Francozi razkrili vrednost slovenskih rabljev, Španci ohladili gostitelje

Francija je v polfinalu eurobasketa razbila Poljsko, ki je prizemljila branilce naslova iz Slovenije. Za zlato kolajno s Španijo, ki je premagala Nemčijo.
Fotografija: Poljska je bila nemočna proti Rudyju Gobertu in njegovim. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Poljska je bila nemočna proti Rudyju Gobertu in njegovim. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Pojski košarkarji so v četrtfinalu EP v košarki Slovencem v prvem polčasu nasuli 58 točk. V polfinalu so jih proti Franciji na celotni tekmi zmogli 54 in izgubili s 54:95 (9:15, 16:32, 36:64). Francozi, ki so ob pracem času pokazali moč, se bodo v nedeljskem finalu (20.30) srečali s Španci, ki so v večernem obračunu v Berlinu po preobratu premagali Nemčijo s 96:91. Za tretje mesto se bodo Nemci ob 17.15 merili s Poljaki.

Poljska košarkarska reprezentanca, ki je pred dvema dnevoma senzacionalno izločila Slovenijo, ni zmogla še enega presenečenja. Proti Franciji, proti kateri je na zadnjih dveh prvenstvih obakrat izgubila le za tri točke, temu ni bila niti blizu, pokazala je zelo slabo predstavo, s katero ni imela nikakršnih možnosti, piše STA.

Francozi, favoriti že pred tekmo, so z dobro obrambo ves čas nadzorovali položaj. V prvem polčasu so tekmecem dovolili le 18 točk, ga dobil za 16, že po dvajsetih minutah srečanja je bilo sklepati, da se Poljaki ne morejo uvrstiti v finale. To se le potrdila, francoska premoč je bila v drugem delu še bolj izrazita.

Ekipa, ki je bila na prvenstvu usodna za Luko Dončića in kolege, je vodila le z 2:0, nato pa so Francozi hitro ušli na plus sedem, do konca tekme pa prednost le še višali. Na začetku drugega polčasa so že vodili za 21 točk, toda niso popuščali, čeprav je selektor ponudil tudi priložnost igralcem, ki so na prvenstvu igrali manj. Najvišja prednost na tekmi je znašala 44 točk. Najučinkovitejši igralec tekme je bil Guerschon Yabusele, zadel je tudi štiri trojke.

Nikdar ne odpiši Špancev

Na večerni tekmi so večino prvega polčasa vodili Španci, vendar je gostiteljem uspel preobrat in so med odmorom vodili z 51:46. Kar 19 točk je dosegel Dennis Schröder, tri trojke je zadel Andreas Obst. V ekipi Sergia Scariola, ki je večkrat vodila za devet točk, je bil vodilni strelec Lorenzo Brown z 11 točkami. V drugem delu je vse kazalo na zmago Nemčije, vendar je Scariolo potegnil zadnjega aduta iz rokava in taktično premagal prelisičil kolega Gordona Herberta.

Proti gostiteljem, ki jih je spodbujalo 15.000 navijačev, so Španci pokazali mirno igro, živčnosti niso kazali tudi, ko so se po naletih gostiteljev nekajkrat znašli v večjem zaostanku. Izkušeni trener Scariolo je odlično vodil ekipo, ki se je kljub temu, da nima več pravih zvezd, zasluženo uvrstila v finale. Na igrišču pa je imel za to največ zaslug naturalizirani Američan Lorenzo Brown, ki je dosegel 29 točk, sicer eno manj kot na drugi strani Dennis Schröder.

Večji del prvega polčasa so bili v vodstvu Španci. Imeli so mirne roke, posledica je odličen odstotek meta, kar jim je po 15 minutah zagotovilo vodstvo devetih točk. Toda polčas so vendarle dobili Nemci. Po zaostanku 32:41 so naredili delni izid 14:0, preobrat sta jim zagotovila predvsem razpoložena Schröder, ki je že v prvem delu dosegel 19 točk, in Andreas Obst, slednji je ob koncu druge četrtine zadel tri zaporedne mete za tri točke.

Na začetku drugega polčasa so se Španci vrnili v vodstvo, a le za kratek čas. Pri Nemčiji se je razigral še Franz Wagner in skupaj s Schröderjem, ki ni popuščal, sta domači ekipi zagotovila vodstvo za deset točk. A preobratov še ni bilo konec. Naslednjega so naredili Španci, po zaostanku 61:71 so šest minut pred koncem spet prešli do vodstva, za katerega sta bila najbolj zaslužna Brown ter Juancho Hernangomez. Nemcem se je ustavilo v napadu, znašli so se v zaostanku osmih točk, v zadnji minuti so sicer nekoliko ublažili poraz, a zmage Špancev niso ogrozili.

Dennis Schröder je blestel v prvem polčasu, a njegovih 30 točk je bilo na koncu premalo za zmago Nemcev. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Dennis Schröder je blestel v prvem polčasu, a njegovih 30 točk je bilo na koncu premalo za zmago Nemcev. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Komentarji: