Od zlatih mož brez vabila le Dragić in Randolph

Rado Trifunović upa, da bo proti Španiji in Črni gori v Stožicah igral tudi Luka Dončić
Fotografija: Slovenija bo prihodnji teden močnejša za Alekseja Nikolića.
Foto Cropix
Odpri galerijo
Slovenija bo prihodnji teden močnejša za Alekseja Nikolića. Foto Cropix

Ljubljana – Štiri mesece po četrtem nastopu v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 in bolečem porazu v Belorusiji bo slovenska košarkarska reprezentanca nadaljevala pot proti Kitajski. Uvodni cikel šestih dvobojev bodo evropski prvaki končali v Stožicah in z najzanimivejšima tekmecema: v četrtek, 28. t. m. bodo gostili Španijo, tri dni pozneje Črno goro.

Dva poraza v prvih štirih kolih ne dopuščata veliko manevrskega prostora. Najboljša trojica iz skupine A bo namreč v drugi krog ponesla izide vseh odigranih tekem – Slovenija tudi ničlo iz Minska – in odigrala še šest tekem s tremi najuspešnejšimi moštvi iz skupine B, v kateri Ukrajina (3:1) vodi pred Turčijo, Latvijo (po 2:2) in Švedsko (1:3). Na SP se bodo slednjič uvrstila tri moštva iz združene skupine. Upoštevamo moramo tudi, da se bo večina reprezentanc prihodnji teden okrepila z doslej odsotnimi košarkarji iz evrolige in lige NBA. Še najmanj je na prvi pogled dopolnila svojo selekcijo Španija. Na zadnjem seznamu selektorja Sergia Scariola je le en igralec iz elitne ameriške lige (Juan Hernangomez), iz evroligaških klubov pa Santi Yusta (Real), Alberto Diaz (Unicaja) in Alberto Abalde (Valencia).

»Pričakujemo, da bomo premagali tako Špance kot Črnogorce. Drugače niti ne moremo razmišljati,« napoveduje slovenski selektor Rado Trifunović, ki je na ponedeljkov prvi skupni trening povabil 15 košarkarjev, med njimi jih ima kar deset zlato kolajno z lanskega eurobasketa. Manjkata le reprezentančno upokojeni Goran Dragić in Anthony Randolph, ki ima za seboj skromno sezono pri Realu, španski mediji so ga ocenili celo kot največje razočaranje pri Madridčanih. Ali bodo Stožice videle tudi Luko Dončića, bo jasno konec tedna, ko bo opravil večino obveznosti po naboru lige NBA.
 

Začeli bodo pri Pahorju


»Seveda si vsi močno želimo, da bi nam Luka pomagal, vse okoliščine se morajo idealno poklopiti, da bi lahko prišel. Pripravili smo tudi rezervni načrt. V vsakem primeru bomo v primerjavi s prvima kvalifikacijskima cikloma močnejši za Alekseja Nikolića. Anthony je v minulih mesecih prestal težji poškodbi rame in stopala ter ni več ujel prave forme, zato v finalu španske lige niti ni igral. Odločili smo se, da je bolje, da ga tokrat ne vpokličemo, zato pa nanj resno računamo septembra, ko bo bolje pripravljen,« ocenjuje Trifunović, predsednik KZS Matej Erjavec pa je odločno ovrgel možnost, da bi jeseni naturalizirali novega visokega igralca, če bi se z Randolphom znova zalomilo. Dodal je, da bodo v Ljubljano povabili Dallasovega lastnika, ki bi lahko na svoje zasebno letalo vkrcal tudi Dončića, a očitno pozabil, da je prav Mark Cuban eden od največjih nasprotnikov brezplačnega igranja za reprezentance.

Na tokratnem selektorjevem seznamu so organizatorji igre Aleksej Nikolić, Matic Rebec, Luka Rupnik in Žan Mark Šiško, branilci Luka Dončić, Klemen Prepelič, Miha Lapornik in Blaž Mesiček, krila Jaka Blažič, Edo Murić in Gregor Hrovat, krilna centra Vlatko Čančar in Sašo Zagorac ter centra Gašper Vidmar in Žiga Dimec. Vsi skupaj bodo s člani strokovnega štaba začeli tretji cikel kvalifikacij za SP z obiskom pri predsedniku države Borutu Pahorju, ki jim je ob največjem uspehu slovenskega moštvenega športa podelil zlati red za zasluge, v ponedeljek pa jim ga bo tudi osebno vročil.

Dosedanji izidi reprezentance, 1. kolo – Slovenija : Belorusija 87:74, 2. kolo – Španija : Slovenija 92:84, 3. kolo – Črna gora : Slovenija 63:75, 4. kolo – Belorusija : Slovenija 93:92; vrstni red v skupini A: Španija 4:0, Slovenija 2:2, Črna gora in Belorusija po 1:3.

Komentarji: