Letos niso več sramežljive debitantke

Slovenija v četrtek na vso moč proti Madžarkam v Nišu.
Fotografija: Slovenska reprezentanca je bila vedro razpoložena pred odhodom na evropsko prvenstvo. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Slovenska reprezentanca je bila vedro razpoložena pred odhodom na evropsko prvenstvo. Foto Leon Vidic

Ljubljana – Zaradi nenavadnih meril mednarodne zveze FIBA, ki na svojih lestvicah upošteva dosežke reprezentanc zadnjih osmih let, slovenske košarkarice pričakujejo začetek EP šele kot 63. na svetu in 23. v Evropi, najnižje med 16 udeleženkami prvenstva v Srbiji in Latviji. Toda po uspešnem krstu na eurobasketu 2017, na katerem so premagale Grčijo in le za dve točki klonile proti pozneje srebrni Franciji, so v strmem vzponu. Sramežljive debitantke so postale ambiciozne tekmovalke.

V primerjavi s prvim nastopom med evropsko elito ima letos selektor Damir Grgić na voljo prepolovljeno zasedbo. Poslovile so se izkušene Maja Erkić, Sandra Piršič in Živa Zdolšek, Tina Trebec je poškodovana, zaradi osebnih razlogov pa manjkata Rebeka Abramovič in Larisa Ocvirk, zato bodo morale močneje poprijeti druge nosilke igre. Predvsem branilki Nika Barič in Teja Oblak sta potrdili odlično pripravljenost na letošnjem finalnem turnirju evrolige in tudi v kvalifikacijah za EP, v katerih je Slovenija izgubila le v eni od šestih tekem; v zadnjem kolu proti Francozinjam, ki so se želele oddolžiti za poraz v Celju. Med udarnimi aduti bodo še center Eva Lisec, s 192 cm najvišja v ekipi, krilni center Shante Evans ter branilki Annamaria Prezelj in Zala Friškovec, ki so skupaj s preostalo šesterico prispevale lep delež k šestim zmagam v osmih pripravljalnih tekmah pred odhodom v Niš.

V tretjem največjem srbskem mestu se bo Slovenija v uvodnem dvoboju v skupini C v četrtek ob 16. uri pomerila z Madžarsko, 12. pred dvema letoma na Češkem, v petek ob isti uri bo njena tekmica Turčija (5. na zadnjem EP), v nedeljo ob 18.30 pa še Italija (7.). Pomemben bo sleherni nastop, saj bodo v četrtfinale v Beogradu neposredno napredovale le zmagovalke štirih skupin, drugo- in tretjeuvrščene pa se bodo med seboj udarile še v repešažu. Zato bodo naše košarkarice z zanimanjem spremljale tudi predstave možnih tekmic iz zelo močne skupine D, v kateri bodo v Zrenjaninu igrale gostiteljica Srbija, Rusija, Belgija in Belorusija. Med njimi v zadnjih letih najvišje kotirajo Belgijke, bronaste na zadnjem EP in četrte na lanskem SP.


Pot v Beograd kot kolajna


»Za nas bo vsaka zmaga velik uspeh, preboj v izločilni del tekmovanja, v katerem bo možno prav vse, pa bi bil zame kot kolajna,« poudarja kapetanka slovenske reprezentance Nika Barič, ki je z Jekaterinburgom tretjič v zadnjih štirih sezonah proslavila naslov evropskega klubskega prvaka. Teja Oblak, v dresu USK Praga tretja na letošnjem F4, dodaja: »Skupaj smo več kot mesec dni, a je vse skupaj hitro minilo. Začele smo se zavedati, da je prvenstvo pred vrati in komaj čakamo na prve tekme. Igrale bomo neobremenjeno, korak po korak in želim si, da ponovile igro, ki nas je krasila ob zadnjih pripravljalnih zmagah nad Kitajsko in Latvijo.«

Selektor Damir Grgić je prepričan, da njegove izbranke ne bodo razočarale in da bodo razveselile okoli 500 slovenskih navijačev, kolikor jih pričakujejo v dvorani Čair: »Ker smo pred dvema letoma v Pragi dobili eno tekmo, a se kljub temu zasedli zadnje mesto v naši skupini, tokrat ne razmišljamo samo o eni zmagi ali enem tekmecu, ki je premagljiv. Imamo dovolj izkušeno in kakovostno reprezentanco, da lahko v Nišu enakovredno igramo z vsemi tremi reprezentancami. Zahtevna ovira pa bodo že Madžarke, čeprav so med pripravami, na katerih je bila v ospredju 208 cm visoka Bernadett Hatar, izgubile domala vse dvoboje. Toda že dolgo igrajo v evroligi, iz ameriške lige WNBA pa se jim bo pridružila še branilka Yvonne Turner.«

Komentarji: