška in vnovič prebujenega Čakaruna. Z nizom 10:2 se je povsem približala tekmecem, v 16. minuti izenačila na 34:34 in dobila prvi polčas, čeprav so se njeni košarkarji le štirikrat odločili za met za tri točke (in trikrat zadeli), izgubljali skok z 10:17 in ostali brez ene same odbite žoge pod Olimpijinim obročem.
 

Na koncu – Čakarun


V primerjavi s prejšnjimi dvoboji je bilo sila izenačeno tudi nadaljevanje dvoboja. Petrol Olimpija je resda zadnjič vodila v 23. minuti z 48:46, a se je z vsemi močmi oklepala gostiteljev vse do zadnjih sekund. Sixt Primorska je dobila tretjo četrtino z 18:14 in v 32 minuti vodila s 66:57, a najvišja prednost na tekmi ji ni prinesla mirnega nadaljevanja. Gostje so namreč tokrat imeli celo več učinkovitih mož, ki so se poltretjo minuto pred koncem približali na pičlo točko (68:67). Tedaj je na sceno stopil Čakarun in z dvema zaporednima košema za 72:67 ublažil nemir na tribunah, Jones pa je 49 sekund pred iztekom igralnega časa le ublažil poraz z dvema prostima metoma, saj Ljubljančani v preostanku časa niso zmogli niti točke.

»Čestitke fantom za dobro igre. Žal mi je, da naše predstave nismo unovčili z zmago. Še naprej si privoščimo preveč napak. Nisem nezadovoljen, a sem živčen, ker smo vnovič izgubili, sam pa nerad izgubljam. Toda dobro smo se odzvali po porazu na četrtkovi tekmi v Ljubljani. V sredo nas čaka nova težka tekma v Domžalah, obračun s Heliosom pa enostavno moramo dobiti,« je po tekmi poudaril Jure Zdovc.

Trener Koprčanov Jurica Golemac je dodal: »Za nami je zelo težka tekma, na kateri sta se obe ekipi veliko zanašali na telesno moč. Dvoboja nismo začeli najbolje, saj nismo bili dovolj osredotočeni. Prvo četrtino smo odigrali katastrofalno v obrambi, a se nato postopoma dvigovali. Še enkrat smo pokazali, da naša ekipa premore značaj. V drugem polčasu smo po zaslugi boljše obrambe prevesili tehtnico na našo stran in zasluženo zmagali.«



 

Komentarji: