Mark Cuban: S slovensko košarkarsko izobrazbo bi bila liga tisočkrat boljša

Lastnik Dallas Mavericks Mark Cuban je navdušen nad Luko Dončićem in tudi nad načinom dela z mladimi košarkarji v Sloveniji. 
Fotografija: Mark Cuban je eden najbolj karizmatičnih, a tudi kontroverznih lastnikov ekip v ligi NBA. FOTO: AP
Odpri galerijo
Mark Cuban je eden najbolj karizmatičnih, a tudi kontroverznih lastnikov ekip v ligi NBA. FOTO: AP

Mark Cuban je navdušen nad evropsko košarko, v zadnjem času pa predvsem nad mladim slovenskim zvezdnikom Luko Dončićem. Pri 19-letnem Ljubljančanu ceni njegovo mirnost in željo, da izkoristi vsak dan trenutek. Po njegovem mnenju tega pri drugih novincih ni.

»Je miren. Čaka na svojo priložnost. Noben trenutek ni zanj prevelik. Tega pri novincih ne vidimo. Nikoli,« je za spletno stran eurohoops.net o Dončiću povedal Cuban.

Dallas si je že pred naborom zelo želel Dončića, saj so imeli izvrstne izkušnje z Evropejci predvsem po zaslugi Dirka Nowitzkega, v Dončiću pa so videli idealnega naslednika legendarnega Nemca. Slovenski čudežni deček je v prvem delu sezone navdušil, takoj je postal prvi igralec Dallas, ki tudi v ključnih trenutkih prevzema odgovornost. 
 

Američani osredotočeni na atraktivne akcije


Pred odhodom v ZDA je z Real Madridom osvojil evroligo, evropske izkušnje so za Dončića v ligi NBA zelo dragocene, meni Cuban.

»Pomembne so, ker je navajen igrati s starejšimi igralci. Naučil se je, kako igrati košarko in to je največje darilo: da si nadarjen tako kot je on in se naučiš igre. Poglejte košarkarsko izobrazbo otrok, ki začnejo v Evropi pri 11 letih, posebej v Sloveniji, ki je zelo košarkarsko naravnana. Če vzamemo naše najboljše otroke in jih pošljemo v Slovenijo po izobrazbo, bo liga tisočkrat boljša. Učijo se igrati košarko, naši fantje pa se učijo zbadanja nasprotnikov in se osredotočajo na atraktivne akcije.«

Komentarji: