Kakšna zmaga Slovenije! Dončič pretepen in zašit, Francozi potolčeni

Slovenski košarkarji so v spektakularni tekmi z olimpijskimi podprvaki Francozi zasluženo zmagali in samozavestno pričakujejo spopade v Berlinu.
Fotografija: Luka Dončić je v prvem polčasu natresel Francozom neverjetnih 27 točk. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić je v prvem polčasu natresel Francozom neverjetnih 27 točk. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Slovenski košarkarji so v spektakularni tekmi z olimpijskimi podprvaki Francozi zasluženo zmagali z izidom 88:82 in si zagotovili najboljše izhodišče za sobotni štart končnice eura 2022. Luka Dončić je pri tem zadel neverjetnih 47 točk, toda pohvaliti je treba prav vse. V polni kölnski dvorani je še dolgo odmevalo »Kdor ne skače, ni Sloven'c«.

Prva četrtina: Slovenija brez pomoči Tobeyja do rahle prednosti (19:20)

Slovenija je začela tekmo brez pomoči Mika Tobeyja, ki se je poškodoval na prejšnji tekmi z Nemčijo, saj so v našem taboru ocenili, da odličnega košarkarja raje privarčujejo za ključne izzive, ki bodo sledili konec tedna. Selektor Aleksander Sekulić je uvrstil v začetno peterko znana imena, to so: Goran Dragić, Jaka Blažič, Žiga Dimec, Vlatko Čančar in Luka Dončić.

Preberite še:
Luka Dončić z mamo tekmuje za svojo blagovno znamko
Luka Dončić je uprizoril še en samospev in utišal Köln

Kot da bi to vplivalo na Slovence, so ti začeli medlo, nezbrano, pri tem pa je šlo vse od rok Francozom. Nekaj lahkih košev, trojk Francozov in več neuspešnih napadov Slovencev je bilo dovolj, da so olimpijski podprvaki pobegnili za 9 točk (3:12), vse tri točke za Slovenijo pa je prispeval Dončić. Sekulić je vzel minuto odmora.

Aleksander Sekulić se je upravičeno razburjal zaradi sodniških odločitev v prid Francozom. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Aleksander Sekulić se je upravičeno razburjal zaradi sodniških odločitev v prid Francozom. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Sledil je popoln zasuk. Kmalu se je vendarle odprlo tudi evropskim prvakom, strelski niz je nadaljeval Dončić, dva lahka koša je zadel tudi Zoran Dragić, rezultat se je vendarle izravnal – le še 16:15 za Francoze. Dončić ni popustil, očitno je prenesel odlično formo s prejšnje tekme z Nemčijo, v prvi četrtini se je ustavil pri 13 točkah (Z. Dragić 4, Murić 3). Škoda, da je Edo Murić v zadnji sekundi prejel »odvečno« osebno napako in kotira že pri treh.

Druga četrtina: Slovenci začeli bolje kot v prvem delu (40:44)

Slovenci so začeli drugo četrtino veliko bolje kot prvo. Če so v prvi zaostajali že za 11 točk (3:14), a jo nato dobili, so v drugi začeli hitreje nizati točke. Šov je nadaljeval Luka Dončić, ki je denimo pri rezultatu 24:29 za Slovenijo prispeval neverjetnih 22 točk.

Prvi polčas je v resnici pripadel slovenskemu mega zvezdniku, ki ga nihče ni mogel ustaviti. Luka je nizal točke, zadeval lahke in nemogoče koše, posebej spektakularno trojko pa je dosegel za vodstvo s 36:33, ko je v zadnji sekundi napada z eno roko z leve strani vrgel iz obupa – vsaj tako se je zdelo gledalcem – in zadel koš, ki je dvignil na noge dvorano v Kölnu. Ko je zadel prvi koš še Goran Dragić, je kazalo na semaforju 39:42 za Slovenijo.

Slovenci so pričakali tekmo s Francijo sproščeno, potem ko so se uspešno oddolžili Nemčiji. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Slovenci so pričakali tekmo s Francijo sproščeno, potem ko so se uspešno oddolžili Nemčiji. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Sodniki so v izdihljajih druge četrtine dosodili tehnično napako Francozom, slednji so to unovčili in nato dobili še eno darilo sodnikov, potem ko je francoski košarkar Vincent Poirer po skoku močno udaril Dončića s komolcem po glavi. Sodniki so si ogledovali akcijo tudi v video posnetku in dosodili nešportno napako Francozom. Prosta meta je namesto Dončića (27 točk po prvem polčasu), ki je v bolečinah odšel v slačilnico, uspešno izvedel Vlatko Čančar, bilo je 40:44. Strelci za Slovenijo po prvem polčasu: Dončić 27, G. Dragić in Z. Dragić po 4, Murić 3, Blažič, Čančar in Prepelič po 2.

Tretja četrtina: Luka se je vendarle vrnil na parket (64:64)

Luka Dončić na srečo ni utrpel hujše poškodbe glave, očitno je šel predčasno v slačilnico predvsem zavoljo tega, da grobim Francozom in sodnikom ne bi povedal kakšne krepke, čeprav so mu morali zašiti rano na glavi. Morda pa so sodniki vsaj delno obrnili ploščo na začetku tretje četrtine. Prvo tehnično napako je namreč prejel Rudy Gobert, prvi točki s prostih metov je zadel Goran Dragić.

Gledalci spremljajo izjemno napeto, izenačeno in dramatično tekmo, rezultat je vseskozi tesen, po košu Luke Dončića je pisalo na semaforju 50:53 za Slovenijo, Luka je pri 33 točkah. Dončić je moral začasno na klop, da so mu zdravniki ustavili rahlo krvavitev iz enega od prstov na roki, Slovenci so medtem zapravili nekaj napadov, Sekulić je pri rezultatu 52:56 vzel minuto odmora.

Luka Dončić FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Luka Dončić FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Francozi so kljub tej potezi Sekulića zasukali izid in prešli v vodstvo s 57:56, po košu Luke spet v vodstvo Slovenija, res je tesno. Zdi se, da bi lahko Dončić ob vsakem drugem košu dobil še dodatni prosti met, saj ga vseskozi udarjajo, toda sodniki tega ne želijo dosoditi. Do konca tretjine je ostalo tesno, Francozi pa so prav ob izteku igralnega časa s trojko zagotovili najtesnejše možno nadaljevanje (64:64).

Zadnja četrtina: odličen štart Slovencev in zasuk Francozov

Slovenci so začeli četrtino z delnim rezultatom 4:0 (64:68), videli smo tudi odlično asistenco Dončića čez polovico igrišča za koš lep koš Čančarja. Francozi takoj vrnili s košem (67:68). Spet se je »oglasil« Dončić, ki je dosegel že svojo 42. točko, po novi trojki Murića pa je Slovenija pobegnila za 7 točk (67:74).

Luka Dončić je bil pogosto primoran metati iz nemogočih položajev. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Luka Dončić je bil pogosto primoran metati iz nemogočih položajev. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Prebudil se je Goran Dragić, Dončić pa je neustavljiv; po njegovi novi trojki (45 točk!) znaša prednost Slovenije velikih deset točk (70:80). Kljub vsemu še ni bilo konec. Goran Dragić je prejel novo nešportno napako po prodoru, po katerem si je v skoku pomagal s kolenom, Francozi so se približali na 76:80. Edo Murić je zgrešil tri zaporedne trojke, na srečo so grešili tudi Francozi. Toda po trojki Heurtela in delnem izidu 9:0 je na obzorju nova dramatična končnica, 79:80, nato še 82:82.

Uf, kakšni zadnji minuti! Dončić je zgrešil trojko, Dragić je v napadu Francozov ukradel žogo, po košu Čančarja so slovenski navijači spet lažje zadihali – 82:86 za Slovence! Zadnja minuta je bila posebej spektakularna in le za navijače z močnim srcem. Dragić je bil najprej ob žogo zaradi pravila petih minut, njegov brat Zoran je nato žogo ukradel Francozom in poslal v ogenj prav Gorana, ki je s košem iz nasprotnega napada postavil piko na i fantastični predstavi Slovencev. Ti so zmagali z izidom 88:82 in zasluženo osvojili prvo mesto v skupini B.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: