Dončić in Tobey sta gledala, Blažič in Prepelič zadevala

Slovenska košarkarska reprezentanca je v prvem pripravljalnem nastopu pred olimpijskimi kvalifikacijami prekosila Hrvaško.
Fotografija: Slovenski košarkarji so uspešno začeli pot proti kvalifikacijam za OI. FOTO: Matija Djanješić/Cropix
Odpri galerijo
Slovenski košarkarji so uspešno začeli pot proti kvalifikacijam za OI. FOTO: Matija Djanješić/Cropix

V pripravljalnem dvoboju močno oslabljenih zasedb je bila slovenska košarkarska reprezentanca vsaj za razred boljša od Hrvaške in zmagala s 94:80 (76:58, 46:40, 20:21). Pot proti olimpijskim kvalifikacijam v Kaunasu in, upajmo, tudi proti OI v Tokiu, je začela v obetavnem slogu, ima pa še veliko razlogov za dodatni optimizem. Moštvo vse bolj dobiva želeno kadrovsko podobo, na Reki pa je imelo nekaj asov na klopi in v rokavu. Tekmo je z zanimanjem spremljal Luka Dončić, ob sebi pa je imel zanimivo družbo.

Če je imel Dončić pred štirimi leti pomembno vlogo, ko se je njegov takratni madridski soborec Anthony Randolph pridružil slovenski izbrani vrsti na zlatem evropskem prvenstvu, je bil tokrat za naturalizirano okrepitev »zadolžen« Klemen Prepelič. Potem ko je padlo v vodo dogovarjanje z njegovim pristnim prijateljem Alenom Omićem, ki z Bourgom šele pričakuje začetek končnice francoske lige, je centrsko vrzel zapolnil Mike Tobey, Prepeličev 213 cm visoki 26-letni soigralec pri Valencii.

Dvoboj na Reki si je z zanimanjem ogledal tudi Luka Dončić. FOTO: Matija Djanješić/Cropix
Dvoboj na Reki si je z zanimanjem ogledal tudi Luka Dončić. FOTO: Matija Djanješić/Cropix


Američan, leta 2013 član zmagovalne selekcije ZDA na svetovnem prvenstvu U-19, je po skrajšanem postopku dobil slovensko državljanstvo in bo v reprezentančnem dresu poskušal igrati na ravni svojih klubskih predstav. V minuli sezoni je v evroligi nastopal s povprečjem 9,6 točke in 5 skokov, v španski ligi z 9,8 točke in 4,3 skoka.
 

Odločitev v tretji četrtini


Proti Hrvaški, ki je prav tako pogrešala vrsto zvezdnikov, med drugimi tri iz lige NBA, je imela Slovenija težave le v prvem polčasu. Po zaostanku z 32:38 so za zasuk poskrbeli Prepelič (do polčasa 10 točk), Jaka Blažič (9) in Miha Lapornik z dvema trojkama, odločilno prednost pa si je priigrala v tretji četrtini, ki jo je v hitrem ritmu Zorana Dragića in Luke Rupnika dobila s 30:18 ter vstopila v zadnjih minut dvoboja z 18 točkami prednosti.

Pred simboličnim številom povabljenih gledalcev v dvorani Zameta sta moštvi prikazali dinamično igro, vendar zaradi številnih izgubljenih žog in zgrešenih »zicerjev« nista mogli prikriti, da sta se šele začeli uigravati. Slovenski košarkarji so tako zbrali manj asistenc kot tekmeci (18:20) in prepričljivo izgubili skok z 32:43, a so bili dovolj natančni; izkoristili so 49 odstotkov metov iz igre (Blažič za dve 3:6, za tri 4:8). Marsikaj pa se bo seveda izboljšalo, ko bodo zaigrali Dončić, Tobey, Vlatko Čančar, Aleksej Nikolić in Gregor Hrovat ter z vsakim dnevom skupne vadbe.

Slovenija in Hrvaška se bosta vnovič pomerili že v petek ob 20. uri v Stožicah.

Strelci za Slovenijo na Reki: Rupnik 13 (4:4), Blažič 20 (2:5), Glas, Murić 10, Dimec 7 (1:3) – prva peterka; Rebec 5, Prepelič 14 (5:6), Kosi 3 (1:2), Lapornik 8, Mahkovic, Dragić 11, Čebašek 3; Hrvaška: Ukić 8, Brežnjak 7, Šamanić 9 (1:4), Šakić 11 (3:45), Bilan 11 (5:8) – prva peterka; Perković, Katić 2, Hezonja 10 (5:6), Marčinković 7 (3:4), Rogić 9 (2:2), Babić 3, Jordano 3.

Preberite še:

Komentarji: