Slovenija na krilih Dončića ujela stotico in prvo zmago na mundialu

Sobota je prinesla prvo tekmo in zmago slovenskih košarkarjev na svetovnem prvenstvu. Njihov prvi tekmec na Japonskem je bila Venezuela.
Fotografija: Luka Dončić je v prvem polčasu dosegel 24 točk. FOTO: Fiba
Odpri galerijo
Luka Dončić je v prvem polčasu dosegel 24 točk. FOTO: Fiba

Slovenski košarkarji so zabeležili prvo zmago na letošnjem svetovnem prvenstvu. V mestu Okinava na Japonskem strli odpor živače in razigrane Venezuele z izidom 100:85 (78:63, 56:51, 31:33). Selektor Aleksander Sekulić je poslal nad Južnoameričane zanimivo začetno peterko, v kateri so bili Luka Dončić, Zoran Dragić, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič in Mike Tobey. Najboljši strelec tekme je bil Luka Dončić, ki je v 31 minutah igre dosegel 37 točk, 7 skokov in 6 asistenc.

Prva četrtina: toča venezuelskih trojk (31:33)

Venezuelci na začetku niso pretirano spoštovali favorizirano evropsko reprezentanco. V začetnem obdobju so trikrat vodili, in sicer z rezultati 3:2, 6:4 in 9:7, tudi pozneje pa so ohranjali stik s Slovenci predvsem z odličnim metom za tri točke (9:13). Prva četrtina v resnici ni ponudila dobre obrambe ne na eni ne na drugi strani igrišča, akterji so uspešno rešetali oba obroča in skupaj dosegli kar 64 točk (33:31). Venezuelci so z osmo doseženo trojko približali Slovencem na pičlo točko zaostanka (28:29). Po eni od številnih trojk so v 10. minuti celo prešli v vodstvo (33:31, Sekulić je prekinil ta šov z minuto odmora.

Druga četrtina: igra brez obrambe in koš s polovice igrišča (56:51)

Slovenci so drugo četrtino vendarle začeli bolje, Venezuelcem pa se je vsaj začasno ustavil tudi natančen met za tri točke. Njihov selektor je moral po delnem nizu 5:0 za Slovenijo in zaostanku s 33:36 vzeti svojo prvo minuto odmora na tej tekmi. Tudi ta poteza ni spremenila poteka druge četrtine, v kateri je slovenska obramba vendarle začela delovati bolj trdno, Slovenci so naravnali tudi svoje strelske naprave, hitro je prišlo do rezultata 43:33 in največje prednosti na tekmi.

Prvi polčas se je končal s prednostjo 56:51 za Slovenijo, rezultat pa razkriva igro brez resne obrambe najvišje ravni. V takšnih razmerah je najmočneje opozoril nase Luka Dončić (24 točk, Tobey 9), potezo tekme pa je vendarle povlekel venezuelski ostrostrelec Jhornan Zamora, ki je v zadnji sekundi zadel trojko s svoje polovice igrišča.

Tretja četrtina: Slovenci povečali svojo prednost (78:63)

Tudi tretji del tekme so bolje začeli Slovenci, Venezuelci so morali vzeti minuto odmora že v prvih minutah te četrtine. Slovenija je po 30. doseženi točki Luke Dončića pobegnila tekmecem za 12 točk (69:57), po 32. točki so pobegnili tudi za štirinajst točk (71:57). Podobno je bilo vse do konca tretje četrtine, ki je z izidom 22:12 pripadla favorizirani reprezentanci. Po tem delu igre so slovenski strelci kotirali pri naslednjem izkupičku: Dončić 33, Tobey 16, K. Prepelič 9, Nikolić 6, Blažič 4, Čebašek in B. Prepelič po 3, Dimec in Dragić po 2.

Luka Dončić je v prvi četrtini dosegel 14 točk. FOTO: Fiba
Luka Dončić je v prvi četrtini dosegel 14 točk. FOTO: Fiba

Zadnja četrtina: prednost ne kopni, na obzorju prva zmaga

Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so ustavili nalet venezuelskih košarkarjev, ohranjali so varno prednost in se iz minute v minuto močneje približevali prvi zmagi na tem prvenstvu. Južnoameričani resda niso popuščali, s 16. trojko so se denimo spet »približali« na 12 točk, toda do konca je vendarle ostalo premalo časa za morebiten senzacionalen zasuk.

Slovenska košarkarska reprezentanca za spopad z Venezuelo. FOTO: Fiba
Slovenska košarkarska reprezentanca za spopad z Venezuelo. FOTO: Fiba

Slovenija je vendarle končala tekmo bolj zrelo in resno, kot jo je začela, in si zasluženo pripisala prvo zmago na letošnjem mundialu, obenem pa tako nadaljevala tradicijo uspešnih začetkov na svetovnih prvenstvih. Najboljši strelec tekme je pričakovano postal odlični Luka Dončić, ki je v 31 minutah igre dosegel 37 točk, 7 skokov in 6 asistenc.

Gruzija v prvi tekmi visoko premagala Zelenoortske otoke

Preverite tudi, kaj pričakuje od Slovenije na mundialu legendarni košarkar Peter Vilfan, ki je o tem spregovoril v posebnem intervjuju za Delo, in kaj pričakuje selektor Aleksander Sekulić. Ekipe bodo v drugi del prenesle vse točke. Slovenska skupina se križa z Avstralijo, Nemčijo, Finsko ali Japonsko.

V slovenski skupini F so že odigrali prvo tekmo, Gruzija je visoko premagala Zelenoortske otoke z izidom 85:60 (Šengelia 16, Bitadze 15, Sanadze 12; Mendes 11, Tavares 9). Nedavno smo se tudi o Gruziji pogovarjali s pravim sogovornikom, to je športni direktor gruzijske reprezentance Vladimir Boisa.

Preberite še:

Komentarji: