Litovce lahko upravičeno skrbi: Slovenci igraje opravili še s Poljaki

Slovenski košarkarji so po izenačeni prvi četrtini stopili na plin proti Poljski in suvereno dobili tudi drugo tekmo kvalifikacijskega turnirja za OI.
Fotografija: Luka Dončić med tekmo s Poljsko. FOTO: Fiba
Odpri galerijo
Luka Dončić med tekmo s Poljsko. FOTO: Fiba

Slovenska košarkarska reprezentanca je po uvodni visoki zmagi nad Angolo v podobno prepričljivem slogu opravila tudi z drugim testom v Kaunasu. Premagala je Poljsko in se s polnim izkupičkom prebila v polfinale, kjer varovance Aleksandra Sekulića čaka reprezentanca Venezuele. Domača reprezentanca Litve je namreč zvečer pričakovano dobila zadnjo tekmo skupinskega dela z Južno Korejo (96:57) in si zagotovila obračun s Poljsko, čeprav je tekmecem na neulovljivo razliko pobegnila šele v tretji četrtini, Ra Gun-Ah pa je skozi domači obroč spravil kar 26 točk. Prvi strelec Litve je bil s 15 točkami Jonas Valančiunas, dodal je še 13 skokov.



Slovenija je na obračunu s Poljsko prikazala novo navdušujočo predstavo. Neustavljiva je bila predvsem v napadu; reprezentanci Poljske, ki je po imenih in izkušnjah vsaj za razred boljša od Angole, ki so jo Slovenci ugnali z okroglimi 50 točkami razlike, je do polčasa nasula 63 točk in 112 na koncu. Podatek, da se je že v prvem polčasu med strelce vpisalo vseh deset igralcev, ki jim je selektor Aleksander Sekulić namenil minute na parketu, na koncu tudi vseh dvanajst ter da jih je deset zadelo vsaj eno trojko, zgovorno priča o ekipni moči, raznovrstnosti v napadu in kvaliteti posameznikov.
 

Najvišja razlika kar 35 točk


Seveda je pri slednjem na prvem mestu Luka Dončić, ki je bil znova prvo ime tekme. V prvem polčasu je zbral 13 točk, sedem podaj in pet skokov, tekmo pa je po dobrih 21 minutah na parketu končal pri 18 točkah (met 6:12, trojke 4:8), desetih podajah in šestih skokih (indeks 25). Glede na to, da je Slovenija že v prvem polčasu vodila z dvajsetimi točkami razlike (63:43), je bilo nadaljevanje več ali manj formalnost. Tridesetica je padla v 32. minuti (92:62), najvišja razlika pa je bila 35 točk (104:69).



Slovenija je zadela 18 trojk oziroma 56 odstotkov metov, zbrala je 33 podaj, skok je dobila s 44:27, imela pa je znova kopico igralcev z dvomestnimi številkami. Točko manj od Dončića je dosegel Klemen Prepelič (17, met 7:12, trojke 3:6), šestnajst jih je prispeval Gregor Hrovat (met 5:8), po enajst sta jih dodala Zoran Dragić in Jaka Blažič, deset pa Vlatko Čančar. Mike Tobey je imel deset skokov in osem točk.
 

Selektorju takšna košarka v veselje


»Zadovoljen sem z novo odlično predstavo fantov,« je dejal selektor Sekulić. »Priznam, da mi je v veselje gledati takšno košarko. Fante, ki se borijo en za drugega, ki igrajo nesebično košarko in ki se zabavajo v igri. Ponosen sem, da sem lahko njihov trener. Prepričan sem, da lahko s takšno mentaliteto in kemijo pridemo zelo daleč. A tako kot poudarjamo od samega začetka, je za nas pomembna le vsaka naslednja tekma. O olimpijskih igrah bomo lahko razmišljali, ko se bomo tja uvrstili.«

Povratnik v ekipo Prepelič je bil zadovoljen, ker je z rojaki obrambo dvignil na še višjo raven.

»Pokazali smo veliko mero borbenosti in v drugem polčasu tudi precej boljšo obrambo. Če bomo v obrambi tako nadaljevali, glede na to, da v napadu že nekaj let nimamo težav, mislim, da je pred nami lepa prihodnost. Petek moramo izkoristiti za regeneracijo in se čim bolje pripraviti na sobotni polfinale,« je dejal Prepelič.

Slovenski košarkarji med himno. FOTO: Fiba
Slovenski košarkarji med himno. FOTO: Fiba


Četrtkovi izidi:

Slovenija : Poljska 112:77
Južna Koreja : Litva 57:96



Kanada : Kitajska 109:79
Turčija : Češka 87:70
Italija : Portoriko 90:83
Rusija : Nemčija 67:69

Preberite še:

Komentarji: