Dončićevi navijači po svetu bodo združili moči

 V torek se je začel javni izbor članov začetnih peterk 68. tekme All-Star NBA, seznam bodo dopolnili trenerji.
Fotografija: Luka Dončić ima hudo konkurenco v zahodni konferenci lige NBA. FOTO: AP
Odpri galerijo
Luka Dončić ima hudo konkurenco v zahodni konferenci lige NBA. FOTO: AP

Nastop na tekmah All-Star NBA je bil za slovenske košarkarje dolgo časa nekaj nedosegljivega, kar se dogaja zgolj nekomu drugemu. Led je lani prebil Goran Dragić v svoji deseti profesionalni sezoni, ko je že mislil, da je zanj odpeljal zadnji vlak. Letos pa se je Luki Dončiću začela ponujati priložnost že po 31 odigranih tekmah pod ameriškimi obroči.

Že 68. tekmo vseh zvezd bo 17. februarja gostil Charlotte, v ZDA pa so v torek odprli glasovanje za izbor članov začetnih peterk spektakla, ki bodo do 21. januarja dobili največjo podporo v spletnih in elektronskih platformah: 50 odstotkov teže bodo imeli glasovi navijačev po vsem svetu, ki bodo lahko izbrali po dva branilca in tri visoke košarkarje iz obeh konferenc, po 25 odstotkov pa bodo prispevali aktivni zvezdniki lige NBA in mediji. Črto bodo potegnili 31. januarja, ko bodo trenerji vseh 30 moštev v elitni ligi določili preostalih 14 igralcev (po sedem z vzhoda in zahoda), s čimer pa naloge še zdaleč ne bo konec. Lani so namreč prekinili tradicijo dvobojev med selekcijama konferenc NBA, nadomestila pa jo je tekma med moštvoma, ki sta ju iz izbranih 24 mož sestavila košarkarja z največjim številom glasov. Lani sta si LeBron James in Stephen Curry najprej izmenično razdelila člane začetnih peterk in nato še rezerviste, za Dragića pa se je vse skupaj še nekoliko zavleklo. Vabilo za Jamesovo dvanajsterico je dobil šele po odpovedi poškodovanih DeMarcusa Cousinsa, Johna Walla in Kevina Lova.
 

Z dežja pod kap?


Luka Dončić je po selitvi prek Atlantika prijetno presenetil tudi največje zagovornike njegovih košarkarskih veščin. Po dobri tretjini rednega dela prvenstva je dosegel 588 točk, torej več kot dvakrat toliko kot Dragić v njegovi celotni krstni sezoni 2008/09, ko je v Phoenixovem dresu zbral 246 točk. Toda sodobna konkurenca v zahodni konferenci, v katero sodijo Dallas Mavericks, je neverjetno ostra, v njej kar mrgoli fantastičnih košarkarjev na vseh igralnih položajih. Mladi Ljubljančan pri Teličkih vse pogosteje opravlja naloge organizatorja igre, toda prireditelji tekme All-Star so ga – bržkone zaradi njegovih 201 cm – uvrstili med visoke košarkarje. To ima lahko dobro plat, saj se je pri izboru ognil primerjavi s Stephenom Curryjem, Klayem Thompsonom (oba Golden State), Jamesom Hardnom (Houston), Russellom Westbrookom (Oklahoma), DeMarom DeRozanom (San Antonio), Damianom Lillardom (Portland) in drugimi zahodnimi branilci. Toda ponudba odličnih kril, krilnih centrov in centrov ni nič manjša, zato je videti, kot da je prešel z dežja pod kap. Favoriti za tri mesta v začetni peterki iz te konference so LeBron James (LA Lakers), Kevin Durant (Golden State) in Anthony Davis (New Orleans), sledijo pa jim Paul George (Oklahoma), Tobias Harris (LA Clippers), Dončićev soigralec Harrison Barnes, Nikola Jokić (Denver) ...

Če bo Dončić dobil zadostno podporo – bodisi laične bodisi strokovne javnosti –, bo postal drugi najmlajši udeleženec tekme All-Star doslej. Rekorder bo ostal Kobe Bryant, ki se je pred dvema desetletjema preizkusil med zvezdami pri 19 letih in 170 dneh. Upoštevati pa moramo, da trenerji v podobnih primerih niso ravno naklonjeni novincem; v slogu, naj se mlečnozobci najprej uveljavijo z moštvenimi dosežki. Najbolj zgovoren dokaz je podatek, da so v zadnjih 25 letih uvrstili na seznam rezervistov le dva zelenca iz elitne lige: leta 1998 Tima Duncana in leta 2011 Blaka Griffina. A tudi z glasovi javnosti pot za novince ni lahka. Z njimi sta se v istem času prebila med zvezde le Yao Ming leta 2003 (zaradi množične podpore rojakov) in Grant Hill leta 1995. Zato bi v Dončićevem primeru lahko priredili staro parolo: navijači iz Slovenije, Teksasa, Madrida in še kod, združite se!

Preberite še:

Komentarji: